Hoppa till innehållet
Knapp svensk förlust för Framtidslandslaget i Lund
Knapp svensk förlust för Framtidslandslaget i Lund
11 augusti 2019

Knapp svensk förlust för Framtidslandslaget i Lund

Två träningsmatcher blev två segrar för det danska A-landslaget, som i helgen varit i Lund för att testa sig mot det svenska Framtidslandslaget dam. Men söndagsmatchen skulle bli en riktig nagelbitare.

Sverige hade chansen. Med 11,8 sekunder kvar av matchen hade Sverige bollen och underläge med tre poäng. Efter en timeout hade Sverige inkast från sidan på den danska planhalvan. Fanny Wadling får en screen av Louise Noaksson och bollen hittar Fanny på vingen, i vad som var tänkt att bli ett läge att kvittera matchen. Men Danmark läser spelet och Sverige får aldrig ett avslut.

– Stora spelare vill ofta skydda korgen så vi tänkte att vi skulle få en screen på Fanny Wadling, som är en hygglig trepoängsskytt. Men de hade Maria Jespersen, som är en rutinerad spelare, på Fanny och det var lite otur. Kanske hade en yngre spelare gjort bort sig, sjunkit ner lite och vi hade fått ett bra skottläge, säger Sveriges head coach David Visscher.

Första halvlek såg ut ungefär som sin motsvarighet dagen innan, när Danmark på nytt förlitade sig på trepoängare för att dra iväg till en tvåsiffrig ledning i halvtid. Det svenska anfallet var dock vassare och lite mer pålitligt i returmötet vilket gjorde att ledningen på söndagen inte kändes lika trygg för Danmark. När Adriana Camber sedan rasslade in åtta raka poäng i tredje perioden var skillnaden mellan lagen bara sex poäng, och Sverige var nu definitivt med i matchen.

Precis som i det första mötet var det försvaret som hjälpte anfallet:

– Försvaret gjorde att vi fick en hel del snabba uppspel, vilket är enklare att knäcka än 5 mot 5-spel, när man inte är helt samspelta, säger coach Visscher.

Den tredje perioden slutade 19-16 till svenskorna, vilket var den första periodvinsten under helgen. Även fjärde perioden gick i Sveriges favör och nu såg det verkligen ut som att Sverige hade hittat något som bet på Danmark. Men när det var trepoängsskyttet som sänkte Sverige på lördagen så var det returtagningen som fallerade på söndagen, som Danmark vann 43-31.

I slutändan hade resultattavlan liten betydelse, då det inte fanns något att spela för i matchen, mer än att utveckla och utvärdera spelarna. Och på den fronten verkade coach Visscher nöjd:

– Jag är jättestolt över tjejernas inställning och att vi har en chans i den här matchen.

Sverige-Danmark, 63-67 (14-18, 12-20, 19-16, 18-13)
Poäng, Sverige: Adriana Camber 13, Ellen Åström 8, Amanda Kantzy 8, Ida Andersson 6, Fanny Wadling 6, Linnea Rosendal 5, Veronika Mirkovic 5, Felicia Ponturo 5, Mikaela Gustafsson 4, Louise Noaksson 3.

Foto: Nisse Nilsson

Utlandskollen tillbaka!
Utlandskollen tillbaka!
5 okt 2020

Louice Halvarsson regerar i Occitanien med Regan vid sin sida, Kalis Loyd och...

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago