Hoppa till innehållet
Ikväll: Största matchen på sex år
Ikväll: Största matchen på sex år
4 juli 2019

Ikväll: Största matchen på sex år

Kvartsfinal i ett europamästerskap mot värdnationen. En chans att ta medalj och en kvalplats till OS 2020 står på spel. Det är här legender födds och historieböcker skrivs.

Efter ett utmattande gruppspel, med fyra matcher på fem dagar, har assisterande coach Francisco Pinto äntligen fått sova ut. Inte för att mästerskapet är över ännu. Redan ikväll väntar nästa utmaning för Sverige: Kvartsfinal mot Serbien, i Belgrad. En vinst i kvällens match skulle representera en av de största framgångarna för ett svenskt landslag genom tiderna. Men coach Pinto hävdar att landslaget inte låter sig distraheras från uppgiften som står närmast:

– I slutändan handlar det om att fokusera på den här matchen, så vi ger oss själva en rättvis chans och inte tänka för långt.

Sverige blev aldrig riktigt utmanade i åttondelsfinalen, där blågult ledde från start till mål och hade kontroll på matchen hela vägen. Men där Lettland bara hade ett fåtal offensiva hot, så presenterar Serbien en helt annan utmaning.

–  Serbien är ett jätteskickligt lag, säger coach Pinto, men de drivs framförallt av tre spelare som är väldigt tongivande, men det finns andra som bidrar med lika mycket. Mycket boll går genom de tre spelarna och vi vill försöka minska ytorna för dem och minska bollkontakt per innehav.

”Kontroll” är ett annat ord som coach Pinto återkommer till flera gånger. Kontrollera bollen, kontrollera bollinehav, spela kontrollerat. Fyra matcher in i turneringen snittar Sverige nästan 20 turnovers per match – näst flest bland alla 16 lag. Serberna är fantastiskt skickliga på att läsa spelet i försvaret och frodas i situationerna när det är lite oorganiserat på plan. Men om Sverige behåller lugnet – kontrollen – då kommer Serbien få kämpa hårt för att skapa de situationer de vill komma till.

Ikväll kan bli en sådan match det pratas om i decennier; Den största matchen sedan kvartsfinalen i EuroBasket 2013. Fast om Sverige vinner, då väntar en ännu större match på lördag.

Uppkast kl 20.30 ikväll.

EuroBasket 2019, Kvartsfinal
Serbien-Sverige, kl. 20.30
Stark Arena, Belgrand 
Statistik: >>>

Scoutingrapport: Serbien >>>

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago