Hoppa till innehållet
Krönika: De utmanar oss
Krönika: De utmanar oss
4 februari 2020

Krönika: De utmanar oss

När damlandslaget nu tar sig an några av världens bästa lag märker jag att något har hänt. Ingen pratar längre om att de borde vara ödmjuka, ta bort fokus från sig själva och att vara underdog. När damlandslaget åkte ur EM med buller och brak 2015 handlade ALLT om det. Vårt damlandslag utmanar oss med en ny attityd.

 

EM 2015 var målet tydligt och uttalat - vi ska till OS-kval. Spelarna var tydliga internt och externt. Men sortin i gruppspelet innebar att det blev väldigt mycket snack om att spelarna hade snackat för högt, för mycket och för kaxigt. De borde ha fokuserat på att ta sig vidare från gruppen.

 

Det kan mycket väl stämma men det var första gången jag hade hört damlandslaget lägga sin ribba så högt och publikt - det fanns något befriande i det.

 

Det blev till och med så mycket att förbundsstyrelsens dåvarande ledamot Pia Rosin skrev ett försvarsstal för damernas attityd. Den handlade om att tjejerna vågade tro och att vi alla skulle vara tacksamma för det. Hur relevant känns inte den idag, nästan fem år senare när vi ska spela OS-kval?

 

Efter EM2015 gick det dåligt igen. Bom på EM 2017 och samma kråksång hördes. Varför hypade vi upp spelarna så mycket? Varför är de själva inte bara tysta och säger att vi tar en match i taget? 

 

Men damerna fortsatte att hålla fanan högt och trots vissa förluster blev det ett avancemang till EM 2019. För varje plattmatch svenskorna gjort har de nämligen följt upp med en kanonmatch. I hela kvalet var det så och minns ni all kritik Binta Drammeh och Amanda Zahui fick efter förlusten mot Italien hemma, de hade nämligen haft roligt i en Sportnyttintervju inför matchen.

 

Trots detta gick laget ut och vann på Hovet inför över 5000 åskådare och säkrade sedan avancemang genom en monstervinst mot Makedonien.

 

När Marco Crespi kom in i landslaget var bland det första han ville införa ett mindset. Han försökte känna av vilka individerna var och vad som hade hänt tidigare. Han och Fredrik Joulamo diskuterade, Marco fram till mig och sade, we must dare to believe, how do you say this in Swedish? Well, våga tro, sade jag.

 

Och det är vad de har gjort från första stund.  Jag tror inte ens de hade spelat bättre om de gått runt och dragit ner allas förväntningar. Jag tror inte de spelar bättre av att ha en “snäll coach” som inte är i deras ansikten.

 

 

Det jag ser är ett gäng individer som älskar utmaningen, älskar pressen, älskar när det är mycket media och ståhej. 

 

Det kan gå hursomhelst, alla vet att detta lag stundtals kan spela ut vilket lag som helst. Alla såg hur de krossade hemmanationenen Lettland i EM:s åttondelsfinal, och lika många såg hur de blev krossade av hemmanationen Serbien i den påföljande kvartsfinalen.

 

Vi vet att motståndarna på papperet är favoriter men detta gäng har lärt oss att ta plats, älska det vi gör och gärna blir uppmärksammade för det.  Det kommer vi att se i detta OS-kval och det hoppas jag att en yngre generation baskettjejer och killar tar med sig framöver.

 

Jag åker ner till Belgien med vetskapen om att detta lag har upplevt press förut, självframkallad eller inte.

Och handen på hjärtat, vilken typ av spelarna har du helst på planen när mirakel ska utföras?

De som ständigt levt med press eller de som undvikit alla förväntningar genom hela sin karriär?

Jag vet inte vad de kommer att säga inför dessa matcher. Men jag vet vad de tänker.

 

Det räcker för att jag ska älska detta landslag.

 

Johannes Wohlert

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago