Hoppa till innehållet
Allt inför OS-kvallottningen
Allt inför OS-kvallottningen
26 november 2019

Allt inför OS-kvallottningen

När damlandslaget för tredje gången någonsin ska delta i ett OS-kval är självklart lottningen viktig. Sverige är seedade som nummer 14 av 16 lag och kommer att behöva minst en bragdmatch för att ta sig till OS. Mot vilka vi ställs avgörs på onsdag den 27 november kl 14:00 i schweiziska Mies.

Det svenska damlandslaget deltog även i OS-kvalet inför spelen i Los Angeles 1984 och Seoul 1988 nu är det alltså dags igen.

FIBA:s ”Patrick Baumann House of Basketball” är en relativt ny byggnad utanför Genève, inte långt från UEFA:s huvudkontor. Här finns en stor del av basketens historia samlad och det är här svensk baskethistoria skrivs när damlandslaget deltar i lottningen till OS-kvalet.

I Patrick Baumann House of Basketball hålls OS-kvallottningen.

På plats från Svenska Basketbollförbundet finns landslagschef Fredrik Joulamo för att följa lottningen live. Självklart sänds även lottningen på Basketlandslagens Facebooksida samt FIBA:s Youtubesida, länkar finns längst ner.

Sverige kommer av allt att döma få en stentuff grupp eftersom vi återfinns i den sista seedningsgruppen.
– Av allt att döma kommer vi att behöva vår livs match med nuvarande lottningsupplägg men det är OK, det är en dröm och då krävs något sådant, annars är det bara ett mål och ingen dröm, våga tro, säger Fredrik Joulamo inför lottningen.

Redan innan lottningen finns några givna beslut:

  • USA och Japan som är direktkvalificerade kan inte hamna i samma grupp
  • Afrikanska lagen SKA vara i samma grupp.
  • Spanien måste lottas i Kinas grupp.
  • Max två europeiska lag i en och samma grupp.
  • Brasilien får inte lottas i Kanadas eller USA:s grupper.
  • Australien, Kina, Japan och Korea ska spridas ut.

Seedingsgrupp 1
Här är USA självklar storfavorit som kommer förmodligen att vinna alla sina matcher. Eftersom USA är direktkvalificerade så går bara 2 av de övriga lagen vidare från gruppen.

Spanien och Australien är snäppet efter men vinner mot Sverige 9 gånger av 10. Australien har bland andra Liz Cambage som exploderade för 53 poäng i en WNBA-match 2018. Australien har förövrigt sålt sitt landslagsnamn till en sponsor och kallar sig själva för the Chemist Warehouse Australia Opals…

Kanada är det svagaste laget i gruppen rankingmässigt men anser sig själva ställa upp sitt bästa lag genom tiderna med bland andra WNBA-spelarna Natalie Achonwa, Kia Nurse, Kayla Alexander och Nayo Raincock-Ekunwe.

 Cambage

Australiens Liz Cambage, 203 cm lång, gjorde 53 poäng på New York Liberty i höst. I en match.  

Seedningsrupp 2
Alla lag i den andra seedningsgruppen är arrangörer vilket såklart ger dem en extra fördel. Flera av dessa kan fälla lagen i den första seedningsgruppen med undantag för USA. Frankrike spelar i Bourges, där Elin Eldebrink spelar i klubblaget, och får ses som det starkaste laget här. Serbiskorna på hemmaplan har vi dock sett vad de är kapabla till och både Kina och Belgien är lag på hög nivå. Sverige får det riktigt tufft mot lagen i denna grupp. Kanske är Frankrike eller Belgien att föredra givet den korta resan. 

Seedingsgrupp 3
Här är lagen vi hoppas Sverige kan skrälla mot. Japan spelar en fartfylld basket och slog självaste Australien i det asiatiska förkvalet. Men som arrangör är Japan ändå redan kvalificerade vilket innebär att endast 2 av de övriga 3 lagen i Japans grupp går vidare. Nigeria är bästa afrikanska laget har WNBA-stjärnan Evelyn Akhator och gick till kvartsfinal i VM 2018. Storbritannien är kanske det svagaste laget i denna grupp, sommarens fjärdeplats i EM var rena rama Askungesagan och brittiskorna har haft svårt att leverera på samma nivå under höstens EM-kval.

 

Sveriges chanser då? För det första hoppas nog alla, spelare, coacher, förbund, fans och media att Sverige hamnar i en av de tre grupperna som spelas i Europa. Men och då allra helst Brasilien som laget från den tredje seedningsgruppen. Japan innebär nämligen att Sverige måste slå ut Frankrike, Belgien eller Serbien på deras hemmaplan.

Hamnar Sverige i Kina så blir det en lång flygtur men å andra sidan förmodligen Brasilien som lag från tredje seedningsgrupp, klart mer görligt än ett direktkvalificerat Japan.

Oavsett hur lottningen går så lever drömmen och detta landslag har bestämt för att våga tro, vilket gör det så mycket roligare för oss andra att följa äventyret.

SE OS-KVALLOTTNINGEN HÄR - ONSDAG 27 NOV KL 14:00

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago