Hoppa till innehållet
Fortsatt utveckling av ungdomslandslagen
Fortsatt utveckling av ungdomslandslagen
11 november 2019

Fortsatt utveckling av ungdomslandslagen

Nu är coacherna för ungdomslandslagen tillsatta. Samtidigt meddelar landslagsansvarige Fredrik Joulamo att strukturen för ungdomslandslagen fortsätter att utvecklas och strömlinjeformas ännu mer. 

Några namn är gamla, betrodda coacher som länge har bidragit till utvecklingen av ungdomsspelare, andra är nya förmågor som ska ge nytt blod och förhoppningsvis lyfta ungdomslandslagen ännu ett snäpp.
Läs hela listan över ungdomslandslagscoacher under 2020 här >>>

Samtidigt meddelar landslagsavdelningen ett par förändringar i strukturen av verksamheten. Det landslaget som kallas “Framtid Ungdom Dam/Herr” (U17) kommer inte längre att finnas. Tanken med den gruppen har varit att hålla igång de som trillar mellan U16 och U18, och eventuellt snappa upp några “late bloomers”, men nu ser landslagsledningen att de resurserna måste läggas på andra ställen. 

– Den gruppen har haft en nytta, men vi måste optimera våra resurser och just nu måste vi lägga mer på övrig landslagsverksamhet, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo. Vi får helt enkelt bli bättre på att göra selektionen.

Den andra ändringen berör det som populärt kallats för ”Valborgslägret”, vilket har fungerat som någon slags kickoff för ungdomslandslagssommaren. Lägret, som en gång i tiden låg över Valborgshelgen, har de senaste åren senarelagts eftersom Nordiska Mästerskapen också har förlagts senare på året. I år kommer NM att spelas den 24-30 juni och nu vill man koppla ihop det med uppstarten för ungdomslandslagen, vilket betyder att lägret nästa år kommer att starta veckan innan NM. 

– I feedback från coacherna har de sagt att det är svårt att hitta relevans i uppstarten, säger Fredrik Joulamo. Det är bara några dagars verksamhet och det är många som är utomlands på U18-sidan och vi får inte den kopplingen som vi vill ha under resten av sommaren. 

Med det nya upplägget, från och med sommaren 2020, blir det ett längre läger, med tydligare koppling till NM och på det stora hela mer för landslagscoacherna att arbeta med. Istället för korta, utspridda träffar finns nu möjligheten att, på ett inzoomat plan, jobba långsiktigt och mer detaljerat med våra ungdomstalanger. 

Fredrik Joulamo tycker att det bättre passar in i tankesättet om vad landslagsverksamheten i grunden handlar om:

– Klubbarna ska i första hand bedriva spelarutveckling och landslaget ska samla under perioder och erbjuda internationellt spel. 

I den bästa av världar ska ungdomslandslagen förbereda för internationellt spel på seniornivå – inte bara svenska landslaget utan även på klubbnivå. För att uppnå det krävs det en flexibilitet och formbarhet som gör att du kan spela en mängd olika typer av basket. Av den anledningen finns det idag ingen fixerad mall över hur en svensk landslagsspelare ska se ut, men däremot en plan för att göra dem mångsidiga. 

– En av de viktigaste sakerna för att kunna bli seniorlandslagsspelare är att du är omvärldskompatibel. Du ska kunna gå in och spela i vilket system som helst. Vi vill inte låsa fast coachernas eller spelarnas kreativitet på det sättet, utan vi har riktlinjer, säger Fredrik Joulamo. 

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago