Hoppa till innehållet
Landslagsåret inleddes med BSBC
Landslagsåret inleddes med BSBC
7 januari 2020

Landslagsåret inleddes med BSBC

Strax efter jul samlades U16- och U18-landslagen för träningsläger i Södertälje som förberedelse inför Baltic Sea Basketball Cup i Tallinn 3-5/1. Där möts Estland, Finland, Lettland och Sverige i en vänskapsturnering, där inte minst matchen mot Finland är rejält prestigeladdad.

Fokus för landslagsverksamheten är utveckling, inte resultat i första hand, och det långsiktiga målet är att finna de spelare som på sikt kan bidra till att de svenska seniorlandslagen når framgångar i mästerskap. I praktiken innebär det att coacherna har tydliga direktiv att ge alla spelare i truppen speltid i varje match, och att utvärderingspunkterna inte tar sikte på matchresultat. Alla ska ha möjlighet att visa vad de kan, men kanske ännu viktigare, vad de vill. Sen ska vi inte sticka under stol med att svenska landslag ALLTID går in i varje match för att vinna, även om det inte är huvudfokus i denna turnering.

- Lägret och Baltic Sea Cup är vid detta laget en tradition, och denna upplaga gick smidigt som sig bör. Eftersom flera av våra headcoacher hade ordinarie arbete under denna period, fick flera coacher prova på att vara huvudansvariga för första gången. Detta gjorde de väldigt bra, säger Fredrik Joulamo, chef för landslagsverksamheten.

- Spelmässigt tycker jag att det finns mycket matnyttigt att ta med sig från turneringen. U16-lagen visade båda att de har en väldigt hög högstanivå. U18-lagen hade det tyngre, men i de lagen saknades också många spelare som under tidigare landslagsår haft stora roller. Totalt sett tycker jag våra landslag representerade Sverige på ett mycket bra sätt, kämpade hårt och visade att man verkligen vill vara en del av sommarens äventyr.

Baltic Sea Cup fungerar också som utbildningstillfälle för nya fysios i landslagsverksamheten, en utbildning som leds av Cilla Ehn. Teori varvas med praktik under både Södertälje-lägret och Baltic Sea Cup. Deltagarna på utbildningen gav ett mycket bra intryck, bidrog med energi, lärde sig massor, och kommer bli utmärkta landslagsfysios framöver.

Sportsligt blev det blandade framgångar med guld till HU16, silver till DU16 och fjärdeplatser för U18-lagen. Utvecklingsmässigt tar dock både spelare, coacher och fysios med sig nya erfarenheter och insikter tillbaka över Östersjön. Spelarna tar med sig känslan av att spela och möta knallhårt försvar, brännande minnen av närkontakt med parketten och ett speltempo som man bara kan få på den internationella scenen.

Och hur gick det i Finnkampen? Prestigematchen slutade 2-2 denna gång när U16-lagen vann sina matcher, men U18.

Läs mer:
Alla resultat från BSBC 2020 >>>
Se alla matcher i efterhand >>>
Bilder från Baltic Sea Basketball Cup 2020 >>>
Baltic Sea Basketballs hemsida (statistik, resultat) >>>

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago