Hoppa till innehållet
Paulina drömmer om Malmö isstadion
Paulina drömmer om Malmö isstadion
28 oktober 2019

Paulina drömmer om Malmö isstadion

- Jag har inte spelat i Malmö sedan jag var 15 år gammal! Efter UCLA och Spanien lever nu Paulina Hersler proffslivet i slovenska Celje och hon ligger fyra i den adriatiska skytteligan. Men det hon drömmer mest om just nu är chansen att få spela i Malmö Isstadion med landslaget. Läs intervjun med Paulina här.

Foto: Alla bilder från Bildbyrån

- Celje, det låter som Telge, det är lätt att komma ihåg, skrattar Paulina när jag frågar henne om uttalet på hennes nuvarande klubb i Slovenien. Paulina kommer från Malmö vilket också hörs på henne men flyttade till Södertälje för att gå basketgymnasium och det är tydligt att staden ligger henne varmt om hjärtat.

Där spelade hon med Amanda Zahui, Regan Magarity, Binta Drammeh men också en halv säsong med Elin Eldebrink. Spelare hon nu hoppas få spela med igen när det drar ihop sig för EM-kvalmatcher.

 
Paulina Hersler och Amanda Zahui i Telge Energi.

 

Men Södertälje i all ära, det är Malmö som finns i Paulinas tankar nu. Hon var en av de sista spelarna med i truppen inför sommarens basket-EM men fick ingen plats. Nu är hon en av 16 spelare och är mycket väl medveten om att historien kan upprepa sig.

– Det är alltid en ära att få spela för landslaget och jag kommer att ge mitt bästa på träningarna såklart, sedan får vi se hur långt det räcker, säger Paulina.

 

Men hon sticker inte under stol med att det är speciellt att matchen spelas i hennes hemstad.

- Det är extremt roligt och jag hoppas verkligen på publikrekord oavsett om jag är med eller inte, över 5000 personer det tycker jag vi skåningar borde kunna dra ihop!

 Just nu leker basketlivet för den 25-åriga centern. Hennes lag Celje är obesegrade i både den slovenska ligan och den adriatiska ligan WABA. Paulina är äldst i laget, lagkapten och den som ska vägleda de yngre slovenska talangerna.

– De är verkligen superduktiga, nästan alla har varit med i Sloveniens landslag och min coach är också förbundskapten för Sloveniens damlandslag, säger Paulina.


Celje räknar med att vinna den slovenska titeln och Paulina Hersler är lagkaptenen som ska föra dem dit.

Basketmässigt är det ett litet kliv ner i nivå från den spanska ligan där Paulina huserade ifjol men samtidigt trivs hon bättre med hur Celje spelar. – Coachen framhäver laget och vi spelar mer för varandra.

Vid sidan av planen är det också bra i den lilla slovenska staden. Celje är Sloveniens tredje största stad och den ligger inte långt från huvudstaden Ljubjana. – Staden är mysig och klubben värnar verkligen om spelarna här, det är en familjär känsla och jag trivs superbra.

 

Extrem konkurrens i svenska damlandslaget

Paulina snittar 17 poäng per match i den adriatiska ligan och ligger därmed på fjärde plats i skytteligan. Det kan man tycka skulle räcka till en landslagsplats men just nu är har det svenska damlandslaget en extrem bredd på insidespelare.

Louice Halvarsson gör succé i franska ligan, Danielle Hamilton-Carter i den slovakiska ligan, Regan Magarity levererar double-doubles i Euro Cup och den turkiska ligan och sedan finns ju också en viss Amanda Zahui

- Jag tycker det är fantastiskt att det är så många svenskor som levererar på högsta nivå även om det innebär att det är svårare att ta en plats i landslaget. Jag vet inte riktigt vad det beror på men jag är sjukt imponerad av Lollo och Danielle som varit med ett tag och fortfarande är grymma. Såklart att ju längre folk spelar, desto större konkurrens blir det, säger Paulina som också säger att framgång föder framgång.

- Nu har vi ju vant oss vid att vi ska vara på denna nivå, det blir normalläge och jag tror det är ett mindset som sprider sig. Vi spelar mot riktigt bra motstånd varje vecka på klubbnivå och tar det med oss till landslaget.

 

Huruvida Paulina Hersler tar en plats i EM-kvallaget denna gång eller inte vet vi ännu inte. Något som är säkert är att hon finns i Malmö den 11 november när damlandslaget öppnar en träning för barn och ungdomar i Hästhagen.

Förhoppningsvis kan hon och de övriga tända en gnista hos nästa generations skånska basketstjärnor!

 

PAULINA HERSLER

Född: 1994
Från: Bunkeflo
Moderklubb: Malbas
Position: Center
Antal landskamper: 81 (varav 5 A-landskamper)
Aktuell: Uttagen i 16-spelartruppen som ska spela EM-kval mot Israel och Montenegro.

 

 KÖP BILJETT TILL SVERIGE-MONTENEGRO HÄR

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago