Hoppa till innehållet
Landslagschefen: ”Otroligt glad och stolt att få jobba för ett sånt här landslag”
Landslagschefen: ”Otroligt glad och stolt att få jobba för ett sånt här landslag”
18 juli 2019

Landslagschefen: ”Otroligt glad och stolt att få jobba för ett sånt här landslag”

Sommar är tiden för återhämtning, uppbyggnad och planering för basketföreningarna. I landslaget är det tvärtemot då allting händer. Landslagsansvarig Fredrik Joulamo summerar sommaren 2019. 

Det är tisdag kväll i Matosinhos, nordvästra Portugal, och Sveriges U20-landslag håller på att förbereda sig för match mot Nederländerna i U20-EM, B-divisionen. Någon timma senare förlorar Sverige, vilket gör att en plats i kvartsfinalerna är utom räckhåll. Landslagsansvarige Fredrik Joulamo är på plats för att stötta, bevaka och utvärdera Sveriges position gentemot resten av europeisk basket.

Det har varit tvära kast mellan glädje och förtvivlan de senaste veckorna i landslagssammanhang. Glädje när Sverige kniper en sensationell sjätteplats och chans på OS i Tokyo nästa sommar; Förtvivlan när Sverige blir snuvade på EuroBasket 2021 till fördel för Spanien och Frankrike. Fredrik Joulamo fick beskedet om värdland på distans i Portugal, men han var väl insatt i förarbetet och kan inte riktigt se att Sverige borde gjort något annorlunda i processen.

– Jag känner människorna som jobbat med det här budet och är ganska insatt i vad vi byggde vårt bud på, säger Fredrik Joulamo. Jag har svårt att se att det är budet det är fel på. I min roll så känner jag att det här är en politisk grej, att det är två stora basketländer som kanske har större förmåga till lobbyverksamhet än lilla Sverige.

Besvikelsen framgår tydligt, även över telefon 300 mil från Sverige, men det finns litet SBBF kan göra i efterhand annat än att vässa tungorna till nästa ansökningsprocess. En bedövande salva är det mästerskap som precis genomförts, där det svenska damlandslaget placerade sig bättre än någonsin förr. Fredrik Joulamo delar med sig av sitt bestående minne från den turneringen:

– Självklart anspänningen och känslan av upprymdhet när vi vinner mot Ryssland i placeringsmatchen. Förlusten i kvarten gör naturligtvis ont men det är lite som de erfarna idrottarna säger: Man måste ha guldfiskminne. Tjejerna visar att när det betyder som allra mest, då slår vi ett namnkunnigt Ryssland. Det visar vi att det finns mycket mental karaktär.

Han minns också uppladdningen, planeringen, förberedelserna och allt annat arbete som går in i ett EuroBasket. Inklusive kvalificeringen var sjätteplatsen något som tog två år att uppnå, vilket gjorde att den förlösande vinsten i sista matchen blev så mycket sötare.

– Jag är otroligt glad och stolt över att få jobba för ett sånt här landslag, säger Fredrik Joulamo.

Att Sverige är starkare än någonsin på damsidan just nu är frukten av ett arbete som pågått under lång tid. Fredrik Joulamo lyfter Per Källman, som inbitet jobbat med ungdomslandslagen. Det var generationen med Elin och Frida Eldebrink (födda 1988), Kalis Loyd och Louice Halvarsson (födda 1989), som bröt barriärerna och tog Sveriges första internationella medalj på damsidan genom silver i U19-VM i Slovakien. 90-talisterna i dagens landslag har sedan kunnat se upp till dem med vetskapen att det är möjligt för Sverige att vara tävlingsmässiga i internationella sammanhang. 

Med två topp 7-placeringar i de fyra senaste Europamästerskapen är Sverige plötsligt ett land att räkna med i mästerskapssammanhang. Även om Sverige till slut inte fick förtroende att arrangera nästa EuroBasket så var blågult i allra högsta grad med i finalen när bara två bud återstod. När Sverige också bevisat att vi är bland Europas bästa basketnationer, då ligger arrangemang alltid nära till hands. Nu kommer det spelas värdematcher på löpande band, närmast genom kvalet till EuroBasket 2021 som börjar i november, men också kvalturneringen till OS i februari 2020, där Sverige är en tänkbar destination för en av grupperna.

– Om någon frågar mig kommer jag alltid att ställa mig positiv, säger Fredrik Joulamo.

Och vi får väl se. Om Förbundsstyrelsen beslutar sig för att söka arrangörskapet har Sverige två saker i ryggen: Ett befäst rykte som en riktig basketnation och en uppmuntrande landslagschef. 

Foto: Johanna Lundberg // Bildbyrån

 

Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
Svenska utlandsproffsen imponerar efter EM-kvalet
5 mar 2020

Jonas Jerebko, Marcus Eriksson och Jeffery Taylor ångar på i Euroleague...

Utlandskollen
Utlandskollen
10 feb 2020

Ludvig Håkanson och Jonas Jerebko har glänst den senaste veckan bland...

Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
Utlandskollen - Chris Czerapowicz scorar i Spanien
28 jan 2020

Chris Czerapowicz glänste i ACB när hans Obradoiro slog tuffa Valencia, Chris...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago