Hoppa till innehållet
Sverige vann i Malmö, har ödet i egna händer
Sverige vann i Malmö, har ödet i egna händer
21 februari 2019

Sverige vann i Malmö, har ödet i egna händer

Det svenska landslaget gjorde comeback i Malmö med dunder och brak. Det var 18 år sedan det senast spelades en seniorlandskamp av denna tävlingsnivå i Skåne. Men när chansen väl kom, då blev det basketfest.

Alan Voskuil missar två straffkast; Ludde Håkansson sätter två. Vissa gånger är basket så simpelt. I en supertät match, där inget lag ledde med mer än fem poäng i andra halvlek, kändes det stundtals som om året var 1658 och att Skåne och Bornholm var insatsen. 

– Jag skulle vilja tacka det svenska förbundet för deras respekt och gästvänlighet, säger danske coachen Erez Bittman. Det var en fantastisk omgivning och det här såhär matcher på denna nivån ska vara.

Första halvlek kunde inte varit jämnare då det stod lika efter både första och andra perioden. Det verkade som att Danmark kopplade ett grepp i tredje när Gabriel Lundberg trollade i två smäktande layups i två raka anfall, vilket tvingade den svenske förbundskaptenen Hugo Lopez att kalla timeout. Direkt efter spelavbrottet sänkte Mikael Lindquist en trepoängare som gav Sverige känning igen. Och så skulle resten av matchen spelas ut. 

Danmark följde samma spelplan som senast: långsamt, metodiskt spel med fokus på Kevin Larsen och Jonas Zohore. Tillsammans gjorde de 38 poäng och tog 19 returer. Danmark som lag tog hela 22 anfallsreturer. 

– Vi visste vad som skulle komma, hur de spelar, säger svenske förbundskaptenen Hugo Lopez. De postar sina stora spelare. Lite olyckligt hade vi inte alla våra spelare tillgängliga idag men vi gjorde vårt bästa och skickade hjälp från våra guards då och då. 

Länge såg det ut som om det var Danmark som skulle dra det längsta strået. Med 2:13 kvar på matchklockan – och bara någon ynka sekund på skottklockan – sätter Gabriel Lundberg en iskall trepoängare som ger danskarna en tvåpoängsledning. Sverige svarar sedan med att ge bort bollen i två raka anfall, och känslan i Baltiska Hallen gick från hopp till förtvivlan. Men Danmark lyckades inte heller kapitalisera på de svenska misstagen, utan det var istället Viktor Gaddefors som kunde kliva fram i två efterföljande anfall med fyra viktiga poäng. Sverige låg åter överst och nu återstod bara 32,5 sekunder av matchen. Då introducerar sig Nick Spires för malmöpubliken. 

Gabriel Lundberg tråcklar sig fri och är på väg mot korgen för att jämna ut matchen, men Spires lägger bokstavligen locket på och bollen kommer aldrig ur Lundbergs hand. Gästerna får tillbaka bollen, under Sveriges korg, och Chanan Colman försöker samma sak som kollegan Lundberg nyss testat – med samma resultat. Danmark får en sista chans; Nytt inkast under korgen med bara 1,4 sekunder på skottklockan. Alan Voskouil måste skjuta direkt efter inkastet, och han missar, men blir foulad av Erik Rush. Tursamt för Sverige kliver Voskuil på trepoängslinjen och blir bara tilldelad två straffkast, varav han missar bägge. 

När Sverige istället får tillbaka bollen måste Danmark foula Ludvig Håkansson, som lägger matchen på is med två viktiga straffkast. 

– Vi fick två stopp i slutet av matchen, säger coach Lopez. Det satte oss i ett bra läge. Sen sätter vi våra straffkast och det ger oss chansen att vinna den här matchen. 

Sverige har nu två vinster och en förlust i trelagsgruppen, med en match kvar mot Vitryssland på söndag. Danmark har två vinster och två förluster, men har spelat färdigt i gruppen. Om Sverige vinner sista gruppspelsmatcher är de blågula klara för nästa omgång i EM-kvalet. Det är även möjligt för Sverige att avancera vid en förlust, men då ställs avgörandet till interna tabeller och målskillnad.  

Uppkast mot Vitryssland är kl 15:00 på söndag. 

Sverige - Danmark 79-74 (22-22, 15-15, 20-23, 22-13)
Poäng, Sverige: Johan Löfberg 18, Viktor Gaddefors 15, Alexander Lindqvist 13, Erik Rush 10, Ludvig Håkansson 10, Nicholas Spires 5, Mikael Lindquist 3, Elijah Clarence 2, Charles Barton 1. 
Publik: 3452
Statistik: >>>

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago