Hoppa till innehållet
Motståndaren: Ryssland
Motståndaren: Ryssland
5 juli 2019

Motståndaren: Ryssland

FIBA världsranking: 8
Placering i EuroBasket 2017: Åttondelsfinal
Facit i gruppspelet: 1-2 (3:a i Grupp D)
Facit i kvalet till EuroBasket 2019: 6-0 (1:a i Grupp C)
Facit i uppvärmningsmatcher: 7-1
Facit mot Sverige genom tiderna: 6-3
De stora namnen som är där: Maria Vadeeva
De stora namnen som inte är där: Jamierra Faulkner, Epiphany Prince
Styrkor: Returtagning
Svagheter: Skytte, poänggörare.

Ryssland stod på toppen av basket-Europa när de fick höja guldtrofén efter EuroBasket 2011 i Polen. Sedan dess har de haft det tyngre. Förvisso har de fortsatt att kvalificera sig till Final Round, men väl där har resultaten varit underväldigande när de slutat på 13:e, 6:e och 9:e plats i EuroBasket sedan 2011. Nu vilar hoppet på en ny generation, ledd av superfenomenet Maria Vadeeva.

Den 190 cm långa Vadeeva fyller inte 21 år förrän den 16 juli, men detta är redan hennes tredje EM-slutspel. När hon debuterade i EuroBasket 2015 tog hon världen med storm när hon snittade 12 poäng och 6 returer per match på bara 16 minuters speltid – som 16-åring. Fyra år senare är hon den odiskutabla centralfiguren i laget. Hon är stor, stark, har fantastiskt fotarbete och en vänsterhand med känsla. Hon har utsetts till MVP i U19-VM och spelat i WNBA. Den här turneringen har dock visat att truppen runtomkring henne är väldigt tunn.

Bakom Vadeevas 14,8 poäng per match finns det ingen rysk spelare som snittat bättre än 7 poäng per match i årets mästerskap. Under de senaste mästerskapen har Ryssland fått hjälp med poänggörandet från naturaliserade amerikanskor, men så är inte fallet i år. Istället bygger truppen tungt på spelare från UMMC Ekaterinburg med hela fem representanter. Även tyske förbundskaptenen Olaf Lange coachade UMMC mellan 2012-2018.

Point guarden Kseniia Levchenko är blixtsnabb, men med sina 165 cm över marken har hon svårt att avsluta kring korgen, och hennes 0,8 assist per match under turneringen avslöjar att hon inte heller lyckats servera sina lagkamrater särskilt väl. Anastasia Shilova skjuter gärna trepoängare (4,4 per match) men har hittills bara satt 27,3 procent av sina försök. Att Ryssland har tio spelare som snittar fler än tio minuter per match kan vara ett resultat av att coach Lange konstant letar efter rätt uppställningar.

Ryssland har haft svårt att hitta en identitet under årets EuroBasket. De har varken varit särskilt bra på att göra poäng, skjuta trepoängare eller ta sig till straffkastlinjen. Returtagning är något de lyckats med, men i kvartsfinalen mot Spanien släppte de 2 000 anfallsreturer (cirka) till spanjorskorna.

Sverige är inte det enda laget som kommer in med sargat självförtroende i placeringsmatchen. Ryssland förlorade ”bara” med 24 poäng mot Spanien i sin kvartsfinal, men det var likväl en match som aldrig var i närheten att bli en vinst för Ryssland. Innan turneringen börjat hade FIBA:s Power Ranking skattat Ryssland att sluta på bronsplats. Det byggde i stort på ett facit om 7-1 i uppvärmningsmatcherna (inklusive två vinster mot Sverige och en mot Spanien), men under själva EM-slutspelet har de inte lyckats nå upp till de högt ställda förväntningarna.  

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago