Hoppa till innehållet
Deja vu: Sverige slår Turkiet på hemmaplan
Deja vu: Sverige slår Turkiet på hemmaplan
24 februari 2020

Deja vu: Sverige slår Turkiet på hemmaplan

Drömmen om EuroBasket 2021 lever i allra högsta grad efter en bragdartad svensk vinst inför rekordpublik i Globen. Ludvig Håkanson, med 23 poäng och 8 assists, gjorde sin bästa landskamp någonsin vilket lade grunden för den svenska succén. 

Det är nära nog exakt två år sedan Sverige slog Turkiet i ett mästerskapskval på hemmaplan. Den gången fick svenska fans hålla andan hela vägen till slutsignalen, men det som saknades i sekunddramatik tog Sverige igen med råge från trepoängslinjen. Sverige gjorde precis det som krävdes av uppgiften: Spelade smart, som ett lag och med stor vilja. Turkiet hittade aldrig något svar på det aggressiva svenska försvaret utan blev mer och mer förutsägbara ju längre matchen led. Förutom 23 poäng från Sertac Sanli kändes det som om Sverige hade kontroll på allt som turkarna kastade deras väg. 

– Vi spelade en fantastisk match mot ett storlag som Turkiet, säger Sveriges förbundskapten Hugo Lopez

Redan i första perioden märktes det att något var annorlunda i den här matchen. Det borde kanske vara väntat att det skulle lossna någon gång med tanke på hur många skott Sverige missade i fredagens match mot Kroatien, men det här utfallet i skottprocent hade varit svårt att förutspå. I första perioden satte Sverige bara sex skott men vartenda ett av dem kom från bortom trepoängslinjen. 

Trots alla lyckosamma långskott i inledningen av matchen hade Sverige svårt att ta ett grepp om matchen, mest tack vare att Turkiet sopade upp snudd på alla offensiva returer. Gästerna tog sju anfallsreturer i öppningsperioden vilket blev källan till en stor del av deras anfall. När Sverige från den andra perioden och framåt hjälptes åt och städade upp sina egna returer blev det betydligt svårare för Turkiet att hitta poäng. Sverige vann till slut returtagningen med 41-31. 

– Idag startade det i försvaret, vilket ledde till bra anfall, säger Christopher Czerapowicz. De slog till oss hårt men vi slog tillbaka hårdare. 

Den stora matchvinnaren var Ludvig Håkanson, som levererade vartenda uns av tryck som ställdes på honom i samband med en landskamp på hemmaplan. Av hans 23 poäng kom 21 av dem på skott bortom trepoängslinjen och de tycktes stiga i svårighetsgrad för varje nätad trea. Mästerverket målades i halvlekens sista sekunder, när Ludvig dribblade upp bollen på vänstra vingen, lugnt tog ett steg åt vänster, höjde sig över försvaret och sköt en lång trepoängare som gav Sverige en åttapoängsledning i halvtid. 

En märkbart stolt svensk förbundskapten berättade efter matchen om förarbetet som låg bakom vinsten: 

– Vi byggde den här vinsten i somras när vi träffades och spelade mot Tyskland, säger coach Lopez. Vi har fortsatt bygga på vår offensiva och defensiva filosofi sedan dess. Att sedan komma in och svetsa ihop oss som ett lag på 3-4 dagar, det handlar bara om spelarna. 

Turkiet är ett av världens 15 bästa lag men av någon anledning har de under de senaste två åren inte lyckats hitta en lösning på de svenska älgarna på hemmaplan. Nu gäller det för blågult att ta med sig känslan och självförtroendet in i nästa kvalfönster i november, när Sverige möter Nederländerna borta och Kroatien hemma. I det här kvalet väntar inte fler hemmamatcher mot Turkiet, så Sverige måste hitta ett sätt att packa ner det här spelet och visa upp det även mot annat motstånd. 

Sverige - Turkiet, 87 - 80 (18-20, 29-18, 20-17, 20-15)
Poäng, Sverige: Ludvig Håkanson 23, Johan Löfberg 14, William Magarity 13, Christopher Czerapowicz 12, Alexander Lindqvist 11, Tobias Borg 6, Nicholas Spires 4, Melwin Pantzar 2, Carl Engström 2.

 

Veckans Matcher: Ungdoms-EM
Veckans Matcher: Ungdoms-EM
7 jul 2020

Den här veckan bjuder vi på tre "Klassiska Matcher" från Ungdoms-EM, och det...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago