Hoppa till innehållet
Motståndaren: Belgien
Motståndaren: Belgien
9 februari 2020

Motståndaren: Belgien

Motståndaren: Belgien

FIBA världsranking: 9
Placering i senaste mästerskap: Femma i EuoBasket 2019
Hur de kom till OS-kvalet: Topp-6 i EuroBasket 2019
Facit mot Sverige genom tiderna: Elva vinster, åtta förluster
De stora namnen som är där: Emma Meesseman, Kim Mestdagh 
De stora namnen som inte är där: -
Styrkor: Sammansvetsade, ger inget gratis
Svagheter: Beroende av Meeseman

Söker sin första plats i OS

De belgiska katterna, som de kallas, har snabbt positionerat sig som ett av världens bästa basketlag. Deras FIBA-ranking (9) och hårdvara (brons i EuroBasket 2017 och WM 2018) är kvittot. I EuroBasket 2019 var de en av favoriterna, men äventyret tog slut i kvartsfinalen när de förlorade en jämn match mot slutliga silvermedaljörerna Frankrike. 

I den här OS-kvalturneringen förlorade Belgien mot Kanada i sin öppningsmatch, 56-61, efter en katastrofal start men hämtade sig sedan när de slog Japan, 92-84, på lördagskvällen. De har aldrig tidigare spelat i ett OS och nu är de match från att kvalificera sig till sitt allra första, men då måste det ske på Sveriges bekostnad. 

Stjärnan: Emma Meesseman

Spetsen i den Belgiska attacken är tveklöst och odiskutabelt Emma Meeseman. Hon har etablerat sig som en av världens allra bästa basketspelare, vilket hon bevisade så sent som förra sommaren när hon blev den första europeiska spelaren att bli utsedd till Finals MVP i WNBA. 

Vad finns det på en basketplan som Emma Meesseman inte kan göra? Hon spelar fysiskt, har ett högt basket-IQ och kan avsluta båda nära och långt ifrån korgen. Samtidigt verkar hon sakna ego och tar alltid rätt beslut i relation till vad laget behöver. I Belgiens otroligt viktiga vinst mot Japan på lördagskvällen noterade hon 23 poäng, 7 returer, 5 assist och inga turnovers. 

Kim Mestdagh är den andra spelaren som Sverige måste hålla koll på. Hennes 7,5 trepoängsförsök per match i EuroBasket 2019 var hästlängder framför alla andra — och hon nätar på tillräckligt många av dem för att hon ska behövas tas på allvar. 

Sverige kan behöva en stor vinst

Det är inte nog med att Sverige måste slå Belgien på söndag eftermiddag — Sverige måste förmodligen vinna stort. Kanada kommer att vara favoriter i matchen mot Japan i matchen som spelas precis efter Sverige-Belgien. I fallet där Kanada och Sverige båda vinner sina avslutningsmatcher kommer Sverige, Belgien och Japan alla tre att sluta med en vinst och två förluster. 

Enligt FIBA:s regler när tre lag hamnar på samma poäng i en grupp, ställs en intern tabell upp mellan de lagen. I det fallet kommer inte Sveriges 30-poängsförlust mot Kanada att räknas, men svenskorna har fortfarande 21 poäng i baken från förlusten mot Japan. Belgien däremot slog Japan med åtta poäng. I så fall måste Sverige kompensera den mellanskillnaden i sin vinst över Belgien. 

Räddningen kan komma i formen av att Japan slår Kanada. Då spelar Sveriges vinstmarginal över Belgien ingen roll; Vinst med en poäng är gott nog. 

För Sverige är det enkelt: Det enda de kan kontrollera är matchen mot Belgien, där en vinst är absolut nödvändigt. Hittills i kvalturnering har Sverige visat att de kan spela med världens bästa lag en halvlek i taget. På söndag är det dags att visa upp 40 minuter av världsklass. 

Uppkast är kl 15:00. Matchen ser du på SVT eller Viaplay

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago