Hoppa till innehållet
Melwin Pantzar om EM
Melwin Pantzar om EM
11 juli 2019

Melwin Pantzar om EM

Melwin Pantzar, till vardags i Real Madrid, gör sitt första EM sedan U16 och ser fram mot turneringen. - Vi är snabba, har bra skyttar och jag vill leda oss till A-divisionen. Ikväll startar U20-EM med match mot Armenien.

MATOSINHOS. Sverige har precis spelat den sista träningsmatchen inför EM, det blev oavgjort mot grannlandet Finland. - Konstig match och konstigt att det blev oavgjort, man vill ju spela overtime men deras coach ville inte, säger Melwin Pantzar när vi får tag på honom.

Just vinnarskallarna är något head coach Jocce Källman har beskrivit som en av styrkorna med denna grupp, som på papperet ser väldigt intressant ut men som inte haft någon lång förberedelsetid.

 

Stor skillnad på rollerna för Melwin

Melwin Pantzar är den självklara stjärnan givet att han spelar med Real Madrids A-lag. Men nu blir rollen väldigt annorlunda jämfört med den hos de spanska mästarna. I Real Madrid fick Pantzar totalt spela 34 minuter i ACB på hela säsongen och var med för att se och lära, nu förväntas han göra något helt annorlunda.

- Min roll är att leda laget på planen, sätta tonen och se till att mina lagkamrater får öppna lägen, men den handlar också om att stötta och vara positiv. Jag har fått en del erfarenhet som jag ska dela med mig av, säger Pantzar.

 

- Finns det någon i Real Madrid du har lärt dig ledarskap av?

- Ja, framför allt Sergio Llull. Han pratar hela tiden, stöttar och är positiv när det inte går bra. Han säger jämt, det är lugn, det är lugnt, du sätter nästa skott och sådana saker. Sedan är Fabio Campazzo en ledare på planen speciellt defensivt, när han börjar pressa så kliver hela laget fram, Jeff är också en sådan person, säger Pantzar.

Sergio Llull

Real Madrids lagkapten Sergio Llull har varit en förebild för Melwin Pantzar. Foto: Cordon Press

 

- För många är det självklart en ära att spela för Sverige men många ser också ungdoms-EM som fantastisk "exposure", massor av agenter och talangscouter på plats. Hur ser du på ditt deltagande, hur viktigt är det att det går bra för dig personligen?

- Alltså, går det bra för Sverige går det bra för mig. Vi ska till A-divisionen, Sverige hör hemma där och vi ska vinna matcher. Jag tänker inte alls på hur det går för mig, vi alla i laget måste se till att laget vinner, inget mer att tänka på.

 

Laget mot Portugal

För Melwin Pantzar går laget före jaget.

Sverige har hamnat i en grupp med Armenien, Kosovo, Nederländerna, Georgien och Estland där de sistnämnda är favoriter till att vinna hela turneringen. Även hos esterna finns erfarenhet av seniorbasket på hög nivå.

 

- Vad är våra styrkor, hur ska vi nå våra mål?

- Våra svagheter är också våra styrkor. Vi är ganska små, egentligen bara Anton Jansson som är en ren center. Så vi måste hålla högt tempo, inget lag kan stoppa oss när vi springer för vi är bra i fast break och har många bra skyttar, Gehrke, Erik Persson, Gustav Moberg. Men för att kunna springa måste vi kontrollera returtagningen vilket är svårare när vi är mindre, så vi måste verkligen blockera ut bra och sedan explodera, säger Pantzar.

 

- Hur ser det ut för dig nästa säsong?

- Ingenting är klart, jag vill vara någonstans där jag får mer speltid för att fortsätta utvecklas, vi får se var det blir.

 

- Då önskar vi dig och framför allt laget stort lycka till!

- Tack!

 

Korta fakta om Melwin Pantzar

Mat Paëlla men på matchdag stor sallad med ris, fisk och grönsaker
Dryck Vanligt vatten
Bok "Alkemisten" av Paolo Coelho
TV-spel NBA 2K
Förebild Min mamma, hon är stark och har uppfostrat oss själv.
Syskon Två, 88:a och 90:a
Språk Svenska, engelska, spanska
Mål NBA men framför allt att veta att jag gjort ALLT för att bli så bra jag kan bli.

 

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago