Hoppa till innehållet
Rysare när Sverige är klara för OS-kval
Rysare när Sverige är klara för OS-kval
6 juli 2019

Rysare när Sverige är klara för OS-kval

En historisk eftermiddag i Belgrade Arena kvitterade Sverige sin biljett till OS-kvalturneringen nästa år. Både nya och bekanta matchvinnare klev fram när Sverige behövde det som mest och Sverige är en av de fem bästa basketnationerna i Europa.

Frida Eldebrink. Det är mindre än 30 sekunder kvar av matchen och Sverige leder med en endaste poäng. Den röda skottklockan ovanför korgen tickar obarmhärtigt närmre noll. En plats i OS-kvalturneringen till Tokyo 2020 hänger på att Sverige vinner den här matchen. Frida går åt höger, dribblar bakom ryggen och skjuter från armbågen över den korta Levchenko. Swish.

Sverige placerar sig som femte bästa lag i EuroBasket 2019 – bästa resultat någonsin.

– Det är ett fint ögonblick, när du arbetar mot ett mål och du till slut uppnår det, säger svenske förbundskaptenen François Gomez.

Det här var en match som avgjordes av vilja. Två trötta lag, som spelat sex matcher på tio dagar, hade svårt att få igång något alls på planen, vilket gjorde att ingen heller kunde hålla igång ett ryck tillräckligt länge för att få någon slags separation.

De piggaste benen i matchen tillhörde Regan Magarity, som nu med all säkerhet planterat sin flagga som en av kärnorna i det svenska landslaget framöver. Hon gjorde 12 poäng, tog 5 returer, hade 2 steals och 1 block. Däremellan fick hon huvudansvaret att stoppa den ryska nyckelspelaren Maria Vadeeva – en uppgift hon klarade alldeles galant. Vadeeva landade mitt på sitt poängsnitt, 15 poäng, men hon behövde 20 avslut för att ta sig dit.

– Hon är en väldigt fin överraskning för svensk basket, säger coach Gomez.

Resultatet kunde ha blivit ett helt annat om Ryssland bara haft lite, lite bättre sänk. De missade layups, straffkast (7/15) och trepoängare (3/18). Istället var det Sverige som hittade poäng när de som bäst behövde dem. Förutom Fridas hjälteskott i matchens slutsekunder satte hon även en trea vid ljudsignalen av den tredje perioden; Ett otroligt viktigt skott när Ryssland hade knaprat ner den svenska ledningen till en poäng. I starten på den fjärde satte sedan Kalis Loyd och Elin Eldebrink var sin trea för att ge svenskorna lite andrum.

Kalis Loyd var ytterligare en matchvinnare, då hennes matchbästa 16 poäng – på obeskrivligt effektiva 9 skott -- var fullständigt oundvarliga på en eftermiddag när Amanda Zahui och Louice Halvarsson tillsammans noterade 4 poäng.  Kalis var den fjärde spelaren under turneringen att vara poängbäst i laget, vilket visar vilken bredd den svenska truppen har, men också att de har ett ”lag-ego”, som coach Gomez uttrycker det:

– Ett lag är tolv spelare. Vissa av dem spelade inte, men på bänken är det också viktigt att ha spelare som stöttar och förstår att det är ett lag.

Då blev det ändå en ljuv avslutning på mästerskapet för svensk del. En placering bland de sex bästa var alltid det uttalade målet, och allt utöver det var en bonus. Vägen dit förde med sig en hel del motgångar, kanske tydligast i kvartsfinalförlusten mot Serbien, men ändå lyckades Sverige hålla modet uppe och fokusera på det slutgiltiga målet.  

– Vi hade några tuffa förluster under mästerskapet, men vi lärde oss att studsa tillbaka och det gjorde vi bra ikväll, säger Kalis Loyd.

Nu väntar nästa utmaning: OS-kval. I februari spelar Sverige ett kval med 16 lag: sex från Europa, fyra från Amerika, fyra från Asien och två från Afrika. De bästa tolv kommer att få spela i OS. Men det känns som ljusår fram i tiden. Först får det svenska landslaget njuta av den här vinsten och vad Regan Magarity beskriver som ”den bästa dagen i mitt liv”.

Ryssland – Sverige, 52-57 (10-12, 16-15, 13-16, 13-14).

Poäng, Sverige: Kalis Loyd 16, Elin Eldebrink 14, Regan Magarity 12, Frida Eldebrink 9, Amanda Zahui 4, Binta Drammeh 2.

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago