Hoppa till innehållet
Kalis Loyd: ”Det här är hemmaplan”
Kalis Loyd: ”Det här är hemmaplan”
16 november 2019

Kalis Loyd: ”Det här är hemmaplan”

På söndag eftermiddag i Malmö har Sverige chans att ta ett järngrepp om sin biljett till EuroBasket 2021. Montenegro står för motståndet och passande nog är det några skånska spelare som kan vara avgörande.

Efter sommarens succé i EuroBasket 2019 fick det svenska damlandslaget luft under vingarna med en förnämlig sjätteplats. Nu spelar de som om de vet hur bra de faktiskt är – och det syns på planen. 
– Jag håller 100 procent med och coach Crespi ska ha mycket cred för det, säger Kalis Loyd. Han kom in och sa ”såhär är det”.

I torsdags fick Israel smaka på den stärkta versionen av Sverige, vilket ledde till svensk vinst med 37 poäng. Spelet gick fort, det regnade trepoängare och Sverige gick på full fart i sin första kvalmatch.

Vid bänken stod nye coachen Marco Crespi. Han var animerad, gestikulerade och lyckades på något sätt hitta tid att ha ett ingående samtal med varenda spelare som kom tillbaka in från plan. Det fanns en stol reserverad åt honom på bänken, men den hade inte behövts. 
– Jag har varit i Italien ett år tidigare och jag känner igen kulturen och gestikulerandet. De är väldigt engagerade på matcherna. Jag tycker bara de visar ambition, att de är med och står bakom oss. Men det är väldigt annorlunda mot typisk svensk coaching.

På söndagen kan det bli känslosamt för Kalis Loyd. Det blir hennes 30:e A-landskamp, men den första i Malmö, hennes hemstad. 
– Jag har alltid drömt om att få spela med landslaget i Malmö så det här är hur stort som helst. Det här är hemmaplan.

Även för Paulina Hersler blir det en speciell match på söndag. Precis som Kalis är Paulina fostrad i Malbas, stadens basketförening, men hon flyttade redan som 15-åring till Södertälje för att gå på basketgymnasium, och har sedan fortsatt sin karriär på college och nu som proffs ute i Europa. Söndagens landskamp blir alltså hennes första match i sin hemstad på tio år.

En annan skånska i truppen är Maria Gültekin, som växte upp i Lund, bara tio minuter bort från Malmö. I torsdags gjorde hon comeback i landslaget efter att senast ha varit med 2016. Hon blev förvånad när hon fick kallelsen till landslaget, men ändå inte. Maria Gültekin har alltid trott på sin egen förmåga och vetat innerst inne att det är här hon hör hemma. Samtidigt tänkte hon att eftersom det gick så bra i somras så utgick hon ifrån att det skulle vara samma grupp som skulle fortsätta i nästa landslagsfönster. Maria kommer inte att spela på söndag mot Montenegro, men är tacksam för möjligheten att vara med i landslaget igen.
– Jag insåg nog inte hur stort det var förrän jag låg ut något på Facebook eller Instagram och det var så många som hörde av sig, säger hon. Då kände jag att det här är på riktigt.

Det svenska landslaget är spända med förväntan inför söndagens match. De räknar med att det kommer bli tuffare än mot Israel, samtidigt som de minns den beskedliga vinsten över just Montenegro för bara sex månader sedan. 
– De är fortfarande högre rankade än vi och det är för att de har varit jämnare än vi, säger Kalis Loyd. De har varit med i fem raka EM-slutspel och spelar på en hög nivå, sen när de förlorar enstaka matcher här och där så märks det inte på världsrankingen. Det är en bra basketnation.

Montenegro är rankade som nummer 20 i världen, jämfört med Sverige som nyligen klättrade upp till plats 22. Men Sverige spelar bättre än någonsin tidigare och det är nu som gruppen verkligen har börjat klicka.

– Nu har vi varit ungefär samma grupp i 2-3 år och lärt känna varandra, säger Kalis Loyd. Nu märks det att vi börjar spela ihop oss, precis som Spanien och Frankrike, som har spelat ihop länge. Nu har vi hittat varandra och det känns bra.

På söndag kl 15:00 på Malmö Isstadion ställer Sverige upp med ett talangfullt lag som spelar sammansvetsat och med stort självförtroende. Dessutom finns där ett par skånska profiler som gärna vill visa upp sig för hemmapubliken. Det låter som ett recept för basketfest.

Här är Sveriges trupp i EM-kvalmatchen mot Montenegro 17 november. 

Namn Född Längd Pos. A-landskamper Moderklubb Klubb 2019-2020
Farhiya Abdi 1992 188 Forward 23 Fryshuset Free agent
Binta Drammeh 1992 180 Forward 45 BK Järva TTT Riga (LET)
Elin Eldebrink 1988 174 Guard 118 Södertälje BBK Bourges (FRA)
Frida Eldebrink 1988 174 Guard 126 Södertälje BBK Free agent
Louice Halvarsson 1989 192 Center 126 Södertälje BBK Tarbes (FRA)
Danielle Hamilton Carter 1990 191 Center 66 Polisen Basket Piestanske (SVK)
Paulina Hersler 1994 190 Forward 5 Malbas Celje (SLO)
Kalis Loyd 1989 188 Forward 28 Malbas Ensino Lugo (SPA)
Klara Lundquist 1999 173 Guard 19 Alvik Basket Montpellier (FRA)
Regan Magarity 1996 191 Forward 10 Norrköping UBF Hatay (TUR)
Ellen Nyström 1993 183 Guard 20 BK Höken Gipuzkoa (SPA)
Amanda Zahui 1993 196 Center 27 Polisen Basket Shandong (KINA)

 

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago