Hoppa till innehållet
Våga tro!
Våga tro!
15 oktober 2019

Våga tro!

Staben är på plats och truppen är offentliggjord. Vi närmar oss de första matcherna i EM-kvalet med stormsteg och förbundskapten Marco Crespi har kavlat upp skjortärmarna. Det är mycket att sätta sig in i. Ett första tydligt beslut tillsammans med SBBF är att lansera hashtagen #vågatro. Med denna slogan vill den erfarne italienaren sätta ett mindset för det svenska damlandslaget inför de kommande utmaningarna.

 - Det handlar om att börja tro saker du bara drömde om tidigare. För att nå framgång behöver du ha en inre vision om vart du vill nå. När du tror att det är möjligt får du energi. Och nu pratar vi om visioner och mål som vi aldrig har uppnått förut, säger Crespi.

 

Marco Crespi vill injguta energi och mod i svensk dambasket.

För att våga tro att vi kan åstadkomma något vi aldrig gjort förut krävs mod. Crespi stannar upp och tänker efter. Efter 40 års coachande varav 20 år på högsta nivå, både EM-guld och OS-deltagande, verkar han väga orden försiktigt, vara medveten om definitionerna och deras vikt. Det är skillnad mellan att drömma och tro. Crespi utvecklar.

– Alla kan drömma och det är bra, vi behöver drömmar. Men här handlar det om att vi vill få något gjort och då behöver vi agera. Vi behöver våga sätta upp mål, committa och sedan agera. Inte bara ibland utan varenda gång vi sätter foten på golvet, i gymmet eller var vi nu blir bättre. Vi måste våga göra det som krävs och då krävs det mod och att vi tror på oss själva och på varandra.

Själv aktiv på Twitter med över 7000 följare, anser Crespi att en hashtag är ett bra verktyg att kommunicera detta, både internt och externt.
– De senaste 10 åren har jag använt det när jag har tagit mig an ett nytt lag, jag gillar det, även om det är långt ifrån det enda sättet, vi måste leva efter denna devis, säger han.

Det är också viktigt att budskapet slår an en sträng med gruppen.

 Trovärdighet viktigt

– Många av dessa spelare har gjort saker som ingen annan i svensk basket har gjort förut. De har visat en stor mental styrka och jag har en enorm respekt för vad de har åstadkommit. Mitt jobb är ju att hjälpa dem nå ännu längre, de har redan detta mindset och då ska vi bygga på det.

 

Frida Eldebrink ska fram - kosta vad det kosta vill.

Både genom att inkludera Tova Sabel i 16-spelartruppen och flera yngre spelare i 24-spelartruppen vill Crespi visa att han menar allvar med sitt mindset.

- Det är klart att mitt främsta uppdrag är att skapa resultat med denna grupp men vi får aldrig glömma framtiden. Det är inte så att jag kategoriserar spelare som ”gammal” eller ”ung” utan det är mer deras kvalitet och mentala styrka som är avgörande, är en spelare ”genomsnittlig”, ”bra” eller ”mycket bra”? I Tovas fall är det solklart, hon har potential att bli mycket bra, säger Crespi med emfas i rösten. 

Men att våga tro handlar inte bara om 16 eller 24 spelare. Crespi känner starkt för att sprida energi till fler.

– Vi vill skicka budskapet till unga, talangfulla svenska baskettjejer att vi ser dem, därför tar vi med dem i 24-spelartruppen. Men det finns många fler och vi ser dem, om de än må spela i NCAA, Sverige eller Turkiet. Jag tror att svensk basket har en mycket ljus framtid om vi behåller en hög energi i allt vi gör och har höga ambitioner, vi måste våga tro, avslutar Crespi och energin går inte att ta miste på.

Våga tro!

 

 Vi gör det tillsammans. 

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago