Hoppa till innehållet
Utlandskollen: All eyes on Fontaine!
Utlandskollen: All eyes on Fontaine!
26 oktober 2020

Utlandskollen: All eyes on Fontaine!

Vi börjar närma oss härliga EM-kvaltider och då blir Utlandskollen extra intressant. Hur ser formen ut för våra stjärnor? Vi fokuserar lite extra på Nathalie Fontaine som fått en kanonstart i den starka turkiska ligan.

 

 

Nathalie Fontaine

Vilken säsongsstart för 27-åriga Nathalie Fontaine som är fullkomligen avgudad i Adana Basket (och ni kan sluta era lokala kebabfejder i Sverige nu för den bästa kebaben görs i Adana, punkt slut.)

 

Nathalie spelar cirka 35 minuter per match och har det grönaste ljuset i Europa vid sidan av Alexander Shved. Mot Fenerbahce med spelare som Cecilia Zandalisini, Kia Vaughn och tyska WNBA-stjärnan Satou Sabally gjorde hon 16 poäng och tog 5 returer. Fontaine har stundtals varit en av Sveriges viktigaste spelare men har flugit lite under radarn. I bortamatchen mot Kroatien i förra EM-kvalet gjorde hon en avgörande insats och får den 188 cm långa Stockholmstjejen vara skadefri har Marco Crespi ett riktigt trumfkort att spela in mellan Binta Drammeh, Kalis Loyd och Regan Magarity i framtida matcher.

 

Louice Halvarsson och Regan Magarity

Franska klubben Tarbes ordförande börjar nu blir riktigt orolig på grund av publikrestriktionerna. De har fått sänka budgeten till cirka 15 MSEK detta år och tappar minst 200 000 SEK per hemmamatch nu.

 

Vi får hoppas att det löser sig för Louice och Regan. På planen övertygar de verkligen. Regan slog till med 34 minuter, 17 poäng och 10 returer mot Nantes. Louice hade 12 poäng och 3 returer i samma match och spelade 26 minuter. Igår kväll förlorade man hemma mot topplaget Landes med evigt unga Celine Dumerc i laget. Jaja, hon som sänkte Sverige i ni-vet-vilken-match. Hon gjorde debut i franska LFB år 2000…

 

Regan kom upp med ännu en double-double (12p, 11r) medan Louice hade en tuffare kväll med 8 p på 2-10 FG.

 

 

Frida Eldebrink

Frida Eldebrink är i bra form och spelar ofta 30+ minuter för Girona. @NPhoto - Alberto Nevado/FEB

Girona är 6-1 i spanska ligan efter gårdagens förlust mot ännu obesegrade Valencia. Hack i skivan ändå för Girona måste man säga. Frida spelade 33 minuter och gjorde 7 poäng, 2 returer och 3 steals.

I veckan förväntades även en svår match mot Kalis Loyds Clarinos men det blev en kross. Frida gjorde 8 poäng på 25 minuter och framstår som det självklara valet för den spanska toppklubben som shooting guard.

På onsdag väntar en helt avgörande Euroleaguekvalmatch vilket blir oerhört viktigt för Girona, på det hela taget känns det som om Frida är i bra form och levererar på hög nivå.

 

Amanda Zahui

Den blev en nagelbitare i den ryska ligan för Amanda och hennes Dynamo Kursk. Vinst med en poäng mot Spartak Vidnoye (85-84)! Amanda stod för 9 poäng och 4 returer på 18 minuters spel. Hamnade i lite foultrubbel och slutade på fyra personliga fouls.

 

Kalis Loyd

Clarinos har fått en fin start på säsongen, 4-2 och en femteplats. Kalis Loyd kommer in från bänken och spelar cirka 20 minuter per match. I onsdags tog det tvärstopp mot Frida Eldebrinks Girona, förlust med 48-80. I helgen mot Kalis fd lag Ensino blev det 12 poäng och 4 returer på 18 minuter. Clarinos vann med 70-63. Känns bra inför EM-kvalet.

 

Paulina Hersler

Vår favoritcenter från Malmö spelar i italienska ligan denna säsong. Men hon är inte första svenska i sitt lag Battipaglia. Danielle Hamilton-Carter har spelat i klubben och kan intyga att buffelmozzarellan är himmelsk. Nåväl! Tillbaka till basketen som för tillfället inte når samma höjder som osten. Battipaglia förlorade stort mot Magnolia (78-44), ljusglimten var ändå Paulina som gjorde 17 poäng.

 

Elin Eldebrink

Bourges har ännu inte kunnat spela en enda match på grund av många fall av Covid-19 i truppen. I helgen meddelades dock att alla spelare testat negativt och klubben hoppas kunna börja spela nästa helg. Vi hoppas Elin får ett par matcher i kroppen innan EM-kvalet!

 

Danielle Hamilton Carter

Pietanske vann med 72-51 men Danielle spelade inte den senaste matchen.

 

Binta Drammeh

19 poäng i TTT Rigas vinst mot lettiska universitetslaget och lägg till 5 steals så vet du att Binta är redo för både EM-kval och Euroleaguesäsongen. Damernas Euroleague spelas ju i flera sammandrag i år istället för det normala förfarandet. Det första sammandraget sker i början av december och då kan Binta ställas mot Frida Eldebrinks Girona (om de kvalar in).

 

Elin Gustavsson

3x3-stjärnan och Ängelholmstjejen Elin Gustavsson har bytt från spanska Cadi la Seu till belgiska Spirou. Hon spelade inte i helgen. I EM-kvaltruppen är hon dock uttagen och kommer att åka till FIBA-bubblan i Heraklion.


Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.

Fält markerade med * är obligatoriska fält.

Utlandskollen tillbaka!
Utlandskollen tillbaka!
5 okt 2020

Louice Halvarsson regerar i Occitanien med Regan vid sin sida, Kalis Loyd och...

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago