Hoppa till innehållet
3x3-landslagen kan gå till EM idag!
3x3-landslagen kan gå till EM idag!
30 juni 2019

3x3-landslagen kan gå till EM idag!

Den 29-30 juni spelar både herr- och damlandslaget EM-kval i Ukraina. I centrala Kiev gör elva lag på herrsidan och nio lag på damsidan upp om tre platser i EM. Sverige vann sin första matcher och idag avgörs det.

KIEV, UKRAINA. De svenska seniorlandslagen tog två otroligt viktiga vinster igår när EM-kvalet inleddes. Sverige är rankade 8 i både herr- och damklassen vilket innebär att lagen på papperet inte ska kunna ta sig vidare. Men herrlandslagets vinst mot Belarus (20-18) och damlandslagets vinst mot Litauen (17-13) har givit oss hopp.

Nu krävs ytterligare två vinster för båda lag för att de ska vara kvalificerade till EM i Debrecen den 30 augusti - 1 september.

3X3 HERR

Herrlaget består av Mak Bajic, Viktor Henriksson, Alexander Forster Holmström och Gustav Sundström. Av dessa har Forster Holmström och Sundström de största meriterna i 5x5-basket, Sundström vann till och med ett SM-guld med Södertälje Kings. 22-åriga Bajic är medlem i det legendariska streetballaget Men In Black och har gjort en del matcher för Huddinge i Basketettan.

Viktor Henriksson är en pionjär inom 3x3-sporten i Sverige och är en ren 3x3-spelare. Alexander Forster Holmström har spelat för Umeå BSKT i SBL Herr men även för AIK och har varit proffs i Portugal.

Viktor Henriksson jublar mot Belarus i EM-kvalet 2019.

Alla som spelar 3x3 och har varit aktiva genom att spela en turnering det senaste året har en plats på världsrankingen. Världsrankningen är individuell och man tjänar poäng genom att vinna matcher i olika turneringar. De största turneringarna, som FIBA World Tour, genererar mest poäng och där är också prispengarna som störst.

Vinnarna i en deltävling i FIBA World Tour får 500 000 SEK.

Mak Bajic är högst rankad i Sverige och på plats 1372 globalt. Det skvallrar om vilken fart 3x3 har tagit och varför det är en OS-sport 2020 i Tokyo. Räkna med en riktig holmgång mellan Serbien och USA där!

3X3 DAM

Efter en lite trögare start har även 3x3 dam tagit fart. I Sverige finns flera satsande lag med SBC Team Sw3sh i spetsen. Här finns bland andra Elin Gustavsson, Louise Noaksson och Kajsa Lundahl som spelar för damlandslaget.

Gustavsson, 190 cm lång, har en lång meritlista bakom sig och är numera proffs i spanska högstaligan, det var inte omöjligt att hon skulle ha tagit en plats i 5x5-landslaget i sommar men hon satsar helt och hållet på 3x3 på somrarna.

Elin Gustavsson 3x3

 

Elin Gustavsson väljer 3x3-landslaget över 5x5-landslaget.

Noaksson blev vald till årets försvarare i SBL Dam och denna tuffhet kommer henne väldigt väl till pass på 3x3-planerna där betydligt mer tillåts än i 5x5-basketen.

Lundahl spelar också i SBL dam för Eos och är en av de mest rutinerade spelarna. Hon fyller 28 i år och har spelat över 10 säsonger i högsta ligan och har 43 ungdomslandskamper under bältet.

Amanda Tivenius från Lidingö är nytillskottet i det svenska landslaget. Hon spelade i år för Alvik Basket i SBL dam och har 52 ungdomslandskamper för Sverige i 5x5.

De svenska damerna ligger ännu inte lika högt som herrarna på världsrankningen.

Nu gäller det i Kiev

Sverige är långt ifrån favoriter och det kommer att bli oerhört tufft. Lagen har dock med vinsterna i de första matcherna givit sig själva chansen att gå vidare. Herrarna möter Lituaen kl 15:20 på söndagseftermiddagen och damerna möter Estland kl 15:50. Vinst där är ett måste för att avancera från gruppen till kvällens matcher som också måste vinnas för att Sverige ska spela EM den 30 augusti.

Följ hela tävlingen HÄR

Se matcherna LIVE på Youtube HÄR:

 

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago