Hoppa till innehållet
Assisterande coach från Umeå till damlandslaget
Assisterande coach från Umeå till damlandslaget
3 oktober 2019

Assisterande coach från Umeå till damlandslaget

Hon är redan assisterande coach i SBL Herr. Nu tar hon ännu ett kliv i karriären och blir assisterande coach för damlandslaget. Caroline Muzito-Bagenda från Umeå blir efter Mats Levin nästa tillskott till staben.
– Otroligt spännande och rolig utmaning, jag är redo att ge järnet, säger den 25-åriga coachtalangen som senaste året var assisterande i DU20-landslaget.
 
Staben byggs vidare med sikte på EM-kval och OS-kval och efter den väldigt rutinerade Mats Levin har Marco Crespi och Fredrik Joulamo valt att gå med ungdom. Caroline Muzito-Bagenda har dock varit assisterande coach med inriktning på scouting fyra år i Umeå BSKT och har även flera års erfarenhet från ungdomslandslagsverksamheten.
– "Carro" har gjort ett mycket gott intryck under sina år i ungdomslandslagen, nu senast som assisterande i damer U20. Hon är ett "coming name" i svensk baskets alltför mansdominerande coachskrå. Hon har ett analytiskt tänk och ett modernt sätt att se på spelet. Carro kommer huvudsakligen att koncentrera sig på videoanalys, säger Fredrik Joulamo.
 
Innan uppdraget i Umeå har Muzito-Bagenda coachat i Stockholm. Född och uppvuxen i Umeå flyttade familjen till Stockholm när Caroline var 9 år och det var där hon fick sin basketskolning. Efter ett år som spelare i SBL Dam med Fryshuset kom hon dock till insikt, det var coachandet som skulle bli hennes engagemang i basket.
– Jag flyttade sedan tillbaka till Umeå för jag trodde att jag skulle få en större chans där eftersom de kände mig sedan tidigare, och så blev det, säger hon.
 
I damlandslaget blir hennes roll att scouta motståndarnas spel, något som hon är van med från Umeå BSKT. Att hon av många ses som en förebild för att hon som kvinna siktar på karriär i en mansdominerad miljö blir hon alltmer medveten om.
 
– Jag gör ju inte detta för att vara en förebild och jag tänkte inte alls på det i början, hur det kunde påverka. Men jag var ju tveksam också eftersom det finns så få kvinnor som coachar, vem ska man prata med om hur det är liksom? Ska jag verkligen göra det här? Kan jag? När jag träffar barn i skolan så har jag till och med fått frågan från unga grabbar om tjejer får coacha herrar. Tjejer frågar om de skulle kunna coacha när de blir äldre, och jag säger att självklart kan de göra det. Så, jag har blivit mer medveten om att jag kan påverka och det är kul, jag är gärna en förebild i så fall. Vi borde vara fler.
 
I arbetet med damlandslaget kommer Muzito-Bagenda alltså främst inrikta sig på videoanalys och stötta Crespi med analyser av motståndare.
– Eftersom vi har så lite tid tillsammans innan det är match är det viktigt att ha full koll på motståndarna, så det blir en viktig uppgift som jag tar mig an med massor av tillförsikt, säger Caroline Muzito-Bagenda.

Nu blir det fokus på damerna men enligt Caroline är skillnaderna inte så stora.
– Eftersom herrarna spelar i luften på ett annat sätt så blir ju svag sida farligare när vi pratar alley oops etc. Men individuellt och positionsmässigt är mycket sig väldigt likt när vi pratar denna nivå. Vi har starka och fysiska spelare i damlandslaget och jag hoppas att vi kan utnyttja detta genom att spela i ett högre tempo än svenska lag brukar göra. Vi har ju också ett starkt insidespel som också är lite ovanligt för Sverige.
 
Den 14 november är det examensprov då Israel ska tacklas i Tel Aviv och tre dagar senare, den 17 november, smäller det i Malmö Isstadion mot Montenegro.

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago