Hoppa till innehållet
Motståndaren: Kanada
Motståndaren: Kanada
8 februari 2020

Motståndaren: Kanada

Motståndaren: Kanada

FIBA världsranking: 4
Placering i senaste mästerskap: 7-8 plats i VM 2018
Hur de kom till OS-kvalet: Vinnare av den sin förkvalsturnering 
Facit mot Sverige genom tiderna: 5 vinster, 1 förlust
De stora namnen som är där: Kia Nurse, Kayla Alexander
De stora namnen som inte är där: -
Styrkor: Spetskompetens, kollektiv rutin
Svagheter: Lite tunna på point guard- och centerpositionen

Sveriges tuffaste motståndare

På SVT:s sändning på torsdagskvällen, efter att Sverige har blivit besegrade av Japan, börjar studion blicka framåt mot lördagens motståndare Kanada. Expertkommentatorn Elisabeth Egnell påpekar att det var inte så värst länge sedan som Kanada och Sverige var jämlika inom dambasket. Idag är läget lite annorlunda. 

Kanada siktar på att spela sitt tredje raka OS i sommar och har, liksom Sverige, gjort ett bra jobb med att bygga ett lag som nu har spelat tillsammans under flera mästerskap och kunnat spela ihop sig. Medan Sverige har tagit jättekliv och kanske är bättre just nu än vad de någonsin har varit tidigare, har Kanada blivit ännu bättre. Trots att de inte har hamnat på prispallen i ett VM eller OS sedan 1986 har de varit tillräckligt jämna för att klättra upp till en fjärdeplats i FIBA:s världsranking. 

Fixstjärnan: Kia Nurse

Allt fokus i kanadensisk dambasket just nu riktas mot Kia Nurse. Hon är en sån spelare som ser ut som om hon har hittat en fuskkod när hon spelar. Hon spelar alltid under kontroll, lyckas krångla sig ur alla situationer utan att det ser särskilt svårt ut och kan avsluta med ett mekaniskt perfekt skott. Med Kia Nurse på plan kan Kanada alltid räkna med att få iväg ett kvalitetsskott. 

Men hon är inte ensam. Förutom Nurse har Kanada tre andra spelare i truppen som på somrarna spelar i WNBA. Kayla Alexander, som var näst bästa poänggörare i Kanadas öppningsmatch, är en av dem. Hon lyckades bli spelklar precis innan OS-kvalet skulle börja och ser fram emot att äntligen få spela i en stor internationell turnering efter att ha missat de senaste på grund av knäskador. Hennes kombination av längd och skicklighet (tänk Sandrine Gruda) ger Kanada ytterligare ett vapen i sin arsenal. 

Om det är något som Kanada saknar är det en point guard av allra högsta kvalitet. Kim Gaucher har varit en trygghet i landslaget under många år, men är nu 35 år gammal och saknar explosiviteten för att bryta ner ett försvar på egen hand. I slutändan gör det kanske inte så mycket när det inte heller krävs av henne. Som point guard i Kanada är det viktigaste att kunna ta upp bollen i framplan och leverera den till någon av de andra offensiva hoten. 

Nu börjar OS-kvalet på riktigt

Med en vinst på lördagskvällen kan Kanada säkra sin plats till OS 2020 med en vinst över Sverige. I torsdags, direkt efter att Sverige förlorade mot Japan, tog Kanada en vinst över Belgien. Om Kanada slår även Sverige kan de garantera att de inte hamnar sist i gruppen. 

För Sveriges del är det nu det är allvar. Svenskorna behöver vinna antingen på lördag mot Kanada eller söndag mot Belgien för att ha en chans att avancera till sommarens OS. Kanada är ett av de bästa lagen som Sverige har mött i modern tid men Sverige har också ett stjärnspäckat lag och den här samlingen av spelare har tidigare visat att de kan spela fenomal basket tillsammans och lyfta sig till högre nivåer. 

Kanada slog Belgien i torsdags, men den matchen gick ända in i kaklet och kanadensarna är inte på något sätt omöjliga att besegra. 

Matchen startar kl 20:35 på lördag kväll och du ser den på SVT eller Viasat

 

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago