Hoppa till innehållet
Sverige förlorar tungt mot Japan
Sverige förlorar tungt mot Japan
6 februari 2020

Sverige förlorar tungt mot Japan

I tredje perioden lossnade det för Japan, och det ordentligt. Efter att ha skjutit i en endaste trea på 15 försök i första halvlek blev det 28 poäng och fem trepoängare i tredje perioden. Sverige lyckades aldrig komma upp i sin högstanivå och på lördag väntar en ännu tuffare match mot Kanada.

Japan spelade som annonserat med en attackinställning i både anfall och försvar. Trots att de spelade sig fram till de lägen de ville ha lyckades de inte hitta nätet under matchens första 20 minuter. Sverige hade lika svårt att göra mål, med bara tolv poäng i första perioden och åtta i den andra, men när det japanskorna till slut hittade sin rytm efter halvtid så hade Sverige inget att sätta emot. 

Det var Nako Motohashi, med sitt tvåhandsskott, som öppnade upp matchen när hon satte två treor — en från vardera hörn — i mitten av den tredje perioden. När treorna väl började sitta för Japan öppnade sig också resten av deras spel upp; Helt plötsligt fick de raka attacker till korgen och när de svenska försvararna stannade hemma på skyttarna blev det istället öppna layups. 

– Den här är lite tung, säger Kalis Loyd efter matchen. Jag tycker vi spelar bra i första halvlek men sen tappar vi lite av våra defensiva regler i tredje. 

Kalis var en av få blågula spelare som var lyckosamma offensivt på torsdagskvällen. När varken Amanda Zahui eller någon av Frida eller Elin Eldebrink hittade sin rytm slutade anfallen ofta med att Loyd fick försöka skapa något själv. Hon gjorde vad hon kunde och noterade 18 poäng. Amanda Zahui var näst bästa svenska poänggörare med 12 poäng, men åtta av dem kom i fjärde perioden när matchen redan var avgjord. 

Det kändes aldrig riktigt som om det var en match av så stor betydelse, när energin aldrig tog fart och laddningen aldrig infann sig. Inte ens returtagningen, som var en av Sveriges på förhand uttalade övertag, lyckades svenskorna vinna utan det var Japan som tog flest, 43-40. 

Japan är rankade som nummer tio i världen och är det på pappret bästa laget. När Sverige dessutom hade en sällsamt olycksam dag bortom trepoängslinjen (1 av 16) blev det för tufft för svenskorna att hota favoriterna. På lördag står världsfyran Kanada för motståndet, men det är också då som matcherna verkligen börjar räknas, eftersom det är Kanada eller Belgien som Sverige måste hamna framför i tabellen för att kunna avancera till OS i Tokyo. Om Sverige kan hitta sitt bästa spel, som vi stundtals såg i somras i EuroBasket, och resten av laget kan höja sig till Kalis Loyds nivå så vet vi att Sverige kan spela basket med alla. 

Den matchen vill du inte missa. Uppkast är kl. 20:35 på lördag och matchen ser du på SVT eller Viaplay

Japan - Sverige, 75 - 54 (10-12, 15-8, 28-18, 22-16)
Poäng, Sverige: Kalis Loyd 18, Amanda Zahui 12, Binta Drammeh 9, Frida Eldebrink 5, Louice Halvarsson 4, Elin Eldebrink 4, Rega Magarity 2. 

 

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago