Hoppa till innehållet
Sverige klara för kvartsfinal
Sverige klara för kvartsfinal
1 juli 2019

Sverige klara för kvartsfinal

Det svenska damlandslaget blir bara bättre ju längre turneringen lider. Värdnationen Lettland var chanslösa när Sverige gick upp i 20-poängsledning i andra perioden och sen aldrig blickade bakåt. Nu väntar Serbien – i Serbien – på torsdag.  

På något sätt, på något vis, lyckades Sverige hitta energin att på mindre än 24 timmar ladda om efter en fullständig urladdning mot Frankrike och ställa in sig på utslagsmatch mot Lettland. Sverige klarade det; Lettland gjorde det inte.

Sverige såg ut som om de fått två veckors vila på femstjärnigt hotell. Med Kalis Loyd i spetsen var Sverige som skjutna ur en kanon direkt från uppkast och satte igång en konstant ström av attacker mot den lettiska korgen. Mot Frankrike fick Sverige ingenting gratis utan det stod hela tiden en atletisk spelare mellan spelare och korg. Lettland hade inte resurser att göra samma sak utan istället blev det en parad av layups för de svenska guardsen.

– Jag vet inte om Lettland inte orkade eller om de inte var förberedda på det, men vi pratade om det att när de väl går över på vår pick och rull, då tar vi bollen till korgen. Det funkade väldigt länge, säger Sveriges assisterande coach Francisco Pinto.

Elin Eldebrink fyller i:

– Det var bara att tacka och ta emot.

På den andra änden kom Sverige väl förberedda, då coach Pinto avslöjar att coachstaben satt upp till kl 03:00 igår natt och vände och vred på Sveriges taktik. Allt för att få stopp på Lettlands Elina Dikaioulaku. Med försvarsvapen som Kalis Loyd och Binta Drammeh gjorde det coachernas uppgift något enklare.

– Kalis är ett defensivt monster, och Binta också, säger coach Pinto. De har fått sådana här uppdrag förr, som på Hovet mot Kroatien, till exempel.

Dikaioulaku fick till slut ihop 14 poäng, 1 assist och 4 turnovers; Långt ifrån tillräckligt för att Lettland skulle kunna hänga med i Sveriges tempo en dag när den svenska offensiven har flyt. Letterna sköt 35 procent på tvåpoängare och ynka 16 procent på treorna och även om de fick skjuta 30 straffkast så hade de aldrig en riktig chans i denna åttondelsfinal.

Äntligen har Sverige fått realisera den potential som hela världen suttit och väntat på. Detta var vad FIBA föreställde sig när de i sin initiala Power Ranking skattade Sverige som turneringens tredje bästa lag. Efter lite motgångar, framförallt i matchen mot Tjeckien, verkar det nu som att spelare och coacher har hittat sin rytm, sina roller och kan spela den basket de alltid vetat att de kunnat.

När Frida Eldebrink sätter step back-treor som om det vore 2013, Kalis Loyd och Binta Drammeh låser ner motståndarens bästa spelare, Amanda Zahui och Louice Halvarsson städar upp alla tillgängliga returer… då är Sverige ett väldigt potent lag. Och sen en spelare som Regan Magarity, i sin femte seniorlandskamp, som på måndagskvällen ordentligt presenterade sig för det svenska folket.

– Regan har gjort sånna inhopp för oss. Hon tar 11 returer varav 6 offensiva. Fantastiskt.

Nu blir det en kort, men ytterst välkommen, vilopaus för svenskarna. En resdag imorgon och sen väntar Serbien i en kvartsfinal på torsdag.

– Serbien är ett riktigt starkt lag med Petrovic i spetsen, säger coach Pinto. Vi får njuta av det här i någon timme, sen får vi börja jobba igen.

Frida Eldebrink får frågan: Hur långt kan Sverige gå?

– Vi hoppas på en topp 6-placering för att kvala in till OS i Tokyo. Om allting funkar och vi hittar flytet, då kan vi ta medalj.

För medalj krävs minst två vinster till. Den första av dem ska bärgas på torsdag kväll, kl 20:30, svensk tid.

Sverige – Lettland, 77-62 (23-14, 22-9, 14-17, 18-22)

Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 21, Kalis Loyd 14, Binta Drammeh 12, Amanda Zahui 12, Elin Eldebrink 9, Louice Halvarsson 5, Regan Magarity 2, Klara Lundquist 2.

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago