Hoppa till innehållet
Förlust i första landskampen för Framtidslandslaget Dam
Förlust i första landskampen för Framtidslandslaget Dam
10 augusti 2019

Förlust i första landskampen för Framtidslandslaget Dam

I den första av två träningsmatcher mellan Danmarks A-landslag och Sveriges Framtidslandslag var det gästande Danmark som drog längsta strået, 68-51. Redan imorgon får svenskorna chans till revansch.

Det visade sig tidigt i matchen att danskorna var hade mer rutin och var mer samspelta än det svenska Framtidslandslaget för damer, som gjorde sin första landskamp någonsin. Även om de blågula lägena var jämförbara med de rödvita var gästerna lite säkrare och lite kyligare i sina avslut.

– De var bättre, så enkelt är det, säger Sveriges head coach David Fisscher.

Det var framförallt trepoängsskyttet som skiljde lagen åt den här lördagseftermiddagen i Eoshallen, Lund. När danskorna satte 9 av sina 18 försök från långdistans sänkte Sverige bara 5 av 23.

– Vi måste bli bättre i halvplan och ta bort lite av deras trepoängsskytte, säger coach Visscher. De skjuter 50 procent från tre idag och visst, de är duktiga skyttar, men vi kan störa dem lite mer.

Mest produktion fick Sverige från inside-positionerna, där Amanda Kantzy och Fanny Wadling tillsammans gjorde 21 poäng. Förutom de poäng som de skapade själva blev de också mottagare av fint förarbete när Sverige kunde kontra i några enkla korgar. Sveriges två bästa sekvenser i matchen kom tidigt i tredje perioden, där Sverige öppnade med sex raka poäng och tvingade fram två turnovers, men även i mitten av fjärde perioden, då den danska ledningen halverades från 20 poäng till 10. Nyckeln i båda de sekvenserna var den höga pressen, som såg riktigt vass ut med Felicia Ponturo och Ellen Åström i spetsen.

– Vi var ganska framgångsrika i att sätta press på dem, säger coach Visscher. De blir stressade och har ibland svårt att få över bollen och där är jag glad för tjejernas inställning.  

Så det finns ljusglimtar för de unga tjejerna i Framtidslandslaget. Och bara att kunna stå upp mot grannlandets A-landslag får ses lite som en vinst i sig. Men inför returmötet redan kl 12:30 imorgon har coachstaben lite att jobba med.

– Vi har två problem i matchen: Vårt eget anfall att vi i första halvlek sprang genom vårt anfall istället för att försöka läsa vad de gör, och det är inte så konstigt eftersom vi bara haft den här korta tiden att träna. I försvaret var vi väldigt måna om att ta bort allt nära korgen och sen var deras trepoängsskytte riktigt bra. Vi får gå hem och försöka bli lite smartare tills imorgon, säger coach Visscher.

Returmötet spelas kl 12:30 på söndagen. Matchen ser du på SolidSport.

Sverige-Danmark, 51-68 (8-16, 13-19, 13-13, 17-20)
Poäng, Sverige: Fanny Wadling 11, Amanda Kantzy 10, Ellen Åström 9, Ida Andersson 6, Adriana Camber 5, Felicia Ponturo 5, Linnea Rosendal 3, Louise Noaksson 2.

Foto: Nisse Nilsson

 

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago