Hoppa till innehållet
"Alla är sugna på det här"
2 december 2019

"Alla är sugna på det här"

Ludde Håkanson går på vatten i den polska ligan just nu. Miljöombytet från Spanien har passat honom. Men störst av allt är matchen mot Turkiet i Globen. Läs intervjun med den 23-årige landslagsveteranen Ludde Håkanson.
 
Bild: Sofia Andersson, M&F Foto
 
- Chris passar så bra in i den klubben, och Viktor, de ville ju gå upp direkt och de kämpar nu, men superkul för Will att det så bra för honom.
 
Jag ringer upp Ludde Håkanson och det slutar med att vi pratar om nästan alla andra än honom själv. Den 23-årige landslagsguarden pratar och bryr sig om alla de andra landslagsspelarna på ett sätt som utmärker människor som mår bra. 
 
Inför denna säsong gjorde Ludde Håkanson något drastiskt. Efter flera år i Spanien lämnade han den tryggheten för att söka sig österut, till Polen. - Jag behövde spela, jag tror det är det viktigaste för alla, säger Ludde när vi får in samtalet på honom. Ändå var valet att flytta till Zielona Gora och VTB-ligan inte givet. Luddes sejour i Riga i samma liga som 21-åring gav inte mersmak, och han vände snabbt åter till Spanien och Sevilla. Men den sportsliga utmaningen i VTB-ligan var dock för stark för att motstå denna gång.
 
- Jo, det var ju därför jag ville hit. Spela mot lag som CSKA Moskva, Khimki och St Petersburg, det är Euroleaguelag. Dessutom finns det flera andra grymma lag som Krasnodar, Kazan och Enisey så nivån är ju riktigt bra. Hade bara resorna varit lite kortare skulle det varit perfekt, säger Ludde och skrattar.
 
Vi tänker ofta att Sverige är stort och att vi har långa resor men det är ingenting mot Ryssland. De flesta flyg går via Moskva och ofta måste lagen ta sig dit innan de kan flyga vidare. 15 timmars resa är inte ovanligt och en stor del av tiden spenderas på resande fot. När Ludde Håkanson väl är på planen går det dock riktigt bra. 
 
 

Han snittar 10 poäng och nästan 4 assist per match i VTB-ligan och nästan 55% på trepoängarna i den polska ligan. Och då vet vi att Ludde inte springer runt en massa screener för att få skott, många av skotten skapar han själv från dribbling.
 
Men hur kul det än är i klubblaget blir landslaget och matcherna där speciella. - Alltså oavsett var vi spelar är ju stämningen grym även om hjärtat såklart slår för Stockholm lite extra, säger han när vi kommer in på EM-kvalet.
 
När han fick reda på att matchen mot Turkiet ska spelas i Globen var det speciellt. - Så många har hört av sig och sagt att de ska komma, det märks verkligen att det är något extra. 
 
För två år sedan mot Turkiet var det ett utsålt Hovet som fick se Sverige vinna och Ludde Håkanson sänkte då en trea i det som blev en game-winning run samt kastade upp denna alley-oop till kompisen Nick Spires:
 
 
 
Han själv tror på laget. - Alltså vi har ju spelare över hela Europa som spelar mycket nu i riktigt bra ligor och vi har ett riktigt bra lag, alla spelar för varandra. Och sedan får vi se om Jonas och gänget kommer loss, jag tror alla är sugna, fortsätter Ludde Håkanson.
 
Att Ludde och hans familj är sugna på matchen är det inget snack om. Jag sprang häromdagen in i Luddes mamma Carolina Håkanson som är generalsekreterare på Svenska Cricketförbundet. - Globen!!! var det första hon sade när hon såg mig. 
 
Det blir helt enkelt ett historiskt tillfälle för Svensk Basket, ett sådant tillfälle man ska varit på plats. Och Ludde Håkanson kommer att ge allt för att Sverige ännu en gång ska gå segrande ur striden.
 

 

Johannes Wohlert

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago