Hoppa till innehållet
Första utlandskollen 2020 - följ stjärnorna
Första utlandskollen 2020 - följ stjärnorna
15 januari 2020

Första utlandskollen 2020 - följ stjärnorna

Utlandskollen är tillbaka med en blick på hur det går för våra svenska utlandsproffs. Vi närmar oss OS-kvalet med stormsteg och för varje vecka blir det allt mer intressant att checka formen.

 

 

 

Binta Drammeh, TTT Riga (LET)
 
TTT Riga tog sin andra vinst i Euroleague genom att besegra belgiska Castors Braine med 81-62. Binta hade en stabil double-double med 18 poäng och 10 returer och hon har verkligen haft grönt ljus hela säsongen.
 
 
Regan Magarity, Villeneuve d'Ascq (TUR)
Regan har flyttat till Frankrike och Villeneuve d'Ascq. Hon blir därmed den tredje svenskan i den franska högstadivisionen tillsammans med Elin Eldebrink (Bourges) och Louice Halvarsson (Tarbes). Villeneuve d'Ascq ligger precis utanför Lille i norra Frankrike och är en klassisk dambasketort.
 
Laget ligger på sjunde plats i den stenhårda ligan som har 3 st Euroleaguelag samt 3 st Euro Cup-lag. Regan har kommit in istället för en amerikanska och har fått stora minuter på en gång. I den första matchen blev det en knapp vinst och svenskan levererade 5 poäng och 8 returer. I den andra matchen mot Euro Cup-laget Landes blev det förlust och 7 poäng och 6 returer för Regan.
 
Helt klart en bra position med mycket speltid i en tuff liga, bådar gott inför det stundande OS-kvalet.
 
 
Louice Halvarsson, Tarbes (FRA)
18 poäng och 8 returer senast för Lollo som har ett obegränsat förtroende av François Gomez i Tarbes. Laget startade bra med går lite knackigt och verkar inte vara tillräckligt djupt för att kunna konkurrera på riktigt med topplagen. Med det sagt påminner vi ännu en gång om vilken nivå den franska ligan håller, den är förmodligen Europas bästa liga just nu.
 
-----------------------------------------
 
 
Elin Eldebrink, Bourges (FRA)
Bourges har skadeproblem och hankar sig fram just nu. Tyvärr är Elin en av spelarna som skadat sig. Hon hann med 18 minuter och gjorde 9 poäng innan hon skadade höger vrist, det är högst osäkert om hon tränar och spelar denna vecka. Vi håller bara alla tummar vi har för att hon ska vara tillbaka i toppform till OS-kvalet, Elin har varit en av Europas mest stabila point guards denna säsong och får oerhört mycket lovord.
 
 
Kalis Loyd, Ensino (SPA)
Ni kommer väl ihåg att Ensino låg sist i spanska ligan efter de första omgångarna fast målet för klubben var att gå till slutspel? Sedan Kalis Loyd kom tillbaka har laget börjat vinna och ligger på åttonde och sista slutspelsplats. Det blev en vinst senast mot bottenlaget Zamarat och Kalis gjorde 9 poäng.
 
 
Josefin Vesterberg
Hon är tillbaka i Utlandskollen efter att ha lämnat Luleå Basket för spanska Al-Qazeres. Efter en tuff förstamatch där Josefin fick mycket speltid men mest fick acklimatisera sig till den spanska ligan tog hon 6 returer och 2 poäng senast på 26 minuters spel. Det blev dock en svidande förlust mot Mann-Filter som låg på samma poäng som Al-Qazeres.
 
 
Elin Gustavsson, Cadi la Seu (SPA)
 
Elin Gustavssons (nummer 22 mitten) Cadi La Seu firar avancemang i FIBA Euro Cup
 
Vi fortsätter i Spanien och passar på att gratulera Elin Gustavsson till en plats i bruttotruppen inför OS-kvalet. Elin spelar ju redan i 3x3-landslaget men har nu genom väldigt fint spel på hög nivå i Spanien och Euro Cup lyckats slå sig in i truppen.
 
Sjätteplacerade Cadi la Seu fick sig dock en rejäl utskåpning av tiondeplacerade Promete senast. Elin tog 4 returer och gjorde 2 poäng.
 
I FIBA Euro Cup har det dock gått bättre. Cadi La Seu är i åttondelsfinal mot franska Landes. I Landes spelar Sverigedräperskan (EM-kvartsfinal 2013) Celine Dumerc som trots sina 37 år är en kraft att räkna med, hon har dock varit skadad den senaste tiden.
 
Elin har presterat bra i FIBA Euro Cup och laget kan absolut ta sig förbi fransyskorna och gå till kvartsfinal.
 
 
Ellen Nyström, Gipuzkoa (SPA)
Succé senast för baskiska Gipuzkoa och Ellen Nyström, de chockade topplaget Girona som har spanska stjärnor som Laia Palau och Marta Xargay (EuroBasket 2019 All Star Team). Vinst med 55-53 och Ellen tog 4 returer på 17 minuters spel. Gipuzkoa börjar nu nosa på en slutspelsplats i den spanska ligan.
 
 
Frida Eldebrink
Frida är tillbaka i spel! Underskriften med turkiska Botas placerar henne i en av de bästa damligorna i världen. Botas går riktigt tungt på sin förstafemma och behöver verkligen Frida. Hon spelade 40 minuter mot Hatay och gjorde 12 poäng, 7 returer och 6 assist. Men sedan slog influensan till och Frida låg däckad i sex dagar, nu är hon på väg tillbaka dock.
 
 
Abigail Glomazic, Wroclaw (POL)
Abigail Glomazic gjorde en kanonmatch senast för sitt Wroclaw i den polska ligan, 18 poäng, 9 returer och 4 assist. Wroclaw ligger på femte plats och Glomazic är en av stöttepelarna i laget.
 
 
Danielle-Hamilton Carter, Pietanske (SVK)
17 poäng och 9 returer på 20 minuter för Danielle när Pietanske slog Young Angels. Hamilton-Carter toppar den slovakiska returligan med 8,4 returer per match och ligger på fjärde plats i skytteligan med 16 poäng per match. Fantastiskt roligt att se och vi väntar alla med spänning på slutspelet för att se om Pietanske kan rucka på Ruzomberok.
 
 
Paulina Hersler, Celje (SLO)
Paulina Hersler toppar den slovenska skytteligan med över 21 poäng per match och ligger på tredje plats i returligan. Hon skjuter 55% bakom trepoängslinjen och är allmänt bara en stor stjärna i baskettokiga Slovenien. Vi kan absolut rekommendera hennes podcast "En boll, en dröm" tillsammans med bästa vännen Matilda Claesson där hon tar er bakom kulisserna i sin karriär. Hersler börjar samla på sig mycket erfarenhet från basketlivet och det hörs på henne.
 
 
Matilda Claesson
Matilda Claesson blev uttagen i bruttotruppen inför OS-kvalet och gör debut här. Hon spelar Herner som förväntades vara ett topplag men har haft det tufft. Matilda har sin spetskompetens i trepoängsskyttet och kommer in från bänken ca 15 minuter per match.
 
 
Maria Gültekin, Antalya (TUR2)
21 poäng i senaste matchen för Maria som spelar nästan hela matcherna för sitt Antalya i den turkiska andradivisionen, laget "strugglar" lite dock och ligger på sjunde plats.
 
 
Amanda Zahui, Shandong (KINA)
Den kinesiska ligan har tagit uppehåll för att det ska fokuseras på OS-kval för Kina, det innebär att Amanda inte spelar utan finns nu i Sverige och förbereder sig på egen hand inför kvalet. Amanda har snittat stora siffror i Kina och kommer att komma riktigt laddad till matcherna med landslaget.
 
 
Farhiya Abdi, Botas (TUR)
Nu har även Farhiya en klubb för denna säsong och det är samma lag som Frida Eldebrink. Botas är i en eländig situation i den turkiska ligan och riskerar nedflyttning, därför värvas nu Abdi och Eldebrink. Farhiya har ännu inte gjort debut i den turkiska ligan dock.

Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.

Fält markerade med * är obligatoriska fält.

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago