Hoppa till innehållet
Moose Nation laddar för blågul publikfest i Riga
Moose Nation laddar för blågul publikfest i Riga
13 juni 2019

Moose Nation laddar för blågul publikfest i Riga

Ett mästerskap vore ingenting utan fans på läktarna. På bara sex år har Sverige byggt en av Europas bästa hejarklacker genom Moose Nation. Med EuroBasket 2019 inom räckhåll är förbedelserna i full gång.

Det är sommar 2013. Platsen är Koper, Slovenien. För första gången på tio år spelar det svenska herrlandslaget i ett EM-slutspel; Ett resultat av att Sverige nu ställer upp med två tvättäkta NBA-spelare i Jonas Jerebko och Jeffery Taylor. De svenska fansen sluter upp, ett par hundra av dem, för att heja de blågula till högre höjder. 

Sverige spelar i samma grupp som Finland och på matchdagen sitter en stor del av den svenska klacken på en uteservering nere i hamnen under den gassande solen. En bit bort skymtas något blått och vitt som väsnas förfärligt mycket. Det är finnarna. 

– Vi tänkte att “Finland och Sverige är väl på ungefär samma nivå med basketen” men de var helt crazy, säger Jonas Morin. 

Där och då föddes idén till Moose Nation. “Kan finnarna, kan vi”, var mantrat. Jonas Morin var med nere i Slovenien och fortsatte sen att bli en av initiativtagarna till den nybildade svenska landslagsklacken, även om han själv är ödmjuk kring vilken roll han spelar i organisationen. 

– Jag är ju mest älg, säger Jonas Morin. Jag är oblyg på det sättet. Det finns andra som är duktiga på att organisera men min uppgift är bara att låta så mycket som möjligt.

Om du har varit på en landskamp någon gång de senaste sex åren så har du sett honom. Han är den där två meter långa älgen som skoningslöst springer runt och jagar upp publiken. Idén låter simpel men Jonas beskriver det som fullständigt uttömmande och jämför det med ett maratonlopp. Han måste förbereda sig i god tid med både mat och vätska, och efter matchen värker det i både stämband och handflator. 

Nu är Moose Nation inne på sitt sjätte år och den här sommaren är den självklara höjdpunkten damernas EuroBasket i Riga. Planerandet är igång för fullt, men Jonas svarar något hemlighetsfullt på frågan ifall Moose Nation har något särskilt i görningen för den kommande turneringen. Vad han däremot avslöjar är att Frida Eldebrink har fått en direkt fråga kring ifall hon har någon särskild låt hon vill att klacken övar in till mästerskapet. Resultatet vågar han inte ge några garantier för, men Moose Nation kommer i alla fall göra ett försök.  

Naturligtvis hoppas älgarna på en stor flock som sluter upp när matcherna spelas relativt nära hemmaplan. Men du behöver inte vara medlem i Moose Nation för att vara med och heja på Sverige, utan alla som åker till Riga är välkomna att ansluta. Håll utkik på deras Facebook-sida för att veta vad som försigår på plats. 

– Folk ska veta att om du är på semester så ska du veta var Moose Nation värmer upp, tar en bira, kommer i form, målar ansiktet och sen blir det marsch till arenan, säger Jonas Morin. Alla som åker dit och vill få upplevelsen får gärna hänga på.  

Om Jonas är ödmjuk när han pratar om sig själv har han desto mer pondus när det kommer till svenska damlandslaget och deras chanser i mästerskapet: 

– Jag är helt övertygad om att vi går vidare från gruppen. Vi kommer gå vidare till Serbien, sen kan allt hända. 

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago