Hoppa till innehållet
Kanada för bra för Sverige
Kanada för bra för Sverige
8 februari 2020

Kanada för bra för Sverige

Två matcher in i OS-kvalet har Sverige inte lyckats spela på internationell toppnivå 40 minuter i sträck. Mot Kanada straffade det sig, när de vitröda vann den den andra halvleken med 43-19. Nu väntar en ödesmatch på söndagen mot Belgien. 

– Vi spelade två olika matcher, säger den svenske förbundskaptenen Marco Crespi. I första halvleken spelade vi fantastiskt. Vi ledde mot Kanada, ett lag som är bättre än vi är. 

I första halvlek var det som natt och dag jämfört med det svenska landslag som spelat mot Japan bara två dagar tidigare. På torsdagen var spelet långsamt och oinspirerat, på lördagen var det kvickt och beslutsamt. Frida Eldebrink satte trepoängare, Kalis Loyd fick fri lejd till korgen och Amanda Zahui gestikulerade vilt — en representation av vilken energi som fanns i hela laget. 

Kanada var så förbryllade i den första perioden att de var tvungna att kalla timeout, vilket var ett tvättäkta kvitto på att Sverige gjorde något rätt. Vid det tillfället ledde Sverige, 22 mot 17. Timeouten hjälpte, Kanada täppte till sina luckor i försvaret och Sverige hade efter det otroligt svårt att hitta öppningar i den kanadensiska defensiven. Sverige gjorde bara 28 poäng under de avslutande 27 minuterna. 

– Det börjar med försvaret, säger Kalis Loyd. Vi fullföljde inte vårt försvar och det ledde till att vi inte kunde kunde spela vårt anfall och vi kom aldrig in i vår rytm. 

I andra halvlek kunde Kanada demonstrera klasskillnad och visa varför de är rankade som nummer fyra i världen. För att kunna rubba ett av världens bästa lag hade Sverige behövt skjuta bättre bortom trepoängslinjen (6 av 29) och vara närmre i returtagningen (Kanada tog 45 returer, Sverige 25). Sverige kommer också att behöva mer från Amanda Zahui, som på lördagskvällen endast lyckades peta i fyra poäng. 

Men än är det inte över. Kanada är klara för OS 2020 och nu står den sista platsen i gruppen mellan Sverige och Belgien. Med en vinst på söndagen lever fortfarande OS-drömmen, men för det krävs en sak: 

– Förhoppningsvis kan vi sätta ihop två halvlekar och spela en hel match, säger Kalis Loyd. 

Coach Crespi har fortfarande förtroende för sitt landslag och hoppas på att hans lag på söndagen kan hålla en hög nivå över 40 minuter: 

– Jag är fortsatt positiv och jag är säker på att vi kommer att spela med samma energi och förhoppningsvis med lite mer mental tuffhet. 

Sverige - Kanada, 50 - 80 (14-14, 17-20, 10-22, 9-21)
Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 14, Kalis Loyd 12, Elin Eldebrink 11, Binta Drammeh 7, Amanda Zahui 4, Louice Halvarsson 2. 

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago