Hoppa till innehållet
Sveriges EM-grupp klar
Sveriges EM-grupp klar
8 mars 2021

Sveriges EM-grupp klar

Sverige hamnade i samma grupp som hemmafavoriterna Spanien och kommer att spela sitt gruppspel i Valencia. Även Belarus och Slovakien hamnade i Sveriges grupp. – En helt OK lottning som hade kunnat vara både bättre och sämre, säger förbundskapten Marco Crespi.

 

För första gången någonsin var Sverige så högt seedade som i den andra seedningsgruppen, tack vare fina resultat i förra europamästerskapet samt detta kvalspel. Och lottningen blev också därefter. Sverige fick visserligen hemmafavoriten Spanien i sin grupp men även Belarus och Slovakien. De förstnämnda är en av storfavoriterna till EM-guldet och på hemmaplan. Men ett visst generationsskifte har skett och stjärnor som Marta Xargay (MVP i förra EM) och Anna Cruz är inte med. Nu har spanjorskorna en fin återväxt men lite mer oprövade är de nog.

Spanien efter sin seger 2019. Nu tvivlar vissa på dem. Vill du läsa mer om det så har point guard Silvia Dominguez skrivit "So you think we are finished?"

För Marco Crespi var det inte någon större skillnad på var Sverige hamnade. - Jag har coachat i Spanien så jag känner mig kanske mer hemma där än i Frankrike men spelorten är inte särskilt viktig. Nu blev det Valencia, så vi åker till Valencia, säger Crespi.

Belarus är visserligen rankade på plats 11 i världen men lever en del på gamla meriter. De kvalificerade sig till EM genom att vinna sin grupp mot Polen och Storbritannien.

WNBA-spelaren Alexandria Bentley spelade för Belarus i kvalet - kommer hon till EM eller blir det någon annan?

Slovakien var i Sveriges grupp även i EM2015. De har sedan dess tappat en del men ligger för närvarande på plats 24 på världsrankingen, fyra platser bakom Sverige. I EM-kvalet gick de vidare på målskillnad mot Nederländerna och Ungern, alla tre lagen hamnade på samma poäng.

-  Det blev en helt OK lottning, den hade kunnat vara bättre men också sämre. För mig är inte det viktiga vilka vi möter i varje match utan med vilka känslor vi spelar basket. Det är något jag försöker förmedla till spelarna när vi pratar, säger förbundskapten Marco Crespi.

 

Sabina Oroszova var en av Slovakiens bästa spelare i kvalet.

Om kvaliteten på motståndet och Sveriges chanser vill inte Crespi yttra sig så mycket ännu.

- Jag tror på oss och jag är stolt över att vara en del av det svenska landslagsprogrammet. Nu vet vi inte vilka amerikanskor Slovakien och Belarus kommer att plocka in, men ni kan vara säkra på att de kommer att göra det. Upp till oss att fokusera på vårt spel, att ha rätt känsla under träning och match och vara väl förberedda, säger Crespi.

För Marco Crespi är det fokus på gruppen och vilka känslor som finns i laget inför EM.

För Sverige gäller nu att undvika skador och skapa en så bra förberedelse som möjligt. EM avgörs den 17-27 juni.

 

Alla grupper i EM

Grupp A (Valencia)

Spanien

Sverige

Belarus

Slovakien

 

Grupp B (Valencia)

Serbien

Italien

Montenegro

Grekland

 

Grupp C (Strasbourg)

Belgien

Slovenien

Turkiet

Bosnien-Hercegovina

 

Grupp D (Strasbourg)

Frankrike

Ryssland

Tjeckien

Kroatien

 

De svenska matchdagarna

17 juni: Sverige - Slovakien

18 juni: Sverige - Spanien

20 juni: Sverige - Belarus

Sommarens ungdomslandslagsverksamhet
Sommarens ungdomslandslagsverksamhet
21 maj 2021

Det blir inga ungdoms-EM i sommar för de svenska ungdomslandslagen. FIBA har...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago