Hoppa till innehållet
Motståndaren: Tjeckien
Motståndaren: Tjeckien
27 juni 2019

Motståndaren: Tjeckien

FIBA världsranking: 12
Placering i EuroBasket 2017: Utslagna i gruppspel
Facit i uppvärmningsmatcher: 6-3
Facit i kval till EuroBasket 2019: 5-1 (Vinnare av Grupp G)
Facit mot Sverige genom tiderna: 6-0
De stora namnen som är där: Katerina Elhotova, Karolina Elhotova, Tereza Vyoralova
De stora namnen som inte är där: Alena Hanusova, Julia Reisingerova, Kia Vaughn
Styrkor: Trepoängsskytte, fysiskt försvarsspel.
Svagheter: Kreativitet, attacker mot korgen.

Mer än bara ishockey

Tjeckien är nog mest känt som en hockeynation, men dambasketen har i hemlighet varit framgångsrik under lång tid. Under andra halvan av 90-talet var Tjeckien konsekvent bland de fyra bästa lagen i Europa och en generation senare nådde de den yttersta toppen när de vann EuroBasket 2005 och kom tvåa i VM 2010. 

2019 års version av det tjeckiska landslaget är ruskigt bra när allting funkar; Det regnar treor och de tvingar fram turnovers på löpande band. De drar till sig returer som smuts till en dammsugare och trivs fint i det oorganiserade spelet med kontringar och överspel. De vann sin kvalgrupp där de till och med lyckades rubba Belgien, som är en av turneringens favoriter. Här är deras problem: Tre av deras bästa spelare kommer inte till mästerskapet. 

Ett vingklippt lag

Alena Hanusova, stjärnan i USK Praha, är skadad och har sedan tidigare lämnat besked om att hon inte kan vara med. Julia Reisingerova blev MVP i Spanska Ligans mästerskap nyligen, men håller för närvarande på att återhämta sig från en knäoperation. Kia Vaughns frånvaro är något mer mystisk, då inte ens de tjeckiska spelarna eller coachen riktigt verkar veta varför hon inte är med. Men oavsett anledning kommer den naturaliserade amerikanskan och WNBA-centern inte att spela för Tjeckien i EuroBasket 2019. 

Hanusova var Tjeckiskornas bästa poängplockare i kvalet, med 16,5 poäng per match. Hon var den som kunde skapa något från inget och lösa upp försvar när anfallet kört fast. Reisingerova och Vaughn är lite den tjeckiska motsvarigheten till Sveriges Amanda Zahui och Louice Halvarsson; två stora och skickliga spelare under korgen som både kan posta upp i anfall och låsa ner sin egen korg. 

Även med dessa tre spelare hade Tjeckien många krystade anfall i EM-kvalet. De kompenserade istället genom att spela ett lufttätt försvar som hela tiden låg på gränsen till foul – här måste svenskorna vara disciplinerade och inte låta det fysiska spelet rubba dem ur balans. Mot mindre bollsäkra lag kunde Tjeckien ta vara på turnovers som skapade kontringar och enkla poäng. De släppte bara in 54,2 poäng i kvalet vilket är ett kvitto på hur svårt det var att göra poäng på dem.

Nyckeln: Trepoängsskyttet 

I stjärnornas frånvaro finns det fortfarande offensiva hot, framförallt genom skyttar. Systrarna Elhotova och Romana Hejdova är alla spelare som kan sänka tre eller fyra långbollar i en match, om de får tillfällen. Som lag sköt Tjeckien 37,8 procent på treor – fjärde bäst i kvalet. 

Men treorna är också ett av få orosmoment. Tjeckien var bland de sämsta av de 32 kvalande lagen att ta sig till straffkastlinjen (14 försök per match) och när de väl tog sig dit satte de bara 66 procent. Så för svensk del handlar det om att stanna ute på skyttarna och inte ge tjeckiskorna för mycket gratis genom levande turnovers. Om matchbilden blir en sådan att båda lagen måste producera i uppställt halvlpansanfall har Sverige goda chanser att segra.

Landslagschefen: ”Otroligt glad och stolt att få jobba för ett sånt här landslag”
Landslagschefen: ”Otroligt glad och stolt att få jobba för ett sånt här landslag”
18 jul 2019

Sommar är tiden för återhämtning, uppbyggnad och planering för...

HU20 har satt höga mål
HU20 har satt höga mål
11 jul 2019

På fredag startar HU20-EM och Sverige spelar detta år i B-divisionen. Melwin...

Melwin Pantzar om EM
Melwin Pantzar om EM
11 jul 2019

Melwin Pantzar, till vardags i Real Madrid, gör sitt första EM sedan U16 och...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago