Hoppa till innehållet
Turkiet vinner med 8 — Sverige utslagna
Turkiet vinner med 8 — Sverige utslagna
20 februari 2021

Turkiet vinner med 8 — Sverige utslagna

I en match med höga insatser, där förutsättningen för Sverige var att inte förlora med mer än sju poäng, föll slutresultatet på fel sida av marginalen. Turkiet vann en match de var tvungna att vinnaoch Sverige är utslagna.

Sverige fick en otroligt stark start på matchen, med bra returtagning och påföljande kontringar, som ledde till ledning med 17-10 när det var mindre än två minuter kvar av första perioden.

– Vi fick en bra start på matchen, säger Sveriges förbundskapten Hugo Lopez. Sen stoppades matchen, vi svalnade lite och de gör 8-0 i slutet av perioden. Jag tyckte att det var en viktig sekvens.

Ett tekniskt fel i arenan var det som gav turkarna omkring tio minuter att återhämta sig och planera för att stävja den svenska framfarten. Något de lyckades med. Det svenska anfallet var under långa stunder trögflytande som sirap, vilket gjorde att goda anfallschanser var svåra att hitta. När Sverige inte kunde kontra utan tvingades till uppställt spel tog anfallen lång tid att utvecklas och ledde sällan till högprocentiga avslut.

Tonåringen som klev fram: Alperen Sengun

I Turkiet var det 18 år gamla Alperen Sengun, inte Shane Larkin, som var den bärande turkiska spelaren på lördagseftermiddagen. Med 24 poäng på bara 13 skott, tillsammans med 12 returer, var han en ständig plåga för det svenska försvaret. Med fint fotarbete under korgen, påpassliga anfallsreturer och en ständig attackinställning blev han fokus i den turkiska offensiven. Shane Larkin blev snarare ett lockbete när han genomgående blev hårt uppvaktad av Thomas Massamba och Larkin blev till slut bara fjärde bästa poänggörare för Turkiet, med 9 poäng.

Starten på andra halvlek var bländande bra ur svensk synvinkel. Tobias Borg fick ta över ansvaret som kreatör i anfallet, vilket ledde till sju snabba poäng för honom själv, samtidigt som han serverade Jonas Jerebko ett par öppna trepoängare. Den glödheta öppningen på halvleken gjorde att Sverige snabbt vände ett litet halvtidsunderläge till en ledning, och Sverige tog kommandot i matchen. Men Turkiet hämtade sig snabbt igen — lite tack vare svensk hjälp.

– Vi släppte till för många enkla poäng, säger coach Lopez. Mängden turnovers, vid viktiga tillfällen i matchen, tog lite kål på oss.

Turkiet behöll ledningen under resten av matchen och balanserade hela tiden på den där marginalen på omkring 8 poäng. När slutsignalen ljöd och protokollet lämnades in stod det klart att Turkiet vunnit samtliga perioder, även ifall det var med 3 poäng eller mindre i varje. Statistiskt var det jämnt i samtliga kategorier, förutom turnovers, där Sverige hade 16 jämfört med Turkiets 11.

– Vi kämpade och sköt bra men i försvaret släppte vi till lite väl många enkla layups, sen satte de några viktiga treor, säger Jonas Jerebko. All heder till Turkiet, som spelade bra. Nu måste vi fokusera på nästa match.

I sin första landskamp sedan 2013 var Jerebko bäste svensk med 21 poäng och den enda i blågult som hade en positiv statistik i plus/minus, men foulproblem begränsade honom till 26 spelminuter. Även Simon Birgander gjorde en stabil match med 19 poäng och 10 returer, och stod starkt emot en stor uppställning i det turkiska laget.

Sverige utslaget

Förlusten innebär att Sverige nu ligger på fjärde och sista plats i Grupp D. Och eftersom Nederländerna slog Kroatien samma kväll kommer Sverige att förbli där oavsett resultat på måndag.

Sverige kommer inte att spela EM 2022.

Turkiet - Sverige, 88-80 (18-17, 21-18, 23-22, 26-23)
Poäng, Sverige: Jonas Jerebko 21, Simon Birgander 19, Tobias Borg 11, Christopher Czerapowicz 11, Melwin Pantzar 9, Thomas Massamba 3, Denzel Andersson 2, Johan Löfberg 2, William Magarity 2.

Utlandskollen tillbaka!
Utlandskollen tillbaka!
5 okt 2020

Louice Halvarsson regerar i Occitanien med Regan vid sin sida, Kalis Loyd och...

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago