Hoppa till innehållet
DU16-landslaget vann NM
DU16-landslaget vann NM
2 juli 2019

DU16-landslaget vann NM

Varje år avgörs de nordiska mästerskapen för U16 och U18-kullarna och det är en viktig förberedelseturnering inför sommarens ungdoms-EM. Sverige tog hem DU16-klassen i år. Vi får en pratstund med Johan Persson och Ali Tabrizi som tillsammans med Ridwan Chowdhury är DU16-coacher.

De nordiska mästerskapen spelas i Kisakallio, de finska basketlandslagens träningsanläggning mellan Åbo och Helsingfors. Förutom de länder som traditionellt räknas till Norden så deltar även Estland i denna turnering varje år. För Sverige är turneringen olika för U16 och U18. De yngre landslagen spelar EM först den andra halvan av augusti och har flera turneringar och läger framför sig innan det smäller. De äldre U18-landslagen går in i hetluften redan i början av juli och är alltså närmare allvaret.

Ungdomslandslagen är i första hand till för att skapa seniorlandslagsspelare. Resultatfokus i lägre åldrar kan betyda att fokus läggs på fel saker, något som även Basketlandslagen har med sig. Från centralt håll kommer direktiv som innebär att varje spelare som är ombytt ska spela och de ska spela mellan 10 och 30 minuter per match. Spelarutvecklingen står i fokus och att alla är inne och spelar innebär också att lagen kan hålla en högre intensitet.

- Vi ska hålla hög intensitet för att kunna matcha lagen ute i Europa, det blir mer byten då och vi kanske blir lite tröttare i slutet av turneringen, men det är bra träning inför sommarens EM, säger Ali Tabrizi som är assisterande coach för DU16-landslaget.

U16-tjejerna vann alla matcher i turneringen utom den sista mot Danmark men hamnade på första plats.

- Det var kul, vi vill alltid vinna men det viktigaste var att vi tog stora kliv framåt sedan Baltic Sea Basketball Cup direkt efter nyår, säger head coach Johan Persson som gör sin sjätte landslagssommar som tränare.

Johan Persson, head coach DU16-landslaget 2019

Head coach Johan Persson gör sin sjätte landslagssomar och fjärde EM. Foto: FIBA

 

Baltic Sea Basketball Cup är den andra nordiska turneringen som återkommer årligen men där deltar Lettland istället för Danmark och Island. Den spelas direkt efter nyår och ger ofta tidiga indikationer på vad åldersgruppen behöver jobba på. För DU16 har alltså försvaret förbättrats markant, något som vi även ser i senior-EM hur viktigt det är i mästerskap. Sverige spelar i A-divisionen och kommer där att få möta tufft motstånd, vilket man även får i förberedelserna där en turnering i Spanien står på programmet.

- Det är superviktigt för gruppen men också för spelarna att få känna på sådant motstånd även om vi förlorar. När vi spelade i B-divisionen fick vi matcha mot Makedonien och Bulgarien inför EM så det är klart detta är värdefullt, fortsätter Johan Persson.

Under förberedelserna och EM gäller också de nya riktlinjerna kring speltid för Basketlandslagen, Johan Persson förklarar hur han som coach ska förhålla sig till dessa.

– Självklart är EM också ett utbildningstillfälle så de gäller ju då, sedan beror det ju lite på nivåskillnaden på motståndet. Allt går ut ju ut på att man ska bli bättre och vissa är kanske ännu inte på den nivån att de får ut så mycket av att spela mot Spaniens och Frankrikes bästa spelare, medan andra klarar det, då kommer de ju att få spela mer.

I NM blev point guard Tilda Sjökvist från Brahe utvald till All Star Team, stort grattis Tilda!

Svenska truppen i NM

4 Alva Svensson -  
5 Diana Eliasson -  
6 Tilda Sjökvist -  
7 Alma Larsson -  
8 Emmie Persson Bandh -  
9 Astrid Frankl Sandberg -  
11 Emma Lundgren -  
12 Vera Söderblom -  
13 Sara Berglund -  
14 Elina Olsson -  
15 Emma Johansson -  
35 Tintin Henningson

Länk: Alla resultat och statistik för DU-16-gruppen i Nordiska Mästerskapen

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago