Hoppa till innehållet
Basket-VM har startat!
Basket-VM har startat!
1 september 2019

Basket-VM har startat!

 Basket-VM 2019 har startat! Älskar du sport är detta ett fantastiskt tillfälle att grotta dig ned i en av världens största turneringar, med en mångfald av fantastiska lirare från alla kontinenter. Största stjärnan är självklart greken Giannis Antetokoumnpo som blev vald till MVP i NBA denna säsong. Klarar ett ifrågasatt USA att bära favoritskapet eller får kanske största utmanaren Serbien höja pokalen?

 Aldrig har ett VM varit så påkostat och stort. Värdnationen Kina har verkligen gått all in och det var självklart president Xi Jinping som invigde turneringen. Turneringen spelas i de åtta kinesiska städerna Peking, Guangzhou, Nanjing, Shanghai, Wuhan, Shenzhen, Foshan and Dongguan och spås öka på ett redan massivt basketintresse i både Kina och hela Asien. Kina är den största basketmarknaden i världen vid sidan av USA, något som Philadelphia 76ers VD Scott o Neil uttrycker. – “If there’s a second center of the basketball universe, it’s China, säger Scott O’Neil till CNBC.

Xi Jinping inviger FIBA World Cup 2019

Med ett OS som spelas i Tokyo nästa år och VM 2023 spelas i Filippinerna, Indonesien och Japan så blir FIBA:s strategiska bild allt klarare, basket ska etableras i världens snabbaste växande ekonomiska region. Redan i årets VM kommer exempelvis Japan, som med en enorm satsning på hemma-OS nästa år, redan nu har ett superintressant lag med de båda NBA-spelarna Rui Hachimura (gick som nummer nio i årets draft) och Yuta Watanabe i spetsen.

I Nordamerika är basket med dragloket NBA redan en av de absolut största sporterna och de amerikanska spelarna är världsstjärnor på en nivå som endast kan liknas vid fotbollsspelare. I Afrika växer den kommersiella basketen fort och vid de afrikanska mästerskapen för damer kom 15000 människor för att se finalen i Dakar. En NBA och FIBA-ledd ny Champions League för Afrika kommer att startas år 2020 och ingen mindre än baskettokige Barack Obama sitter med i styrelsen för att se till att det bir en succé.

 

 

 

 

 

I Europa finns några av världens bästa landslag men självklart finns här en oro för att resten av världen rusar förbi. Konflikten mellan FIBA och Euroleague finns här och beror ju självklart i grunden på detta oundvikliga faktum. För de europeiska förbunden måste insikten att en superstark kinesisk marknad kan göda hela sporten balanseras mot att de själva fortsatt vill vara starka. Men sportsligt är det ännu ingen fara, den europeiska talangutvecklingen är bäst i världen.

världsrankingen är åtta av de tio första lagen från Europa och européer gavs i årets NBA utmärkelserna årets bäste spelare (Giannis Antetokoumpo, Grekland), årets bäste rookie (Luka Doncic, Slovenien), årets bäste center (Nikola Jokic, Serbien) och årets bäste försvarare (Rudy Gobert, Frankrike).

 

FIBA NIKE WORLD RANKING MEN

 

Att basketen växer globalt handlar alltså inte om att ett lag från Asien eller Afrika deltar i ett VM, det handlar om att dessa marknader redan är så stora att Europa känner sig hotat. På ett sätt är basketen så stor att den återspeglar större skeenden och megatrender i världen. Och nu ställs de 32 bästa länderna i världen mot varandra i ett stort spektakel där sportsliga framgångar fortfarande, som tur är, utgör hårdvaluta.

 

USA - världens bäste coach genom tiderna?

I årets VM har många rubriker handlat om ett åderlåtet USA som tvingats se massor av storstjärnor tacka nej. De flesta som avstår har redan vunnit både VM och OS och förbereder sig nu inför en väldigt oviss och spännande NBA-säsong. Faktum är att USA:s största stjärna nog sitter på bänken. Den legendariska coachen Greg ”Pop” Popovich har vunnit NBA fem gånger med San Antonio Spurs och har vunnit flest matcher i NBA:s historia (!). Vid sin sida har han Golden State Warriors head coach Steve Kerr som är en av få coacher som även vunnit NBA som spelare. Varken Popovich och Kerr har några problem med att ta politisk ställning i främst sociala frågor.

 

Nu är frågan om ”Pop” kan få sina NBA-stjärnor att agera som ett lag och anpassa sig till de internationella basketen? I förberedelserna slog USA Spanien men förlorade inför 50 000 personer mot Australien i Melbourne. Ingen sund eller i alla fall insatt människa skulle tippa mot USA i ett basketmästerskap men i år är frågetecknen kanske större än någonsin.

 

Serbien förste utmanare

Vilka hotar då basketens hemland? I första ledet står Serbien. Trots att de saknar den redan legendariska point guarden Milos Teodosic har sydslaverna ett fantastiskt spännande lag på benen. Den som har varit i Belgrad och vandrat upp mot den majestätiska borgen Kalemegdan kan inte missa basketplanerna som anlagts vid dess väggar.

 

Här fick Röda Stjärnan sitt första kontor och det ligger fortfarande här. Få länder i världen har en sådan stolt baskethistoria som forna Jugoslavien och numera Serbien. Till Jugoslaviens OS-guld, tre VM-guld och 5 EM-guld kan Serbiens två VM-guld och tre EM-guld läggas. Om serberna skulle gå hela vägen kommer helt absurda, kaosartade och ja…helt underbara scener att utspelas på Belgrads gator.

 

Nikola Jokic - en världsstjärna

Historien är allestädes närvarande men om vi fokuserar på nutid så har Serbien en av världens mest sevärda spelare i den 24-årige centern Nikola Jokic. Han är ett spelgeni, en center som lika gärna kan spela point guard, som även fått kritik för att inte vara vältränad men det bygger bara på hans myt. Han blev vald till NBA:s bästa center i år och kommer garanterat att vara Serbiens viktigaste spelare. I NBA-slutspelet snittade han smått osannolika 25 poäng, 13 returer och 9 assist per match mot den absoluta gräddan av världseliten. Det finns alltså inte riktigt någon som kan stoppa honom, inte ens i USA.

 

 

Sverige då?

Vi kvalificerade oss inte till VM men lyckades att besegra Turkiet på hemmaplan, ett land med en stolt baskettradition som verkligen exploderade vid 2000-talet när man tog silver i EuroBasket 2001. Man tror lätt att basket har varit stort i alla länder sedan starten men både i Grekland och Turkiet blev basket stora och populära sporter relativt sent. Turkarna har verkligen tagit sporten till sitt hjärta och är nu en av sportens fanbärare i Europa. Fenerbahce har firat stora framgångar i Euroleague, vars titelsponsor heter Turkish Airlines. Nationens största framgång kom i VM 2010 när man lyckades bärga ett sensationellt silver. 12 Dev Adam blev hela Turkiets älsklingar med stjärnan Hedo Turkoglu i spetsen.

Sverige stöter på Turkiet igen i det kommande EM-kvalet. Hemmamatchen spelas den 24 februari (spelort inte klar).

 

 

Canada - Sverige i framtiden?

En annan svenskkoppling är Canada, som verkligen tagit fantastiska kliv inom den internationella basketen de senaste 10 åren. Genom ett helt nytt sätt att träna och tävla har Canada lyckats hitta rätt talanger och utveckla dem på lång sikt – ett sätt som ses som en föregångare för svensk idrott. Canada är ett land som liknar Sverige i mångt mycket med stora avstånd, hög levnadsstandard, en amerikansk dominerande populärkultur och liknande klimat. När den nya svenska spelarutvecklingsplanen släpps är mycket inspirerat av Canada Basketball.

 

Hur långt det räcker för Canada i årets VM återstår att se. De har hamnat i Dödens Grupp med Australien (världselva), Litauen (världssexa) och Senegal. Australien slog som sagt USA inför VM och är alltid farliga. ”Boomers” har fem NBA-spelare, en Euroleaguespelare och resten spelar i den starka australiensiska ligan NBL. Namnkunnigast vid sidan av Joe Ingles är centrarna Andrew Bogut och Aron Baynes samt point guards Matt Dellavedova och Patty Mills. Australien har hittills aldrig tagit medalj i ett världsmästerskap men många tippar att det händer i år.

Många undrar vad som kommer att hända om Australien stöter på Filippinerna i detta VM. De möttes i VM-kvalet i Manila där skandallösa scener utspelade sig när ett bråk utbröt på planen och funktionärer blandade sig i. FIBA delade ut hårda straff efter detta med spel inför tomma läktare och tunga ekonomiska sanktioner.

 

 

Efter den imponerande segern i debuten mot Canada där Utah Jazz Joe Ingles var fantastisk är det nu ännu fler som håller tummarna för ”Boomers”. Inte minst svensk-australiensaren Rhys Carter som spelat för Gothia, Uppsala Basket och ecoÖrebro i den svenska ligan och vunnit junior-VM för Australien.

 

Världens största stjärna - Giannis Antetokounmpo

Men det går inte att skriva en text om detta världsmästerskap utan att nämna världens bästa spelare just nu, greken Giannis Antetokounmpo. Den unge greken med nigerianska föräldrar har tagit hela världen med storm. Men det faktum att hans föräldrar var invandrare i Grekland innebar att han inte hade ett grekiskt medborgarskap.

Han fick det endast för sex år sedan när han skulle resa till USA för att delta i NBA Draften. Han kunde inte resa till USA som statslös så han fick välja och valde det land han var född och uppvuxen i. Detta trots att ha växt upp med en gryende rasism som påverkade honom varje dag. Den dåvarande grekiska premiärministern Antonis Samaras uttalade sig då.

Giannis blev inte grek bara på grund av pappersarbete. Han slogs för sitt medborgarskap. Han gick i skolan, han lärde sig grekiska bättre än de flesta. Ingen krävde det av honom men han döpte sig grekisk ortodox. Han lärde sig spela på Atens gator och gick hela vägen till NBA. Han valde att bli grek. Han är en av oss och gör oss stolt. Han är mer grek än dem som talar illa om honom på grund av hans hudfärg och sedan bränner vår flagga. De människorna är en skamfläck.

 

Giannis fick snabbt smeknamnet ”The Greek Freak” på grund av sin otroliga fysik och rörlighet. Endast LeBron James i sina glansdagar kan mäta sig med vad Antetokounmpo kan göra på planen. Han har tagit Milwaukee Bucks från ett bottenlag till att vara ett av de bästa lagen i hela NBA, ifjol vann de till och med flest matcher av alla lag i grundserien innan de förlorade mot ett magiskt Toronto Raptors i semifinalen.

Vad kan då ”the Alphabet” (ett annat smeknamn pga sitt efternamn) göra i VM? Grekland är väldigt beroende av point guarden Sloukas är frisk och kan leverera men räkna med att den respekt hela NBA:s MVP uppbär ger Grekland ett mentalt överläge i varenda match de kliver in i. 

 

Det finns otroligt många fler historier att berätta i detta världsmästerskap, om Tysklands som har sitt bästa lag sedan Nowitzki dominerade, om Frankrikes generationsväxling efter Tony Parker-eran, om Nya Zeeland och deras haka, om Kinas lag som ska lyfta, om Ryssland som med sin stolta baskethistoria som längtar efter att återta sin plats bland världens främsta och om Litauen – nationen med 3 miljoner invånare där basket är det närmaste officiell statsreligion.

 

Följ basket-VM här:

Hemsida: http://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2019

App: FIBA World Cup

TV: Viaplay och TV3 Sport eller www.livebasketball.tv där du kan köpa alla matcher för 9 euro.

Facebook: FIBA World Cup

 

ALLA GRUPPER EFTER DE FÖRSTA MATCHERNA

De två första lagen i varje grupp går vidare till den andra omgången. De bästa lagen där går vidare till kvartsfinal. Finalen spelas söndagen den 15 september i Peking.

 

Johannes Wohlert

 

Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
Elin Eldebrink stormar mot kvartsfinal i Euroleague
5 mar 2020

I veckans utlandskoll följer vi Elin Eldebrinks framfart med Bourges Basket,...

Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
Utlandskollen - Lollo mot Regan i Frankrike
26 feb 2020

Lollo Halvarsson mötte Regan Magarity - landslagsspelarna är åter i vardagen...

Utlandskollen - sista innan OS-kval
Utlandskollen - sista innan OS-kval
28 jan 2020

Vi kommer den närmaste tiden att fokusera på de spelare i utlandet som är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago