Hoppa till innehållet
Motståndaren: Frankrike
Motståndaren: Frankrike
29 juni 2019

Motståndaren: Frankrike

FIBA världsranking: 4
Placering i EuroBasket 2017: Silver
Facit i uppvärmningsmatcher: 4-2
Facit i kvalt till EuroBasket 2019: 5-1 (Etta i Grupp E)
Facit mot Sverige genom tiderna: 7-8 
De stora namnen som är där: Marine Johannes, Olivia Epoupa, Sandrine Gruda.
De stora namnen som inte är där: Diandra Tchatchouang, Helena Ciak
Styrkor: Storlek, erfarenhet, talang
Svagheter: Inga uppenbara 

Favoriterna

Tio år har gått sedan Frankrike senast fick lyfta mästerskapsbucklan i EuroBasket-sammanhang. FIBA:s (högst subjektiva) Power Ranking inför årets mästerskap skattar fransyskorna som turneringens bästa lag. Frankrike har varit nära, otroligt nära, i de senaste tre europamästerskapen när de kammat hem tre raka silvermedaljer. Nu är de favoriter. 

Sverige har, som de flesta känner till, en komplicerad historia till Frankrike när det gäller dambasket. När Sverige sensationellt blev sjua i EuroBasket 2013 var det just Frankrike som på hemmaplan slog ut svenskorna i en rafflande kvartsfinal. Historiskt är det fortfarande så att av de 15 matcher som länderna spelat mot varandra håller Sverige åtta vinster mot Frankrikes sju, men alla de svenska vinsterna ligger långt bak i tiden och Frankrike har segrat i de senaste tre mötena. 

 

Sandrine Gruda är fortfarande bäst

Spelarna runtomkring må ha ändrats men Sandrine Gruda är fortfarande den centrala byggstenen i det franska landslaget, precis som hon varit i nästan ett decennium. Hon är en komplett basketspelare som kan skjuta, ta bollen till korgen och spela försvar. 

Trots att fransyskorna saknar två bjässar i Diandra Tchatchouang och Helena Ciak som var tongivande i kvalet är de trots det ett av turneringens längsta lag med fyra spelare över 190 cm. De snittade 46 returer per match i kvalet -- näst bäst bland 32 kvalande lag. Detta blir en nyckel för Sverige. Om Frankrike får två och tre chanser i anfallen så kommer det oundvikligen bli poäng till slut. 

Foto: FIBA

Gruda är naturligtvis inte ensam utan är omgiven av massor med talang. Olivia Epoupa är kanske den mest atletiska spelaren i hela mästerskapet med kattlika reflexer och oändligt långa armar. Förutsägbara och slarviga passningar är dödsdömda ifall hon befinner sig i närheten. Hon kontrar vid varje chans hon får och har en fin känsla för spelet som gör att hon oftast slår rätt passning. Hon kan inte skjuta särskilt bra, och gör det sällan, men det finns gott om andra som kan avsluta i laget. 

Marine Johannes är en annan spelare att hålla utkik för. Hon har precis skrivit sitt första WNBA-kontrakt och ansluter till ligan efter EuroBasket. Liksom Gruda är Johannes en spelare utan uppenbara svagheter, med bra längd för sin position, utmärkta instinkter både offensivt och defensivt och hon kan avsluta både i tresekundersområdet och bortom trepoängslinjen. 

 

13 raka gruppspelsvinster

Alla dessa vapen gör att Frankrike spelar en hänsynslös attackbasket, vilket resulterade i ett poängsnitt på 86,7 poäng i kvalet. Slovenien var det enda laget som slog dem i kvalet och de gjorde det genom att dra ner tempot, spela en hel del zon och vara väldigt måna om att inte slänga bort bollar. 

Frankrike har vunnit 13 raka gruppspelsmatcher i EuroBasket-sammanhang. Om Sverige ska stoppa den segersviten måste det svenska landslaget spela en komplett match i 40 minuter. Frankrike är väldigt oförlåtande och en enda svacka på fem minuter kan innebära ett 20-poängsunderläge. 

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago