Hoppa till innehållet
Sverige håller undan Montenegro framför storpublik
Sverige håller undan Montenegro framför storpublik
17 november 2019

Sverige håller undan Montenegro framför storpublik

2 643 personer hade tagit sig till Malmö Isstadion på söndagseftermiddagen för att se det svenska landslaget möta Montenegro i kvalet till EuroBasket 2021. En snudd på felfri första halvlek la grunden för andra vinsten på fyra dagar och nu har Sverige en fot i EuroBasket 2021.

Det var ren propagandabasket som Sverige spelade i första halvlek av EM-kvalmatchen mot Montenegro på Malmö Isstadion. Inte nog med att de uppställda spelen gav utdelning utan Sverige var också först på alla lösa bollar och hungrigare på returerna. Det var den typen av basket som fick de svenska fansen att tro att det här landslaget kan nå längre än något annat svenskt landslag gjort tidigare.

Sverige spelade så bra att nye förbundskaptenen Marco Crespi nästan blev lite orolig.

– I första halvleken spelade vi fantastiskt, så fantastiskt att det var svårt att upprepa.

Montenegro försökte hitta in till sin center, naturaliserade amerikanskan Markeisha Gatling, men Amanda Zahui var redo för utmaningen och såg till att Gatling inte fick något uträttat när hon väl fick röra bollen. I anfallet surrade bollen snabbt runt mellan svenska händer, spelarna rörde sig utan boll med ett syfte och svenskorna fick ett gäng enkla poäng från back cuts och pick and rolls.

Höjdpunkten i första halvlek, och kvittot på vilket självförtroende det svenska landslaget har, var när Kalis Loyd vid ett inkast under Montenegros korg kastade bollen i ryggen på sin försvarare, fick tillbaka bollen och lugnt lade den i korgen samtidigt som hon blev foulad.

– Vi gav dem 20 poäng på enkla misstag: när vi inte boxar ut och gör enkla turnovers, säger Montenegros coach Jelena Skerovic. I verkligheten handlar det också om kvaliteten på det svenska landslaget. Det är varför de spelar i OS-kvalet.

I andra halvlek blev det något svettigare för Sverige. Gästerna tog till vara på varenda sekund av halvtidsvilan för att prata i omklädningsrummet och kom med nöd och näppe ut på plan i tid när domarna blåste igång andra halvlek. Coach Skerovic hade inget exotiskt att säga i halvtid utan ville bara påminna dem om några saker:

– Jag sa samma sak som jag sa innan matchen. Vi har förberett oss för den här matchen i sju dagar men vi gjorde inget av det vi sa att vi skulle göra. Så jag bad dem att lugna ner sig och komma ihåg att de vet hur man spelar basket.

Nu fick Sverige inget gratis längre och fick svårare att hitta rätt avslut. Inte för att gästerna heller stod för någon offensiv explosion, men när Sverige bara lyckades peta i tio poäng i tredje perioden fick Montenegro nytt liv och började knapra in på den svenska ledningen. När Jelena Vucetic satte ett hoppskott med fem minuter kvar av matchen var avståndet bara sex poäng, men det var också så nära som Montenegro skulle komma. Direkt i nästa anfall satte Louice Halvarsson en trepoängare från vingen som gav Sverige andrum. Den var också förlösande för de 2 643 personerna i publiken som fick släppa ut ett terapeutiskt jubel.

– Jag är dubbelt nöjd för vi har haft få träningar, en ny coach och när motståndaren börjar närma sig så skulle vi kunna reagera med ”åh nej, här kommer de!”. Men vi avslutade matchen starkt och det gläder mig, säger coach Crespi.

För en vecka sedan hade den här gruppen aldrig tränat tillsammans. Nu har de två vinster i bagaget och innerspåret till en plats i EuroBasket 2021. Coach Crespi kallar veckan en framgång, men inte bara för att Sverige har vunnit två matcher.

– Jag är upprymd över hur veckan har varit, och då pratar jag inte bara om kvaliteten på basketen, utan även hur mycket vi har lärt känna varandra under den här veckan. För mig är det viktigare än att kalla ut spel i anfallet.

Nu blir det ett litet uppehåll för Sverige då de inte spelar några matcher i EM-kvalet förrän om ett år. Nästa match i gruppspelet blir hemma mot Israel, den 15 november 2020. Dessförinnan ska Sverige istället försöka kvala in till OS och det blir matcher som spelas mellan den 6-9 februari 2020 på en plats som kommer att annonseras senare i november.

Sverige – Montenegro, 68 – 55 (23-13, 20-11, 10-13, 15-18)
Poäng, Sverige: Elin Eldebrink 16 (7 ass), Amanda Zahui 15, Frida Eldebrink 11, Kalis Loyd 8, Regan Magarity 8 (8 ret), Binta Drammeh 5, Louice Halvarsson 5.

Statistik från matchen

Tabellen

Utlandskollen: Denzel tar för sig i Italien
Utlandskollen: Denzel tar för sig i Italien
10 nov 2020

Denzel Andersson får alltmer förtroende i Varese och Jonas Jerebko fortsätter...

Utlandskollen: Tobias Borg lyfter i Sevilla
Utlandskollen: Tobias Borg lyfter i Sevilla
26 okt 2020

Tobias Borg börjar få mer minuter och fyller upp statistiken för Real Betis i...

Utlandskollen: Birgander is back!
Utlandskollen: Birgander is back!
5 okt 2020

Simon Birgander äntligen tillbaka i spel, Marcus Eriksson top scorer i...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago