Hoppa till innehållet
Kroatien: Goliat i grupp D
Kroatien: Goliat i grupp D
28 november 2020

Kroatien: Goliat i grupp D

Efter en hedersam tvåpoängsförlust mot Nederländerna på fredagseftermiddagen måste Sverige snabbt hämta andan. På söndag kväll är det Kroatien som står för motståndet och när de lägger i femmans växel är det få som hänger med -- det har de kvitto på. 

Kroatien är översittaren i grupp D. De har högst världsranking (14), högst placering i FIBA:s Power Ranking (10) och efter fredagskvällens överkörning av Turkiet har de nu också en tvåsiffrig vinst mot vardera lag i övriga gruppen. Sverige, Nederländerna och Turkiet är här för att slåss om andra och tredje plats. Då har Kroatien inte ens behövt kalla in sitt hemliga vapen, Krunoslav Simon, som inte har spelat i någon av Kroatiens tre vinster. 

De har tillräckligt som det är. Mot Turkiet var det giganten Miro Bilan (213 cm) som tog taktpinnen när han gjorde 30 poäng på 14 skottförsök, samtidigt som han kammade in 12 returer. Han var också enda kroat att spela mer än 27 minuter, eftersom det inte behövdes mer för att avverka Turkiet, så balkanlaget kommer till spel på söndag relativt utvilade. 

Läxor från förra mötet

När Sverige och Kroatien möttes i Zagreb för nio månader sedan lyftes poängen att Kroatien kan vara ett medgångslag och att de skulle må bra av att få ett ordentligt test. Det här kvalet har inte erbjudit något test. Styrkor har de dock gott om, där storlek är en av dem, och det kommer bli en av många utmaningar som Sverige måste förhålla sig till på söndag. Mot Nederländerna, ett relativt litet lag, hade Sverige nog med bry att städa upp under sin egen korg och det kommer bli betydligt tuffare mot Kroatien -- särskilt när Sverige är utan sina bjässar i Simon Birgander och Carl Engström. 

Senast mot Kroatien var det inte mycket till basketmatch. Lite som när Kroatien mötte Turkiet var det en förödande öppningsperiod (19-6) som satte tonen för resten av matchen. Sverige behöver istället inte bara matchen den starten som blågult hade mot Nederländerna, utan helst spela snäppet ännu bättre. 

Vad som står på spel

Sverige kan inte heller förlita sig på någon sorts motivationsbrist hos motståndarna. Trots en dominant position halvvägs genom kvalet finns det fortfarande en teoretisk (nästan obefintligt liten) risk för Kroatien att bli omsprungna och hamna sist i gruppen. En vinst mot Sverige skulle dock säkra avancemanget och Kroatien kan räkna med spel i EuroBasket 2022. 

En vinst för Sverige hade, förutom en fjäder i hatten, gjort läget mer intressant gentemot Turkiet och öppnat fler vägar för blågult att avancera. Den största svenska värdematchen kommer troligen fortsatt att vara returmötet mot Nederländerna i nästa kvalfönster.

Men det är ett senare bekymmer. Först ska Sverige försöka rubba Kroatien och testa hur den svenska lagmaskinen ställer sig mot ett av Europas topplag. De goda nyheterna är att det ser ut som att Krunoslav Simon inte dyker upp den här gången heller. 

Uppkast är på söndag kl 18:00, svensk tid. Matchen ser du på TV10 eller ViaPlay.

Amanda Zahui går coast-to-coast
Amanda Zahui går coast-to-coast
12 feb 2021

Amanda Zahui går coast-to-coast när hon lämnar New York för Los Angeles i...

Sverige förlorar — men vinner kvalgruppen
Sverige förlorar — men vinner kvalgruppen
4 feb 2021

Stjärnorna i båda lagen levererade i Podgorica. Den här kvällen drog Jelena...

Crespi om avancemang: “Bästa sättet att fira är att spela hårt”
Crespi om avancemang: “Bästa sättet att fira är att spela hårt”
3 feb 2021

Sverige är ett av tre lag, tillsammans med Belgien och Serbien, som redan är...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago