Hoppa till innehållet
Finnkamp ikväll om avancemang!
Finnkamp ikväll om avancemang!
13 juli 2019

Finnkamp ikväll om avancemang!

Sverige slog Rumänien i kvartsfinal och har därmed tagit sig ända till semifinal. Där väntar en av turneringens stora favoriter, starka Finland med den dunkande 17-årigen Awak Kuier i spetsen. Kan svenskt lagspel knäcka Finlands stjärnor ikväll och säkra avancemang till A-divisionen?

SKOPJE. Inför EM talade head coach* Kevin Taylor-Lundgren om Finland som en av de stora favoriterna, ett lag som hade slagit länder som Polen och Lettland under förberedelserna. Finskorna är precis som Sverige fortfarande obesegrade i turneringen och Finnkampen är nu ett faktum.

Kevin taylor-lundgren

Kevin Taylor-Lundgren framhåller lagandan som nyckeln till framgång för Sverige.

 

Sverige har visat ett imponerande lagspel där alla 12 spelare har fått ganska mycket speltid under turneringen. I en intervju med Taylor-Lundgren efter de Nordiska Mästerskapen lyfte han just gruppens laganda och uppoffrande attityd som något speciellt.

 

I kvartsfinalen mot Rumänien blev den avgörande. Rumänskorna packade ihop sig i en zon hela matchen och Sverige hade förtvivlat svårt att få bollen i korgen.

- Det var precis som mot Luxemburg där vi missar allt men skillnaden nu var vår attityd, istället för att deppa ihop och bli frustrerade så började tjejerna fokusera på returtagning, säger Taylor-Lundgren.

Freja Werth tog returer

Freja Werth från Helsingborgs BBK drog ner 10 returer och var ovärderlig i kvartsfinalen mot Rumänien.

Sverige fullkomligt krossade Rumänien i returtagningen och vann returerna under Rumäniens korg med 36-25, något som är oerhört ovanligt. - Rumänskorna var större men tyngre och vi flög fram på alla returer, till slut nötte vi ned dem och kunde vinna matchen trots att det var lock på korgen, fortsätter den nyblivne Norrköping Dolphins-coachen.

Vinsten innebär alltså semifinal och den hittills absolut tuffaste uppgiften. Finland har en väldigt bra F01-årgång och ser nog ett avancemang till A-divisionen som ett normalt utfall av denna turnering. Finland slog Sverige i NM men svenskorna gjorde en bra match och känner att segern finns inom räckhåll. Det är främst två nycklar som krävs för att Sverige ska ha chans att vinna.

 

 

1) Besegra zonen

Sverige har haft det svårt mot zonförsvar och skyttet brukar inte blir bättre ju längre en EM-turnering lider. Med 194 cm Awak Kuier under korgarna kommer det förmodligen att krävas ett hyfsat skytte om Finland skulle välja att spela zonförsvar.

 

2) Kontrollera Finlands två stjärnor

Awak Kuier har vi redan nämnt. Hon gjorde 33 poäng i kvartsfinalen och spås en lysande framtid. Det som talar för Sverige är att hon har spelat ganska många minuter i turneringen redan och förmodligen kommer att göra det även i semifinalen.

Den andra stjärnan är Janette Aarnio. Hon är 181 cm lång, väldigt bra en-mot-en och snittar 10,7 poäng per match. 

Awak Kuier

194 cm långa Awak Kuier snittar 17 poäng och 10 returer per match för Finland.

 

Kevin Taylor-Lundgren är dock optimistisk. - Vi har gått runt på hela laget och trots lite småsjuka och skavanker tror jag hela laget kommer att byta om ikväll, vi känner oss fräscha och vi ser att de andra lagen börjar bli slitna, vi går för vinst.

Matilda Ekh

Matilda Ekh från Västerås Basket leder FIBA:s MVP-omröstning och är Sveriges bästa poängplockare så här långt.

 

 

Att laget har väckt stor uppmärksamhet hemma är också roligt för tjejerna. - Vi har en superbra hejaklack på plats här nere som verkligen hörs och ger oss energi, vi uppskattar också allt stöd hemifrån och att de uppskattar vad vi gör.

Ikväll kl 18:45 är det dags, följ det nordiska derbyt och semifinalen LIVE via Basketlandslagens FB-sida eller här på www.basketlandslagen.se.

 

*Även om Kevin Taylor-Lundgren är head coach för ett landslag är han inte förbundskapten. Endast head coach för seniorlandslag kallas för förbundskapten.

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago