Hoppa till innehållet
22 juli 2019

Här är Sveriges motståndare i EM-kvalet

Nu står det klart vilka länder dam- och herrlandslaget kommer att möta i sina respektive EM-kval, med slutmål Basket-EM 2021. Damerna hamnade i en trelagsgrupp med Montenegro och Israel.
För herrlandslaget blir det Kroatien, Turkiet och Nederländerna.

- Vi har respekt för våra motståndare, men vi är definitivt positiva, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo om damernas lottning.

Lottningsceremonin genomfördes i München under måndagseftermiddagen. Efter damlandslagets historiska framgång i EM-slutspelet den här sommaren, med en delad femteplats och OS-kval i februari, gav det också Sverige framflyttade platser i lottningsgrupperna.
Sverige var i seedningsgrupp 1 tillsammans med de övriga toppländerna i Europa. Sverige var det andra landet som plockades upp ur glasskålarna, och lottades till Grupp B. Till Sveriges grupp lottades sedan också Montenegro och Israel - en av tre trelagsgrupper.

- Jag tycker att vi fick en bra lottning för damerna. En trelagsgrupp är bra med tanke på att vi även ska spela OS-kval under denna EM-kvalperiod, säger Joulamo.

Damlandslaget mötte Montenegro bara för en månad sedan i EM-premiären, då blev det seger med 67-51. Israel har Sverige spelat mot nio gånger, senast 2006.

- Montenegro är ett bra lag, betydligt svårare än det vi såg i EM då de saknade flera spelare, men absolut ett lag vi kan slå i två matcher. Israel är ett lag vi inte har mycket erfarenhet av, men de har heller inte gjort något större avtryck på hög Europanivå.

För herrlandslaget blev det en tuffare lottning. Sverige var i seedningsgrupp 7, efter avancemanget från förkvalet som avslutades i februari och hade därmed ett tuffare utgångsläge. Sverige lottades in i grupp D, där man kommer att ställas mot Kroatien, Turkiet och Nederländerna.

- Tuff lottning såklart, men det fanns också ”värre” grupper. På den här nivån, med vårt seedningstal, finns inga lätta grupper, säger Joulamo.

Turkiet var även Sveriges motståndare i VM-kvalet förra året, där herrarna lyckades besegra stornationen på Hovet med 59-58. Kroatien spelade herrlandslaget senast mot 2004, också då EM-kval. Nederländerna har Sverige spelat mot flest gånger, totalt 36 landskamper. Senaste mötet var träningslandskamper sommaren 2017.

- Kroatien och Turkiet är stora basketnationer och kommer inte vara lätta att tas med. Nederländerna har haft en positiv utveckling senaste åren, och är ett lag som måste respekteras. Vad som gör det ännu mer ovisst är huruvida Euroleague- och NBA-spelare kan delta i kvalmatcherna. 


Så här spelas EM-kvalet (damer):
33 länder deltar i kvalet. Frankrike och Spanien är direktkvalificerade till EM som arrangörer. Länderna har lottats in i nio grupper - sex grupper med fyra lag och och tre grupper med tre lag.

De nio gruppsegrarna och de fem bäst placerade grupptvåorna kommer att spela Basket-EM 2021 i Frankrike/Spanien.

EM-kvalet för damlandslaget spelas under tre fönster under 2019-2021, följande datum:
10-18 november 2019, 8-16 november 2020 och 31 januari-8 februari 2021.

Så här spelas EM-kvalet (herrar):
32 länder deltar i kvalet, där även arrangörsländerna Tjeckien, Georgien, Tyskland och Italien deltar. Länderna har lottats in i åtta grupper med fyra lag i varje grupp.

De tre högst placerade länderna från varje grupp, avancerar till Basket-EM 2021, förutom i grupperna där arrangörsländerna är lottade. I de grupperna går arrangörslandet och de två högst placerade länderna vidare till EM-slutspelet.

EM-kvalet för herrlandslaget spelas under tre fönster under 2020-2021, med två matcher i respektive fönster på följande datum:
17-25 februari 2020, 23 november-1 december 2020 och 15-23 februari 2021.

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago