Hoppa till innehållet
Tung första halvlek sänker Sverige
Tung första halvlek sänker Sverige
18 juni 2021

Tung första halvlek sänker Sverige

Spanien dammade av förlusten mot Belarus och tog ut aggressionerna på Sverige. Med ett 30-poängsunderläge i halvtid var matchen effektivt avgjord, men Sverige ryckte upp sig och vann den andra halvleken. Nu avgörs ödet om avancemang mot Belarus på söndag.

Vad Spanien än pratade om mellan gårdagens match och kvällens mot Sverige, så fungerade det. Spanjorskorna gick från att vara ett lag som inte gick att känna igen till att fullständigt dominera Sverige i matchens alla avseenden. All frustration som byggts upp i det spanska lägret efter en tung förlust i öppningsmatchen, den fick de utlopp för mot Sverige.

– Spanien är europamästare, säger Sveriges förbundskapten Marco Crespi. De förlorade igår, blev chockerade av Belarus, men det är helt klart att de vet hur de ska spela för att vinna.

Astou Ndour kunde göra lite som hon ville. Hon gjorde poäng utifrån och direkt under korgen. När Spanien väl missade var hon där och städade upp returen. Till slut blev det 22 poäng och 13 returer på 24 minuters speltid.

Den svenska offensiven kom ingenstans mot ett piggt och vaket spanskt försvar. Avsluten blev svårare och svårare, och av de få bra lägen som visade sig var det ännu färre som blev poäng. Elin och Frida Eldebrink, som var bärande i vinsten över Slovakien, hade ingen lycka mot Spanien. De spelade båda hela öppningsperioden, men lämnade den med två poäng tillsammans. I andra perioden verkade coach Crespi vifta med den vita flaggan när han nästan uteslutande spelade reserverna, och Spanien kunde dra ifrån ytterligare och gå till halvtidsvila med ledning, 47-17.

“Vi tar med oss andra halvlek”

Andra halvlek blev en avslagen formalitet, även om Sverige till slut spelade upp sig och visade mer av det laget som syntes i gårdagens vinst mot Slovakien. Sverige vinner både tredje och fjärde perioden, men inte med i närheten av de siffror som Spanien vann första.

– I andra halvlek spelar vi som vi behöver spela och som vi kan spela, säger coach Crespi. Andra halvlek var ett bra steg mot hur vi behöver spela mot Belarus.

Frida Eldebrink hade samma inställning:

– Vi tar med oss andra halvleken. I andra halvlek satt försvarsspelet bättre, vilket gör att vi får springa lite och får lite enkla poäng. Försvarsspelet måste sitta från start.

Positivt för Sverige var att Ellen Nyström klev fram efter halvtid och stänkte i tre trepoängare på vägen mot 11 poäng, bäst i Sverige. Även Klara Lundquist såg bekväm ut när hon attackerade korgen på samma sätt som hon gjort i Basketligan Dam under den gångna säsongen.

På söndag avgörs det

Läget i Grupp A är tillbaka tillbaka till där vi började innan turneringen, när alla fyra lag har var sin förlust och var sin vinst. Men med den svenska vinsten över Slovakien har Sverige fortsatt övertaget, om inte slovakerna fullständigt överlevererar och besegrar den här versionen av Spanien som vi såg ikväll. Med den interna målskillnad i Sveriges favör, även om Sverige förlorar mot Belarus på söndag, kommer Sverige avancera så länge Spanien avverkar Slovakien.

Spanien - Sverige, 76 - 55 (21-9, 26-8, 11-18, 18-20)
Poäng, Sverige: Ellen Nyström 11, Frida Eldebrink 8, Nathalie Fontaine 8, Elin Eldebrink 6, Kalis Loyd 6, Binta Drammeh 6, Klara Lundquist 6, Matilda Ekh 2, Emma Johansson 2.

Text: Johannes Grufstedt

Utlandskollen tillbaka!
Utlandskollen tillbaka!
5 okt 2020

Louice Halvarsson regerar i Occitanien med Regan vid sin sida, Kalis Loyd och...

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago