Hoppa till innehållet
Mats Levin assisterande coach för damlandslaget
Mats Levin assisterande coach för damlandslaget
2 oktober 2019

Mats Levin assisterande coach för damlandslaget

Mats Levin blir ny assisterande coach för damlandslaget. 42-åringen har 133 landskamper och fem år som lagkapten för herrlandslaget på meritlistan. Han har tidigare spelat för förbundskapten Marco Crespi och ser fram emot denna utmaning.
– Det känns helt rätt. Spelarna har bra mästerskap bakom sig och ännu mer i sig och Marco är en av de bästa coacherna jag någonsin haft, jag känner stor ödmjukhet över att få vara med och bidra, säger Mats Levin.

När Marco Crespi blev anställd var Mats Levin en av de personer som landslagschef Fredrik Joulamo hörde av sig till.
– Mats hade ju spelat för Crespi i Italien samtidigt som han är en av de spelare som har gjort mest landskamper genom tiderna, så hans ord var naturligtvis väldigt relevanta. 

För Mats Levin är Crespi en av de skickligaste coacherna han någonsin haft.
– Jag vet inte om jag träffat någon som kan så mycket både vad gäller att lära ut individuella, tekniska färdigheter samtidigt som han behärskar det taktiska kring laget. Han är väldigt dedikerad och begär total koncentration i alla lägen.

Marco Crespi är känd för att ställa höga krav på sin omgivning vilket är något Levin är mycket medveten om.
– Ja, jag förväntar mig att han ställer höga krav, inte bara på spelarna men på oss i coachstaben också.
 
För Fredrik Joulamo är det inte bara Levins många landskamper som gör honom till ett bra val men också de många åren i Italien.
– När vi anställde Marco pratade han mycket om den svenska kulturen och kynnet. Men det handlar ju också om att förstå det italienska kynnet, beroende på hur mycket man vill generalisera. Mats har fördelen av att ha levt länge i båda länder, agerat i båda länders basketkultur länge och kan fungera som en brygga mellan Marco och laget när det behövs.

Än så länge har de inte hunnit prata så mycket men för Levin är också hans före detta spelarkarriär viktigt.
– Jag vill försöka bidra med att kombinera coachens perspektiv med spelarens, vilken jag är väl förtrogen med. När allt  ställs på sin spets och känslorna är starka, är det inte alltid så lätt för en spelare att se konstruktivt på en situation. Samtidigt behöver också en coach förstå en spelarens perspektiv och bemöta den med på rätt sätt. Här hoppas jag kunna tillföra värde.

Mats Levins spelarkarriär tog slut 2014 då en korsbandsskada satte definitivt stopp. Kort därefter blev han tränare för Viby Basket F-06 och han tränar nu även F-08. Han har märkt, inte minst på det äldsta laget, hur damlandslagsspelarna har blivit profiler och idoler.
– Det märks att de är stjärnor och det är väldigt viktigt att de finns för att inspirera yngre. Jag tror basketen har ett jätteläge och det är också därför jag gärna vill vara med och göra vad jag kan.

Inom dambasketen har Levin dock ännu inga meriter.
– Nej, utan att förringa mina ungdomslag som är jag älskar, så har jag ju inte specifik erfarenhet av dambasket på elitnivå. Men jag tror likheterna på denna nivå överskuggar skillnaderna, även om det säkert finns skillnader som jag inte upptäckt ännu. Tankemässigt är jag nu, och har varit under en tid, väldigt mycket i dambasketen.
 
Så börjar en ny era inom landslagsverksamheten för en av Sveriges mest meriterade spelare som känner en stor kärlek till sporten och landslaget.
– 12 år i landslaget, 12 år jag delat utmaningar, framgångar och minnen med några av de bästa personerna jag någonsin lärt känna. Landslaget är ju något unikt. Tänk dig att du står på golvet inför en match när nationalsången spelas och har lagt ner månader av förberedelser, lagt ner en hel sommar, tränat och bott med dina lagkamrater och på andra sidan står ett gäng som har gjort exakt samma sak. Allt ställs på sin spets och nu är det under 40 minuter effektiv tid som ska avgöra allt. Det är en unik känsla jag tror väldigt få har möjligheten att uppleva i sitt liv. Jag har en stark emotionell koppling till det här och kommer nog att ha gåshud när nationalsången spelas i Malmö, ler Mats Levin.

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago