Hoppa till innehållet
HU20 har satt höga mål
HU20 har satt höga mål
11 juli 2019

HU20 har satt höga mål

På fredag startar HU20-EM och Sverige spelar detta år i B-divisionen. Melwin Pantzar, Olle Lundqvist, Felix Lemetti och övriga spelare har satt ett högt mål, avancemang till A-divisonen. - Vi är medvetna om att det är ett väldigt högt mål givet konkurrensen men vi har satt det gemensamt, säger head coach Jocce Källman.

 

MATOSINHOS, Portugal. HU20-EM genererar ofta ett stort intresse internationellt eftersom fler har koll på spelarna än på de yngre nivåerna. I klubbarna spelar de ofta seniorbasket och har gjort sig ett namn. Så är det även för Sverige i år, även om lagspelet kommer att vara avgörande för Sveriges chanser.

Head coach Jocce Källman, som precis har skrivit på för Nässjö Basket i SBL, har Adam Engström och Mikko Riipinen vid sin sida i coachstaben. Engström kommer i år även att coacha Nässjö Basket och Riipinen har tagit över taktpinnen från Adnan Chuk i Norrköping Dolphins.

 

Jocce Källman

Jocce Källman är head coach för HU20-landslaget, till vardags i Nässjö Basket där han ska göra sin första säsong som head coach. Foto: Kenta Jönsson, Bildbyrån.

De har ett intressant lag på papperet som kanske är lite mindre än sina motståndare men i gengäld ska sätta rejäl fart.

- När vi tittade igenom ålderskullen såg vi tidigt att vår styrka ligger i att vi har röliga spelare och förhållandevis stora guards och vingar, så vi har tagit ut laget från dessa premisser, säger Jocce Källman på frågan om lagsammansättningen.

 

Pantzar och Lundqvist kända namn

Vi ser i truppen att det finns hela 6 spelare som alla kan spela position 1-2. Den självklara ledaren och play makern är givetvis Real Madrid-proffset Melwin Pantzar. Point guarden från Valsta utanför Märsta har en säsong med Real Madrids herrlag under bältet även om han inte har fått så mycket speltid.

Sedan har coach Källman och hans stab många spelare att välja på. - Just att vi har så pass stora vingar gör att vi kan spela försvar på flera olika sätt, vi hoppas kunna täcka så mycket yta som möjligt och vara aggressiva över hela banan, säger Källman.

Den mest namnkunnige är självklart Olle Lundqvist som tidigt spelade i SBL för Jämtland och som under sin uppväxt var en klarast lysande stjärnan i 99-årskullen. Lundqvist har dock haft skadeproblem och tvingats till operationer under sina år i Spanien men är nu tillbaka i matchform.

- Han har en unik spelförståelse och är en av de få som inte bara skapar för sig själv men också för andra, säger Källman om den 200 cm långe Östersundsprodukten.

Olle Lundqvist i HU18

Olle Lundquist gör en spännande comeback i landslagslinnet, bilden från HU18 EM.

 

Men det är inte enskilda stjärnor som ska ta Sverige till A-divisionen. Istället pratar Jocce Källman om bredden i truppen.

- Vi har många spelare som alla behärskar denna nivå, vår röda tråd är att vi ska få matcherna att spelas i ett högt tempo där alla kommer in och ger järnet. Det är några fyrtorn i de andra lagen som vi inte har men våra stora spelare är extremt rörliga och det ska vi utnyttja, säger Källman.

Att flera av spelarna också har hög spelförståelse kan också användas till vår fördel. - Självklart öppnar det upp för att vi ska kunna utnyttja motståndarnas svagheter på ett bättre sätt, att vi har en game plan för varje motståndare.

Övriga spelare som gjort sig kända i Basketsverige i de senaste åren är guarden från Fryshuset Felix Lemetti, Oliver Gehrke från semifinallaget Jämtland och Helsingborgsfenomenet Erik Persson.

 

Oliver Gehrke semifinal SBL

Oliver Gehrke, här i semifinal i SBL, bidrar med energi, skytte och rutin från seniorspel. Foto: Kenta Jönsson, Bildbyrån

 

Högt mål - A-divisionen

Det är inget litet mål Sverige har satt - avancemang till A-divisionen. - Vi har satt det målet för att vi ska ge mening till allt vi gör. Vi är medvetna om att det är ett extremt högt mål eftersom flera av motståndarna har väldigt bra lag på papperet, säger Källman.

Sverige har exempelvis Estland, Georgien och Nederländerna i gruppen och det krävs minst andra plats för att gå vidare. Inte minst Estland blir en svår nöt att knäcka då de är favoriter till hela mästerskapet och har flera spelare som spelar i seniorlandslaget.

- Fördelen är väl att vi har mött dem så många gånger att vi kan dem utantill, grabbarna är krigare och har vinnarskalle så det blir kul, avslutar Källman.

I förberedelserna inför EM har Sverige mött Bulgarien två gånger och vunnit dessa matcher. Dock blev det förlust igår mot hemmanationen Portugal med 84-69. Ikväll matchar svenskarna mot Finland innan det den 12 juli är dags för premärien mot Armenien.

 

Truppen

Namn Längd Födelseår Pos Moderklubb
Beni Fungula 190 1999 G Fryshuset
Oliver Gehrke 201 2000 F KFUM Huddinge
David Höök 196 1999 C Nässjö
Anton Jansson 208 2000 C Fryshuset
Musa Jeng 201 1999 F JKS
Felix Lemetti 183 1999 G Fryshuset
Olle Lundqvist 200 1999 F Jämtland
Gustav Moberg 191 2000 G Tureberg
Oskar Palmquist 200 2000 F Marbo
Melwin Pantzar 192 2000 G Sigtuna
Erik Persson 190 2000 G Helsingborg
Alexander Yemane 200 1999 F/C Gladan, Luleå

 

Spelschema

Fredag 12 juli kl 21:30: Sverige-Armenien

Lördag 13 juli kl 18:15 Sverige-Estland

Söndag 14 juli kl 18:15: Sverige-Georgien

Måndag vilodag

Tisdag 16 juli kl 20:30: Sverige-Nederländerna

Onsdag 17 juli kl 18:15: Sverige-Kosovo

Här är HU20:s lagsida.

Du kan se alla matcher LIVE på www.basketlandslagen.se med start mot Armenien fredagen den 12 juli kl 12:30.

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago