Hoppa till innehållet
Anna Barthold avslutar sin spelarkarriär
Anna Barthold avslutar sin spelarkarriär
15 juli 2020

Anna Barthold avslutar sin spelarkarriär

Idag meddelar Anna Barthold, en av de största basketspelarna i Svensk Baskets historia, att hon lägger skorna på hyllan. Hon har valt att göra det i samband med att vi sänder EM-kvartsfinalen från 2013 mellan Sverige och Frankrike, det som blev en av höjdpunkterna i hennes karriär.

Vi är glada och stolta över att hon vill skriva själv om detta beslut hos Basketlandslagen. 

---------------------------------------------------------

Du vet när du vet, att du vet.

Jag var bara en liten tjej från Sundsvall som älskade att spela basket. Min mamma sa alltid: “Anna, var rädd om din dröm för den ger dig kraft att gå din egen väg, hitta ditt eget mål. Låt din dröm bära dig framåt så blir den verklighet en dag..” 

Idag, många år senare, ler jag när jag tänker på kraften i dessa ord och hur de fick mig att tro på mig själv, anta utmaningar och bestämma mig för att följa mina drömmar. Det blev en lång resa och en oförglömlig internationell basketkarriär i mer tjugo år.

Genom basketen har jag fått uppleva så otroligt mycket. Jag har träffat, spelat och jobbat med väldigt många intressanta människor runtom i världen, jag har fått helt underbara vänner och knutit många viktiga kontakter för framtiden. Jag har rest galet mycket och fått se otroligt många olika platser i världen. Jag har bott i bla, New York, Madrid och São Paulo, men jag har även fått resa till charmiga småstäder. Jag har tagit del av nya kulturer och lärt mig tala fyra språk flytande.

Jag har vunnit titlar och mästerskap, där alla medaljer och utmärkelser är unika på sitt sätt och kommer för alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Så även många matcher i olika klubblag och matcher från mina femton år i seniorlandslaget. Men det finns en match som sticker ut som något speciellt. EM-kvartsfinal 2013 mot storfavoriten och hemmanationen Frankrike. På läktarna finns 5 500 skrikande franska supportar. Och så kommer vi, lilla Sverige, en underdog på alla sätt och vis, och spelar jämnt med Frankrike i fyrtio minuter.

Just en sådan match man önskar att alla spelare ska få uppleva någon gång i sin basketkarriär. Matchen hade allt och har blivit framröstad till en av dom bästa EM-matcherna någonsin. Man kunde nästan ta på stämningen i hela arenan när man stod där ute på planen och domaren gjorde sig redo för uppkast. Trots att vi förlorade, var det liksom på något sätt basket och magi på en och samma gång. 

En annan match jag måste nämna är måstematchen mot Kroatien i EM-kvalet 2018 hemma på Hovet inför 5 027 personer, tänk att jag fick uppleva ytterligare en landskamp med över 5 000 åskådare, och den här gången ha dem som vår sjätte spelare. Vilken matchinramning av Svensk Basket, matchen blev fint nog min sista landskamp på hemmaplan.

Jag kommer fortsätta att inspirera människor även från sidan av basketplanen och hoppas ge unga tjejer kraft att våga drömma om att bli basketproffs.

Jag är så tacksam för allt jag har fått vara med om tack vare basketen och allt jag har fått uppleva i framgång men också allt jag lärt mig i motgång.

Det har utan tvekan varit världens bästa jobb! Jag har nästan aldrig velat sluta med mitt jobb, men de senaste månaderna har både mina tankar och min kropp känt att det är dags för något nytt. Det är ett beslut som gradvis växt fram. Som man brukar säga “Du vet när du vet, att du vet.” Beslutet är mitt och det känns väldigt skönt.

Det känns nästan som jag sprungit ett maraton, där jag lyckats hinna med både en och två extra kilometer, och nu är jag i mål. Vilken känsla! Jag är så otroligt stolt och glad över allt jag - den lilla tjejen från Sundsvall - har åstadkommit under min basketkarriär. Men min kärlek till basketen slutar inte här.

Jag kommer fortsätta att inspirera människor även från sidan av basketplanen och hoppas ge unga tjejer kraft att våga drömma om att bli basketproffs precis som sina killkompisar.

Ett oerhört stort tack till alla som på något sätt varit en del av min basketkarriär, jag är evigt tacksam!

Signerat,
#12 Anna Barthold

---------------------------------------------------------- 

Se intervjun med Anna Barthold

Se kvartsfinalen Sverige-Frankrike 2013 (Torsdag 16 juli 18.00)

Utlandskollen: Denzel tar för sig i Italien
Utlandskollen: Denzel tar för sig i Italien
10 nov 2020

Denzel Andersson får alltmer förtroende i Varese och Jonas Jerebko fortsätter...

Utlandskollen: Tobias Borg lyfter i Sevilla
Utlandskollen: Tobias Borg lyfter i Sevilla
26 okt 2020

Tobias Borg börjar få mer minuter och fyller upp statistiken för Real Betis i...

Utlandskollen: Birgander is back!
Utlandskollen: Birgander is back!
5 okt 2020

Simon Birgander äntligen tillbaka i spel, Marcus Eriksson top scorer i...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago