Hoppa till innehållet
EM startar för DU18-landslaget
EM startar för DU18-landslaget
3 juli 2019

EM startar för DU18-landslaget

På fredag börjar EM för DU18 och vi fick ett snack med head coach Kevin Taylor-Lundgren, nybliven coach för Norrköping Dolphins och head coach för DU18-landslaget. 

DU18 är en speciell ålderskull. Här har de flesta inte hunnit bli seniorspelare och kanske prioritera seniorspel, som i U20-klassen. Man kan därför se fram emot riktigt tufft motstånd. Och som landslagsansvarig Fredrik Joulamo säger finns klara fördelar med att spela B-division också. Eftersom rankningen i olika divisioner avgörs på ländernas resultat året innan kan det finns riktiga kanongäng i B-divisionen. Ett sådant är Finland som har det dunkande stjärnskottet Awak Kuier i truppen.

Svenskorna inledde landslagsåret med spel i Baltic Sea Basketball Cup men det är bara tre spelare kvar i truppen sedan den turneringen. Coachstaben med Kevin Taylor-Lundgren har alltså i första hand haft 10 dagar nu i juni för att spela ihop nuvarande lag.

I de nordiska mästerskapen pressade Sverige de finska favoriterna och ledde i 28 minuter av den matchen. – Vi ska spela med hög intensitet och vi har tränat för att klara det senare i EM också, klart vi var lite slitna efter dessa 10 dagar ihop och det kanske märktes i den sista matchen när vi förlorade mot Danmark, säger Kevin Taylor-Lundgren.

Kevin Taylor-Lundgren är head coach för DU18-landslaget 2019.

Kevin Taylor-Lundgren ser fram emot EM med DU18-landslaget. Foto: Bildbyrån

Nu ska dock läsare modell äldre varnas innan ni himlar med ögonen. Om Sverige har varit ett föregångsland i den nordiska dambasketen så är de andra länderna på stark frammarsch. Faktiskt är både Danmark och Finland favoriter till att gå upp i A-divisionen i år.

– Det är en oerhört stark turnering där Turkiet, Grekland, Nederländerna, Danmark och Finland på förhand är de som tippas göra upp om de tre platserna, men jag ser oss själva som topp 6 och kan skrälla, fortsätter Taylor-Lundgren.

Ett ungt svenskt lag gjorde en bra insats i NM

På det hela taget är dock den 25-åriga coachen nöjd med NM. – Det var en jättebra värdemätare inför EM, alla lag i NM spelar i B-divisionen i år och vi kunde spela både mot bra och lite mindre bra motstånd.

Samtidigt är han noggrann med att resultatet inte är nummer ett. – Vi ska se till att alla utvecklas och blir bättre spelare, vi har våra direktiv kring speltid och alla som sätter på sig landslagslinnet ska få chansen. Det är också en lång turnering, om vi vill gå långt behövs alla.

Det svenska laget är ungt. Nio av spelarna är födda 2002 (U18 är årgång 2001-2002) och Sverige har några spelare skadade som annars skulle färga. Inte minst Tova Sabel som med stor framgång har spelat i Svenska Basketligan i år för Alvik Basket.

Men Basketlandslagen har genom åren sett många unga spelare som känt sig pressade att spela i landslaget med långvariga skador som följd och i vissa fall har de betytt slutet på karriären, den som knappt hade börjat. De som är insatta vet vilka det handlar om och Basketlandslagen med Fredrik Joulamo har valt att uppmärksamma detta.

 

En lagorienterad grupp

Det hindrar inte att head coach Taylor Lundgren är väldigt nöjd med de spelare som åker till Skopje. Den spelare som har stuckit ut mest är Matilda Ekh från Västerås, hon blev uttagen i All Star Team i den Nordiska Mästerskapen och är Sveriges bästa poänggörare.

-Vi har en väldigt bra grupp, väldigt lagorienterade som spelar för varandra, jag ser fram emot detta EM, säger Taylor Lundgren.

Sverige kommer redan i gruppen att få tufft motstånd i Nederländerna och Ukraina. Övriga matcher är mot Storbritannien (vars damlag gör succé i EuroBasket Women just nu), Luxemburg och Albanien.

 

Spelarna

Alma Elsnitz, RIG Luleå Moderklubb: Skuru

Matilda Ekh, RIG Luleå Moderklubb: Västerås

Emelie Erlandsson, Alvik Basket

Melina Curiander, RIG Mark Moderklubb: Nässjö

Freja Werth, RIG Luleå Moderklubb: Helsingborg

Ida Jonsson Ojala, Norrköping Dolphins

Julia Nyström, IK EOS Basket

Sanna Ström, RIG Luleå Moderklubb: Höken

Lovisa Djurström, RIG Mark Moderklubb: Kvarnby

Stina Almqvist, RIG Luleå Moderklubb: Marbo

Lovisa Fjellner, RIG Luleå Moderklubb: Blackeberg

Sylvia Leth, Alvik Basket Moderklubb: Lidingö

 

Så här följer du EM

EM spelas den 5-14 juli i Norra Makedoniens huvudstad Skopje. Vi rapporterar i första hand via Basketlandslagens Facebooksida www.facebook.com/basketlandslagen så se till att du gillar och följer den sidan. Vi kommer också att ger er behind-the-scenes på Instagramkontot: www.instagram.com/basketse

För att se turneringens hemsida, klicka här: www.fiba.basketball/europe/u18bwomen/2019

 

 

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago