Hoppa till innehållet
Sverige förlorar mot Belgien — missar OS
Sverige förlorar mot Belgien — missar OS
9 februari 2020

Sverige förlorar mot Belgien — missar OS

Mot Belgien gjorde Sverige sin bästa insats under OS-kvalturneringen, men inte ens det räckte. Sverige vann två perioder och spelade lika i en, men återigen var det den tredje perioden som sänkte svenskorna. 

Tre matcher och tre tredjeperioder där Sverige totalt förlorade med 33 poäng. Det var samma manus i alla Sveriges matcher under långhelgen: En uppmuntrande första halvlek följt av en stum tredjeperiod. 

Söndagens avgörande match, där både Belgien och Sverige letade efter en historisk OS-biljett, var inte heller den annorlunda. Några sekunder innan halvtidsvilan ledde Sverige med 23-18 när Kim Mestdagh satte en trepoängare från vänstra vingen samtidigt som periodsignalen ljöd. Det skulle bli starten på ett belgiskt 14 mot 0-ryck som sträckte sig ända tills att Frida Eldebrink satte en layup med 4:49 kvar av den tredje perioden. Den belgiska ledningen blev aldrig större än elva poäng, men Sverige kom heller inte närmre än sju. 

Den svenske förbundskaptenen Marco Crespi valde att fokusera på de positiva minuterna i OS-kvalet: 

– Dagens match var väldigt imponerande. Vi möter Belgien som är ett av världens bästa lag, på deras hemmaplan. Inte för att förenkla det, men vi startar den tredje perioden 0-11, så vi vann de andra minuterna. Vi hade 18 bra minuter mot Japan och 18 bra minuter mot Kanada. Jag är nöjd.  

Första halvlek mot Belgien var Sveriges bästa, sett över alla tre matcher. När Sverige bara håvade in 25 returer mot Kanada plockade blågult ner 23 bara i första halvlek mot Belgien. Energin fanns där och svenskorna jobbade minst lika hårt som belgiskorna under matchens första 20 minuter, vilket gav ett betydande övertag i andra chanser. 

I halvtid gav Belgiens coach Philip Mestdagh, enligt honom själv, en ganska tydlig påminnelse till sitt lag om vad som stod på spel i matchen. När Sverige sedan varken fick anfallsreturer eller kontringspoäng tog den svenska offensiven stopp. 

Även Kalis Loyd höll huvudet högt efter matchen: 

– Chansen att få spela OS-kvalturneringen var stort. Det var vår dröm att få spela i OS och du måste spela mot de bästa för att själv kunna bli bäst. Vi kvalificerade oss inte, vilket suger, men drömmen lever vidare. 

I och med reslultatet blir utgången i kvällsmatchen mellan Japan och Kanada meningslös. Det blir Kanada, Belgien och Japan (som värdnation) som avancerar och får spela OS i Tokyo i sommar. Istället får Sverige blicka framåt mot nästa mästerskap: EuroBasket 2021. Sverige har två vinster på kontot i sin kvalgrupp sedan tidigare och redan i november senare i år kan det vara klart att Sverige får spela EM sommaren därpå. 

Sverige - Belgien, 53 - 61 (14-14, 9-7, 10-21, 20-19)
Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 14, Elin Eldebrink 9, Amanda Zahui 9, Kalis Loyd 7, Regan Magarity 5, Binta Drammeh 5, Louice Halvarsson 4. Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago