Hoppa till innehållet
Förlust mot Frankrike ger Lettland i åttondel
Förlust mot Frankrike ger Lettland i åttondel
30 juni 2019

Förlust mot Frankrike ger Lettland i åttondel

Det blev på något sätt en nöjd förlust mot Frankrike, där spelare och ledare kunde känna självförtroende i att det går att rubba världslag som Frankrike. Men det blev en knapp förlust, vilket betyder att Sverige får möta värdnationen Lettland i en åttondelsfinal på måndag kväll.

Det var Sveriges bästa match i turneringen. Ställda mot världsfyran Frankrike i en direkt avgörande match om gruppsegern lyckades Sverige till slut sätta samman en hel match över 40 minuter. Sverige fullständigt krossade i returtagningen, 44-32, Elin Eldebrink gjorde sitt landslagsbästa med 18 poäng och Regan Magarity gjorde sin bästa insats i landslagsdräkten med 9 poäng och 7 returer.

Men inte ens det räckte. I slutändan gjorde Sverige 6 poäng mindre än Frankrike. Om Sverige bara kunde satt något fler än fem av sina 20 trepoängsförsök, om Olivia Epoupa hade valt en annan dag att sänka två blytunga treor eller om Sverige kanske inte hade bjudit på 21 turnovers, då kunde resultatet blivit annorlunda.

– Jag tycker vi gör en fantastisk insats, säger assisterande coach Francisco Pinto.

Head coach François Gomez håller med:

– Spelarna spelade med hjärta, intensitet och självförtroende.

Det visade sig framförallt i försvaret, där Sverige tvingade Frankrike till lägen de inte ville ha. Sverige tryckte ihop försvaret under korgen, flög ut på trepoängsskyttarna och gav bara fransyskorna halvdistansskotten. Idag satt dem. Sandrine Gruda var bra, men inte fenomenal. 16 poäng på 15 skott är bland det bästa betyg ett försvar kan få mot henne.

– Vi har pratat om hur vi vill spela och jag tyckte att spelarna utförde det exemplariskt, säger coach Pinto.

Offensivt för Sverige gick det mesta genom Elin Eldebrink på söndagskvällen. Hennes 18 poäng var rekord för henne i landslaget – något hon fått höra redan tre gånger innan presskonferensen efter matchen. Under förutsättningarna, mot Frankrike i ett europamästerskap, och försvarad utan av en av de allra bästa, Olivia Epoupa, är det svårt att hitta superlativ starka nog för att beskriva hennes insats.

– Det är alltid svårt att spela mot Epoupa, säger Elin Eldebrink. Hon är kanske den snabbaste och kvickaste spelaren vi har i dambasketen. Jag försökte bara ha tålamod när hon var på mig, kanske ge bollen till någon annan och sen få tillbaka den, så att jag inte skulle trötta ut mig själv.

Sverige vinner både den andra och den fjärde perioden – och spelar lika i den tredje – men det var de ynka 9 poängen i den första perioden som till slut fällde svenskorna. Frankrike är både längre och mer atletiska än Tjeckien och Montenegro, och det var som att det tog tio minuter innan Sverige vande sig vid det och kunde börja spela.

Nu blir det igen en snabb omställning när åttondelsfinalen kommer spelas kl 17:30, svensk tid, på måndagskvällen. Då är motståndet hemmanationen Lettland, som precis innan Sveriges match förlorat en jämn match mot Spanien. Om Sverige lider något av sviterna från dagens match så bör det även gälla Lettland. Coach Gomez är inte orolig:

– Vi är i god fysisk form och är redo för att spela två matcher på två dagar.

Matchen imorgon ser du på SVT eller TV3/Viasat.

Sverige – Frankrike, 65-71 (9-17, 16-18, 16-16, 24-20)

Poäng, Sverige: Elin Eldebrink 18, Amanda Zahui 13, Kalis Loyd 8, Regan Magarity 7, Louice Halvarsson 7, Frida Eldebrink 6, Binta Drammeh 3, Ellen Nyström 3.

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago