Hoppa till innehållet
Ingen fortsättning för Francois Gomez
Ingen fortsättning för Francois Gomez
30 juli 2019

Ingen fortsättning för Francois Gomez

Förbundskaptenen för svenska damlandslaget Francois Gomez kontrakt kommer inte att förlängas efter sommarens EM. 
 Francois ska ha ett stort tack för att ha lett oss till den bästa placeringen någonsin i ett mästerskap och nått de resultatmål vi hade satt upp. Vi bedömer dock att för att klara de stora utmaningarna framför oss och ta nästa steg med detta härliga lag behöver vi göra förändringar, säger ordförande Mats Carlson. Damlandslaget spelar både EM-kval och OS-kval kommande säsong.

Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

I efterdyningarna av det bästa mästerskapet någonsin för det svenska damlandslaget har ett gediget arbete gjorts. Utifrån de mål som är satta för de kommande åren och den utvärdering som gjordes efter EM har Svenska Basketbollförbundets styrelse valt att inte förlänga kontraktet med den franske förbundskaptenen Francois Gomez. Hans första match var EM-kvalmatchen borta mot Kroatien hösten 2017 och han avslutade med att ta laget till en sjätteplats i EM och en plats i OS-kvalet. Totalt vann Sverige sju tävlingsmatcher och förlorade fem under Gomez ledning.

- Gomez har gjort ett bra jobb och under hans ledning lyckades laget att vinna exakt rätt matcher, det är en styrka och en fjäder i hatten för honom och hela staben, säger Joulamo.

Det är ett nytt projekt som nu inleds med siktet inställt på OS i Tokyo 2020 och EuroBasket 2021. Sverige kommer att spela mot Montenegro och Israel i EM-kvalet och i februari 2020 spela en OS-kvalgrupp mot tre andra nationer. Lottningen av den gruppen sker i december. 

– Det mästerskap vi nu har spelat visade på både styrkor och svagheter i gruppen och nu behöver vi alla, spelare, coacher och ledning ta vårt ansvar för att vi ska nå både OS och EM. Vi har utformat riktlinjerna för den kravprofil för landslagsstaben som behövs och kommer under den närmaste tiden att arbeta fram lämpliga kandidater, fortsätter Joulamo.

Det första testet för den nya förbundskaptenen blir EM-kvalmatcherna borta mot Israel torsdag 14 november och Montenegro söndagen den 17 november på hemmaplan.

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago