Hoppa till innehållet
Ny skräll i Avicii – Sverige slår Finland
Ny skräll i Avicii – Sverige slår Finland
25 november 2021

Ny skräll i Avicii – Sverige slår Finland

Nya förbundskaptener, en svårslagen motståndare och sjukdomsbortfall, men i Avicii Arena kan allting hända. Precis som för snart två år sedan slog Sverige i underläge mot en tungviktare, och nu kan Sverige börja drömma om VM.

– Det är lite av mitt skott, säger Ludvig Håkanson.

Med tre minuter kvar av matchen har Sasu Salin precis sänkt två trepoängare för att krympa den tidigare trygga svenska ledningen till bara fem poäng. Men i nästa anfall tar Ludvig Håkanson sitt varumärkesskyddade jättekliv åt vänster, lyfter från golvet och stänker i en trepoängare som ger Sverige andrum. Hans skott.

I anfallet efter dribblar han bort Sasu Salin på toppen och glider obehindrat mot korgen för ytterligare två snabba poäng. Premiärvinsten är ett faktum.

– Det är det som är skillnaden mellan nu och några år sen, säger Chris Czerapowicz till SVT efter matchen, att vi har den poisen, att vi vet hur vi ska avsluta.

Finland lyckas aldrig komma upp i sin nivå, vilket till stor del går att skylla på Sveriges intensiva försvar. De missar sina 21 första trepoängsförsök och hittar sin offensiva rytm först i fjärde perioden, men då var det för sent.

– Jag tycker vi gjorde ett bra jobb med att försvara trepoängslinjen, även ifall vi hade lite tur också, säger coach Mikko Riipinen.

Magisk stämning i Avicii Arena

Varenda poäng, varenda block och varenda svensk kämpainsats möttes med öronbedövande jubel i Avicii Arena framför 10 218 fans. Kanske bidrog det till en svensk defensiv som uträttade storverk på torsdagskvällen. I statistiken blev det 5 steals och 6 blockar, men det kändes som dubbelt så många.

– Den här matchen handlar inte om taktik, säger coach Ludwig Degernäs. Den handlar om kämpaglöd.

 

Ny stormatch från Ludvig Håkanson

Precis som mot Turkiet för två år sedan klev Ludvig Håkanson fram när Sverige behövde honom som mest. Han spelade 35 minuter, gjorde 20 poäng och levererade 10 assist. Allt detta trots att Finland hade högsta bevakning på honom.

– Det var tufft och det kändes som att det alltid var en eller två spelare som bara var en centimeter från mig, säger Ludvig Håkanson.

Tufft blir det redan på söndag igen, när landslaget åker till Slovenien för att möta de regerande europamästarna. Slovenerna slog Kroatien ikväll med 76-74 och ser troligen fram emot att ta ett rejält grepp om grupp C i VM-kvalet.

Men den här svenska lagmaskinen kommer vilja ha något att säga till om det.

Sverige - Finland, 72 - 62 (14-11, 17-8, 16-14, 25-29)
Poäng, Sverige: Ludvig Håkanson 20, Viktor Gaddefors 14, Christopher Czerapowicz 12, Tobias Borg 10, Simon Birgander 10, Nicholas Spires 2, Jonathan Person 2, Adam Ramstedt 2.

Text: Johannes Grufstedt

Lottningen till sommarens ungdoms-EM klar
Lottningen till sommarens ungdoms-EM klar
15 feb 2022

Idag genomfördes lottningen av sommarens ungdoms-EM. För första gången sedan...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago