Hoppa till innehållet
Nederländerna: En basketnation på uppgång
Nederländerna: En basketnation på uppgång
26 november 2020

Nederländerna: En basketnation på uppgång

Mellan 1989 och 2015 levde Nederländerna i relativ anonymitet i basketvärlden. Men med en stomme av unga talanger och mogna poänggörare är de här för att göra livet surt för Sverige.

 

En lång torka som tog slut 2015

Trots att Nederländerna under slutet av 90-talet och början av 00-talet producerade ett gäng högklassiga spelare, däribland Rik Smits, Francisco Elson och Dan Gadzuric, ledde det aldrig till några framgångar för landslaget. Gång på gång misslyckades de orangea att kvalificera sig för EM-slutspel. 2014 kallade coach Toon van Helfteren, som arbetade som volontär, 42 spelare till landslaget. När kvalet började var de endast 7 spelare i truppen. Trots det lyckades de kvalificera sig för EuroBasket 2015, deras första slutspel sedan 1989.

Stommen från det laget, inklusive Charlon Kloof, Yannick Franke och Worthy de Jong är fortfarande med i dagens uppställning och är ute efter att upprepa den bedriften.

Två jämnstarka lag

När Sverige och Nederländerna drabbar samman på fredag eftermiddag är båda lagen medvetna om hur viktig matchen är för det fortsatta avancemanget. Till och med FIBA hade svårt att på papper avgöra vilket lag som var mest formstarkt, när de i sin senaste power ranking placerade Nederländerna på plats 23 — och Sverige direkt efter på plats 24.

I det inledande kvalfönstret i februari gick båda därifrån med samma facit: En förlust mot Kroatien och en vinst mot Turkiet. Kampen i grupp D handlar i klassisk FIBA-stil om att inte komma sist, en plats som Turkiet för närvarande befinner sig i. Men med styrka i att Shane Larkin är tillgänglig för turkarna framöver är det få som inte tror att Turkiet kommer klättra ur den positionen, särskilt eftersom kvalbubblan är förlagd till deras hemmaplan. Det lämnar troligen Sverige och Nederländerna att göra upp om den sista biljetten.

Sverige måste hålla i bollen

Nederländerna mäktade endast med att snitta 65,5 poäng i sina första två kvalmatcher, vilket är i kvalets bottenskikt. När de väl gör poäng kommer de oftast från någon av deras guards, anting Kloof, Franke eller de Jong, som tillsammans stod för drygt två tredjedelar av poängskörden.

Precis som Andrew Pleick nämnde i “Pleick’s pointers” gör Nederländerna vad de kan för att skapa utrymme åt sina guards. Få spelare i tresekundersområdet med så mycket plats som det bara går mellan varandra.

De är också duktiga på att göra poäng på kontring, vilket kommer bli Sveriges stora utmaning. Blågult har 38 bortkastade bollar i sina första två matcher — bäst eller sämst i kvalet, beroende på din synvinkel — och det är något som Nederländerna kommer att försöka utnyttja för att skapa enkla poäng.

Sverige bör också hålla koll på mannen med sex namn: Keye van der Vuurst de Vries. Han är en guard, naturligtvis, som fortfarande har en månad kvar till sin 19:e födelsedag men som dragit till sig ögonen från talangscouter världen över. Mot Kroatien petade han i 10 poäng.

Uppkast på fredag den 27 november kl 14:00, svensk tid. Matchen ser du på TV10 eller ViaPlay.

Elin Gustavssons historiska milstolpe
Elin Gustavssons historiska milstolpe
17 nov 2020

I och med sin debut i damlandslagets vinst mot Israel i lördag är nu Elin...

Vi söker fler landslagsledare!
Vi söker fler landslagsledare!
20 sep 2019

Vill du vara vara en del av Basketlandslagen? Vi vill nu ge möjligheten för...

EM-kvaldags för 3x3 U18!
EM-kvaldags för 3x3 U18!
3 aug 2019

De svenska U18-landslagen i 3x3 är på plats i franska Voiron för att försöka...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago