Hoppa till innehållet
Chris Czerapowicz - the silent killer
Chris Czerapowicz - the silent killer
15 december 2019

Chris Czerapowicz - the silent killer

Den som umgås med Chris Czerapowicz glömmer aldrig hur ödmjuk och trevlig han är. Och den som lär sig att hans namn stavas likadant i början som i slutet glömmer aldrig mer stavningen. Sveriges "silent killer" gör succé i spanska Obradoiro och gör allt från poäng till att jaga runt screener i försvar för att stoppa guarder. 
 
Chris är numera tillbaka i Spanien efter ett par år i VTB-ligan länge österut. Han skrattar gott när han får höra om Luddes Håkansons resor.
 
- Ja, resorna där borta är ingen höjdare, åka via Moskva överallt, men allt fungerade bra, säger Chris som nu är i en liga med betydligt kortare resavstånd.
 
 
Hans klubb Obradoiro är väl inte en av de mest välkända spanska basketstäderna. Många basketfans har hört om Barcelona, Real Madrid, Unicaja Malaga eller Tau Vitoria. Obradoiro ligger i en stad som utanför basketkretsar är desto mer känd, nämligen Santiago de Compostela. Till denna nordvästra stad i Galicien vallfärdar miljoner katoliker varje år, inte för att se Obradoiros motion offense, men för att Jesu lärjunge Jakobs kvarlevor enligt legenden ska finnas här. 
 
Obradoiro har, sin lokalering till trots, inte haft någon större hjälp av högre makter. Klubbens bästa placering någonsin kom 2013 då man lyckades ta sig till kvartsfinal som åttonde lag. Där blev det respass mot Real Madrid. Coach, då som nu, är hemmasonen Moncho Fernandez som verkar ha fullt förtroende från sin styrelse. Och det går hyfsat bra i år, laget är 5-7 bara en seger från den efterlängtade åttondeplatsen.
 
Chris Czerapowicz gillar coachen men säger att han nu har en annorlunda roll än tidigare år.
 
- Vi har ett väldigt brett lag och inte minst många duktiga skyttar, många duktiga stora killar, så min roll är lite annorlunda. Jag tar de skott jag får men det gäller att sätta dem när de kommer, jag får kanske inte så många spel just för mig, säger han.
 
 
Men även om han inte gärna framhäver sig själv så fick han ändå förtroende nyligen i en match att ta det sista skottet. Det var i matchen mot Morabanc Andorra som Kvarnbysonen tog bollen från toppen, attackerade på höger sida och lade i 75-73 med 1,6 sekunder kvar av matchen. Hemmaarenan exploderade.

 Chris Czerapowicz avgör matchen mot MoraBanc Andorra.
 
 
Även i försvaret är det annorlunda mot tidigare, något som Chris ändå uppskattar. - Ja, det är roligt att utvecklas, nu får jag spela försvar på guarder mycket mer än tidigare. Jag kanske inte var så van att springa runt screener hela tiden och jaga småkillar men jag lär mig. 
 
 
 
På det hela taget verkar Chris må bra och ta saker med ro. Det börjar bli en rutinerad spelare med NCAA-basket och spel i Spanien, Italien, Polen, Vitryssland och Ryssland under bältet. Lägg till detta ett antal EM- och VM-kvalmatcher och ni förstår att 28-åringen är viktig.
 
Han är den spelare som snittat mest poäng i svenska landslaget de senaste åren med sina 13,8 poäng. Och nu ska han försöka sig på något som aldrig gjorts av ett svenskt landslag förut, att spela i Globen. Chris gör ingen hemlighet av  vad han tycker om det.
 
 Chris var en av Sveriges bästa spelare i vinsten mot Turkiet 2018. Foto: Bildbyrån Kenta Jönsson.
 
- Det är en dröm som går i uppfyllelse, det är den största arenan i Sverige vi kan spela i och jag ser fram emot den matchen så oerhört mycket. 
 
Motståndet skrämmer honom inte. - Alltså Turkiet är ju superduktiga men vi har slagit dem förut så jag tror absolut att vi kan ta dem igen, bara det är riktigt många svenska fans på läktaren så...
 
Att spela inför svenska fans är något speciellt. - Ja, jag har ju spelat inför riktigt mycket folk förut både i USA och Spanien men när man har familjen där, vänner och kanske en massa folk man spelat både mot och med, jag längtar verkligen efter att kliva in i Globen från omklädningsrummet och se ut över läktarna.
 

Fakta Chris Czerapowicz

Född: 1991
Längd: 199 cm
A-landskamper: 19
Poängsnitt: 13,8
Moderklubb: Kvarnby
 
Statistik i ACB (spanska ligan)
Minuter per match: 22
Poäng per match 7,7
Returer per match: 3,0

 

Utlandskollen tillbaka!
Utlandskollen tillbaka!
5 okt 2020

Louice Halvarsson regerar i Occitanien med Regan vid sin sida, Kalis Loyd och...

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago