Hoppa till innehållet
Titanernas kamp startar ikväll
Titanernas kamp startar ikväll
1 december 2020

Titanernas kamp startar ikväll

Ikväll är det äntligen dags. Euroleague women startar i sin bubbla och vi har fyra svenska spelare representerade. Amanda Zahui, Frida Eldebrink, Elin Eldebrink och Binta Drammeh tävlar alla på den absolut högsta nivån i europeisk basket. Där får de sällskap av WNBA-stjärnor som Seattles Storms Breanna Stewart, tyska fixstjärnan Satou Sabally, Courtney Vandersloot och belgiska Emma Meesseman.

När Euroleague startar säsongen 2020-2021 är det i allra högsta grad efterlängtat. FIBA har kämpat med att få det på plats och den första omgången i de fyra grupperna avgörs i Istanbul (Grupp A+B), spanska Girona (Grupp C) och ungerska Sopron (grupp D). Alla matcher direktsänds gratis via FIBA:s Youtubekanal och först ut blir Amanda Zahui med sitt Dynamo Kursk.

 

Svenskklubbarna

Amanda Zahui spelar för ryska Dynamo Kursk trädde in i Euroleague först säsongen 2014-2015 men har med en stor budget direkt etablerat sig i toppen. 2017 vann klubben hela turneringen och har nu värvat Stephanie Mavunda som blev Euro Cup Forward of the Year förra säsong i ryska Jenisej. Få räknar med att de ska kunna utmana om guldet men det blir ytterst spännande att se Amanda på högsta nivå, frisk från Covid19 och allt.

Kursk tar sig an ryska Nadezhda, spanska Avenida och turkiska Izmit Belediyespor i grupp A och tippas bli ett av de två lag som tar sig vidare. Det är dock långt ifrån säkert, Avenida har flera spanska landslagsspelare, ledda av den stentuffa Silvia Dominguez.

 

Frida Eldebrink spelar för spanska Spar Girona som också är en förhållandevis ny klubb i dessa sammanhang. ”Spanska” förresten, Girona ligger i baskettokiga Katalonien som så många andra starka spanska lag.  De fick kvala sig till denna plats men med spelare som Sonja Vasic (fd Petrovic), Laia Palau och Frida Eldebrink var det inga problem. Ja, hur stor är egentligen Frida internationellt. Svaret är: stor. Speciellt hennes spel den senaste tiden har väckt uppståndelse och hon rankas av FIBA som en av de tio hetaste spelarna i hela Euroleague inför denna omgång.

Spar Girona arrangerar en bubbla i december och tar emot TTT Riga, UMMC Ekaterinburg och Familia Schivo. Ekaterinburg med stjärnor som Breanna Stewart, Emma Meesseman och Courtney Vandersloot är storfavoriter. Därefter kommer italienska Familia Schivo med franska storstjärnan Sandrine Gruda. Men Spar Girona kan förhoppningsvis utmana det italienska domus fortis.

 

Elin Eldebrink har de senaste åren kanske presterat på en jämnare och högre nivå än systern, även om man inte ska jämföra. Men det är ett sätt att beskriva hur respekterad hon är. Hon fick tidigt förlängt kontrakt i en av Europas mest klassiska klubbar, franska Bourges. Sedan nystarten av Euroleague har man bara missat att kvalificera sig en gång och det året vann de Euro Cup. De vann Euroleague 1997, 1998 och 2001 och är alltid med och tävlar. Hemma i Prado kommer ofta 5000 åskådare så det är ett lag som verkligen saknar pre-Corona-tiden.

Bourges gick till kvartsfinal ifjol och har kontinuitet i lagbygget. Kan det räcka även i år? De möter Galatasaray, franska Basket Landes och ungerska Sopron. På förhand detta kanske är den mest ovissa gruppen. Galatasaray kommer inte att spela denna omgång pga Covid19-problem. För Basket Landes så måste man nämna stålkvinnan, 38-åriga guarden Celine Dumerc som fortfarande håller hög klass.

Om det räcker på denna nivå är dock tveksamt. Sopron tog nyligen in Glory Johnson och har sedan 2000 varit alla säsonger utom en i Euroleague och spelat tre Final Four. Sådant spelar roll. Blir det så att Galatasaray tappar denna första match på W.O kan det vara avgörande i Bourges fördel, de har dock även kapacitet att knipa förstaplatsen.

 

Binta Drammeh spelar om möjligt i en ännu mer klassisk klubb. TTT Riga var europeisk baskets giganter och vann 18 Europacuptitlar mellan åren 1962 och 1982. På senare år har de verkligen klent motstånd på hemmaplan och behöver verkligen Euroleaguematcherna. De har dock det tufft, förutom fjolårets sensation då de besegrade UMMC Ekaterinburg (Binta hällde i 25 poäng) har de legat i botten.

Även om laget hoppas på mer i år ser det ut på papperet som om de kommer att behöva kämpa för att lämna den platsen denna säsong. Det blir även spännande att se SBL dams Finals MVP 2018, hon ledde Luleå Basket till SM-guldet efter att bland annat ha gjort 34 poäng i den första finalmatchen. Efter Luleå blev det Olympiakos och nu får hon alltså testa vingarna på högsta nivå.

Samma grupp som Frida Eldebrink och det blir tufft för Bintas TTT Riga, som vi tidigare konstaterat. UMMC Ekaterinburg är på en egen nivå. Kan de rubba Spar Girona? Det får vi se ikväll kl 20:00.

 

Den sista gruppen har inga svenska spelare. Här återfinner vi franska ASVEL, Fenerbahce, polska Gdynia och tjeckiska Prag. De sistnämnda har den helt sinnessjuka segersviten på 200 hemmamatcher i den nationella ligan. På Europanivå är de också riktigt vassa, stora delar av det tjeckiska landslaget kryddat med Alyssa Thomas och Brionna Jones (som startade för Connecticut Sun i år) räcker långt.

Största utmanare blir ändå Fenerbahce som har två av Europas största stjärnor just nu i truppen. Italienska Cecilia Zandalasini och tyska Satou Sabally. Kia Vaughn, Kiah Stokes och Jasmine Thomas kompletterar favoriten i grupp B.

 

Kvällens matcher

17:00 Dynamo Kursk – Nadezhda (Amanda Zahui)

18:00 Bourges Basket – Sopron (Elin Eldebrink skadad, spelar inte)

20:00 Spar Girona – TTT Riga (Frida Eldebrink & Binta Drammeh)

 

Här kan du se alla matcher

Här är Euroleagues hemsida

Regan Magarity missar EM
Regan Magarity missar EM
10 maj 2021

Regan Magarity är knäskadad och kommer att missa sommarens EM. Den 25-åriga...

Damlandslagets EM-trupp uttagen
Damlandslagets EM-trupp uttagen
30 apr 2021

Under en digital presskonferens presenterades Sveriges trupp som tagits ut...

Damlandslagets bruttotrupp inför Basket-EM uttagen
Damlandslagets bruttotrupp inför Basket-EM uttagen
7 apr 2021

Förbundskapten Marco Crespi har tagit ut de 24 spelare som ingår i...


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stay in-the-know and dont miss a thing!

By Formsmedjan. Powered by Yago