Hoppa till innehållet
Motståndaren: Serbien
Motståndaren: Serbien
3 juli 2019

Motståndaren: Serbien

FIBA världsranking: 8
Placering i EuroBasket 2017: 11
Facit i gruppspelet: 3-0 (1:a i Grupp D)
Facit i kvalet till EuroBasket 2019: - (Direktkvalificerade som värdnation)
Facit i uppvärmningsmatcher: 5-1
Facit mot Sverige genom tiderna: 2-0
De stora namnen som är där: Sonja Petrovic, Ana Dabovic
De stora namnen som inte är där: -
Styrkor: Mångsidighet, oberäkneliga
Svagheter: Långsamma guards, foular mycket

När det går bra för Serbien, då går det riktigt bra. Kärnan i den här upplagan av det serbiska landslaget är en generation som både vunnit EuroBasket 2015 och tagit brons i OS 2016 – men även slutat elva i EuroBasket 2017. Den stora skillnaden? Coach Marina Maljković , som var med under framgångarna 2015 och 2016 men tog en paus från landslaget 2017. Nu är hon tillbaka. Sverige och Serbien emellan finns nästan ingen historik över huvud taget, då de enda två mötena är två träningslandskamper från 2013.

Ett otraditionellt stort lag

Serbien är gigantiska, men inte på det traditionella sättet där de har en handfull spelare över 195 cm, utan de har en enorm storlek på guardpositionerna. Den kortaste spelaren i deras startfemma är 183 cm långa Ana Dabović, som inte bara är lång för sin position utan även sanslöst stark.

Enligt en lång tradition inom basket på Balkanhalvön blir spelarna sällan inlåsta i en position som är styrd av deras längd. Istället får alla lära sig att dribbla, passa och skjuta. Serbiens landslag är en utmärkt representation av den filosofin. När Sverige spelade mot Lettland fanns det bara ett fåtal spelare som kunde hota med att skapa ett eget skott; I Serbien är det diametralt motsatt där varenda en av serbiskorna kan skottfinta från trepoängslinjen, dribbla förbi två spelare och lägga i en reverse layup.

Mångsidigheten är det farliga

Just Ana Dabović är motorn i hela Serbiens spel. Hon går inte förbi spelare med blixtrande snabbhet, men hon är mycket möjligt den smartaste spelaren i hela turneringen. Hon har en förmåga att läsa vinklar och positioner på alla tio spelare på planen och kan på en millisekund avgöra när det är läge att attackera. Det ser ibland ut att gå i slow motion, men det är ruggigt effektivt.

Hon är inte ensam. Den kanske mest namnkunniga spelaren i laget är WNBA-spelaren Sonja Petrović som, liksom så många av sina medspelare, kan göra lite av allt på plan. Hon är Serbiens ledande poänggörare i turneringen med 13 poäng per match.

Jelena Brooks (tidigare Milovanović) är en annan spelare med samma kvaliteter som Dabović och Petrović, men med sitt skytte som spetskompetens.

Serbiens försvar: Allt eller inget.

Serbien kompenserar sin brist på snabbhet genom att dubbla i slumpmässiga situationer, spela över, neka passningsvinklar och allmänt försöka skapa kaos på den änden av planen. De är inte särskilt snabba i fötterna, men däremot händerna, och får ofta vantarna på bollar som annars skulle känts säkra. Nevena Jovanović är deras ess i försvar, som med säkerhet kommer få uppgiften att stänga ner någon av Eldebrinkarna.

Det frenetiska försvaret genererar många turnovers för motståndarna, men också fouls. Detta sätter upp en intressant match i matchen: Serbiens 23 fouls per match är näst flest i turnering, men Sveriges 19,5 turnovers per match är också näst högst. Kommer Sverige kunna hålla i bollen och skapa chanser vid straffkastlinjen eller kommer Serbien tvinga fram turnovers hos svenskorna?

Serbien är favoriter

Enligt oddsen är Serbien massiva favoriter i kvartsfinalen – du kan få bättre än fyra gånger pengarna om du satsar en slant på Sverige. Bakom det ligger troligen att Serbien spelar på hemmaplan och dessutom gick obsegrade ur ”Dödens grupp” som innehöll Belgien, Vitryssland och Ryssland. Men även om Serbien vann, så var vinsterna över både Belgien och Vitryssland riktiga gastkramare som lika gärna kunde gå åt andra hållet, och i princip alla mätbara värden pekar åt Sveriges håll.

Svaret får vi på torsdag kväll kl 20:30, svensk tid.

 

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago